237 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Társas vállalkozó járulékfizetése megbízási jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft.-ben társas vállalkozóként biztosított magánszemély (személyesen közreműködő tulajdonos és ügyvezető egyben köteles-e megfizetni önmaga után a garantált bérminimum szerinti járulékokat, ha ezen jogviszonya mellett egy másik gazdasági társasággal megbízási jogviszony keretében munkát végez? A megbízási díja havi 1,4 millió forint, tehát az a jogviszony biztosítási jogviszonynak minősül. Köszönettel.

Kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi linken olvastam a keresetkorlátról. A kérdésem ehhez: A nők 40 évével vagyok öregségi nyugdíjban. Egy cégnél dolgozom alkalmazottként heti 40 órában, egy másik cégnél, ahol tulajdonos is vagyok, ügyvezetőként dolgozom társas vállalkozói jogviszonyban. A kereseti korlát ilyenkor összeadódik, vagy alkalmazottként nem kell figyelembe venni, csak a társas vállalkozásnál ? Köszönöm válaszukat. https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR

Nyugdíjas foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek 4 magánszemély tagja van, akik mindannyian saját jogú nyugdíjasok, a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötték. Az ügyvezető a társasági szerződés szerint nem munkaviszony keretében működik közre, 2018. december 31-éig mind a négy tag, az ügyvezető is, kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozóként működött közre, havi rendszerességgel társas vállalkozói kivét került elszámolásra és kifizetésre számukra. Kérdésem: a társaság tagjai 2019. január 1-jétől, beleértve az ügyvezetőt is, az Mt. szerinti munkaviszonyt létesíthetnek-e a kft.-vel? Ha igen, akkor milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, illetve a kft.-t 2019-től? Ha nem, és maradnak kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozóként, akkor milyen adó és járulék terheli a kft.-t, illetve a magánszemélyt? Valamint a kft. ügyvezetője, egyidejűleg kiegészítő tevékenységűnek minősülő egyéni vállalkozói jogviszonnyal is rendelkezik (az szja hatálya alá tartozik). Ezzel kapcsolatban kérdés, hogy az ügyvezetőnek milyen járulékterhekkel kell számolni a kft.-ben, illetve az egyéni vállalkozói jogvszonyában, ha marad kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozó, illetve, ha létesíthet a Mt. szerinti munkaviszonyt a kft.-vel? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozók nyugdíjjáruléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozókra vonatkozik, mert nekem nem egyértelmű, hogy nekik kell-e 10% nyugdíjjárulékot fizetni vagy sem. A nyugdíjas alkalmazottnál egyértelmű, hogy csak szja-kötelezettség keletkezik. Válaszát előre is köszönöm.

Szociális hozzájárulási adó osztalék után Kérdés

2019-ben nyugdíjas társas vállalkozó kivesz 3 600 000 Ft jövedelmet, az osztalék után lesz szochofizetési kötelezettsége? A 2018. évi, 2019-ben kifizetett osztalékra már van szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség társas vállalkozó, illetve egyéni vállalkozó esetében? Ha a magánszemélynek ingatlan-bérbeadásból van jövedelme és az eléri a 3 600 000 Ft-ot, akkor sem kell szochot fizetnie az osztalék után? Köszönöm.

Szochomaximum számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évi osztalékfizetésnél beszámít-e a szochofizetés felső határának számításába az összevont adóalapba tartozó kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó jövedelme és az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem, amelyek mentesülnek a szocho-fizetés alól? Köszönöm a választ. dr. Széplakiné

Végelszámolás társas vállalkozó nyugdíjas esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített végelszámolást folytat le a cégünk. Ha jól tudom, a társas vállalkozó nyugdíjas ügyvezető megbízatása a végelszámolás kezdő napján megszűnik, ő akkor végelszámoló pozícióba kerül. A kérdésem az lenne, hogy ki és be kell-e ezt jelenteni a NAV felé a 1041-es bevalláson. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel

Jogviszonyváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünk tulajdonosa és egyben ügyvezetője nem értesített minket (könyvelés), hogy eladta a céget,.és nem is ügyvezető 2017.07.15-én. Értesítést kaptunk a fentiekről 2018.10.hóban. A két időszak között az alábbi jogviszonyokkal volt bejelentve. 2017.06.08-ig társas vállalkozó főfoglalkozású, 2017.06.09-10.03-ig társas vállalkozó heti 36 óra mellett, 2017.10.04-2018.07.31-ig társas vállalkozó főfoglalkozású, 2018.08.01-től társasvállalkozó heti 36 óra mellett. Azokban az időszakokban, mikor a társasvállalkozó főfoglalkozású volt, tagi jövedelmet számfejtettünk, mikor 36 óra mellett volt társas vállalkozó, nullásan küldtük a 08-as bevallásokat. NAV-nak beküldve a jogviszony változásokról a 17T1041 és 18T1041bevallások is. Milyen módon tudjuk helyesbíteni, illetve ellenőrizni a nyomtatványokat? Üdvözlettel: Viktória

