245 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó egészségszolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ebben a témában a következő a kérdésem. Nyugdíjas vagyok, saját kft.-ben ügyvezető, jövedelmet nem veszek fel, csak osztalékot, a vállalkozás jelenleg evás. Fizetem az egészségszolgáltatási járulékot. Amennyiben az ügyvezetést részmunkaviszonyban látnám el, akkor is kellene fizetni e járulékot? Ha nem, van-e előírás arra, hogy mennyi részmunkaidőt kell teljesíteni, illetve a bérezésre vonatkozóan van-e korlát? Például havi 8 órában, 6500 forint bérezés mellett mentesülhet-e a kft. a járulékfizetés alól? (Ebben az esetben csak 15 százalék szja lenne az adófizetési kötelezettség a jövedelem után.) Válaszát előre is köszönöm szépen!

Ki számít társas vállalkozónak? Megoldás lépésről lépésre Cikk

Sokszor problémát okoz annak eldöntése, hogy a gazdasági társaság tagja társas vállalkozónak minősül-e vagy sem. Az alábbi cikkben bemutatjuk azt az öt kérdést, amelyet egymást követően fel kell tenni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy létrejött-e a társas vállalkozói jogviszony a gazdasági társaságon belül.

Társas vállalkozói jogviszony utólagos önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Cím! Mi a teendő, ha a társas vállalkozói jogviszonyt önellenőrizni kell, mert később derül ki, hogy az egyszemélyes kft.-ben lévő ügyvezetőnek nincs más biztosítási jogviszonya, vagyis a kft.-ből utólag