Külföldön élő társas vállalkozó Kérdés

Abban az esetben ha a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja (egyszemélyes tulajdonosa, aki egyben az ügyvezetője is) a Tbj. szerint – külföldinek minősül, olyan országbeli, akivel nincs szociális egyezményünk és – a tevékenységét úgy látja el, hogy nem él életvitelszerűen Magyarországon, nincs lakcíme, továbbá – az üzletvezetéssel kapcsolatos tevékenységét is külföldről fejti ki (nem jár az országban egyáltalán fizikailag soha), akkor a személyesen közreműködő tag 1.) A Tbj 2. § (1) bekezdése alapján egyáltalán a törvény hatálya alá tartozik? A Tbj. 2. § (1) bekezdése értelmében a társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és a Tbj. külön rendelkezése alapján Magyarországon munkát végző személyekre vonatkozik, de esetünkben ő nem végzi itt a munkát és nem állampolgár. 2.) Ha a Tbj egyáltalán vonatkozik rá, akkor a Tbj. szerint biztosítottnak minősülne? Van különbség bármiben azon társas vállalkozó járulékterhe között, aki magyar álampolgár, itt él, és a között, aki egyetlen alkalommal lépett be az országba, amikor megalapította a cégét?

Nyugdíjas cégtulajdonos kft.-tag munkaviszonyos foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Cím! Pontosítanom kell az előzőleg feltett kérdésemet. Van-e annak bármi törvényi akadálya, hogy a kft. 35-35 százalékban tulajdonos nyugdíjkorhatárt betöltött ügyvezetője, illetve termelési igazgatója 2019. 01. 01-jétől a kft.-ben eddig végzett személyes közreműködését (társas vállalkozói jogviszony) munkaviszonyban lássa el? Az acélos cél mind a vállalkozás, mind a magánszemély részéről természetesen az adómegtakarítás lenne. De kizárólag abban az esetben, ha a NAV ebbe nem köthet bele. A másik két tag (20, illetve 10 százalék részesedéssel) eddig is munkaviszonyban dolgozott a kft.-ben. Előre is köszönöm szíves válaszukat

Cégtulajdonos kft.-tag munkaviszonyos foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Cím! Van-e annak bármi törvényi akadálya, hogy a kft. 35-35 százalékban tulajdonos ügyvezetője, illetve termelési igazgatója 2019. 01. 01-jétől a kft.-ben eddig végzett személyes közreműködését (társas vállalkozói jogviszony) munkaviszonyban lássa el? Az acélos cél mind a vállalkozás, mind a magánszemély részéről természetesen az adómegtakarítás lenne. De kizárólag abban az esetben, ha a NAV ebbe nem köthet bele. A másik két tag (20, illetve 10 százalék részesedéssel) eddig is munkaviszonyban dolgozott a kft.-ben. Előre is köszönöm szíves válaszukat

Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek van egy kft.-je, ahol társas vállalkozóként van bejelentve. Itt milyen járulékfizetési kötelezettsége lenne? Van ugyanannak a magánszemélynek egy egyéni vállalkozása is, ahol heti 36 órát elérő munkaviszony mellett dolgozik és nem katás, itt milyen járulékfizetési kötelezettsége van?

Katás vállalkozó társas vállalkozás mellett: fizetési kötelezettségek Cikk

Katás egyéni vállalkozó, aki egy kft.-ben tulajdonos, de nem ügyvezető, és a személyes közreműködésért díjazásban nem részesül, lehet-e főállású katás? Ugyanez a személy végezhet-e alkalmi munkavállalóként munkát ebben a kft.-ben? Olvasónk kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Külföldön dolgozó társas vállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy kft., melyben két testvér a tag. Villanyszerelő munkát végeznek Ausztriában két hónapon át. A minimálbér után fizetik Magyarországon a járulékokat. Kérdés: a kéthónapos ausztriai munka járulék szempontból eredményezhet-e kötelezettséget Ausztriában? A kiküldetés szabályai egyáltalán alkalmazhatók ez esetben például A1-es igazolással? Ha nem, akkor osztrák járulékokat kellene fizetni? Mi a járulék alapja ez esetben?

Társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztel Szakértő! Végelszámolás alatt lévő társaság egyik tagja rokkantsági ellátásban részesül. A végelszámolói feladatokat a másik tag látja el. A társaság a végelszámolás alatt tevékenységet nem végez. Kérdésem az, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő, személyesen nem közreműködő tag után terheli-e járulékfizetési kötelezettség a végelszámolás alatt lévő társaságot? A záró bevallásban elszámolásra kerül az eddigi eredménytartalék osztalékként. A 1808 bevallásban jelen esetben mi a helyes kódja az "alkalmazás minőségének" és a "jogviszony tipusnak"? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close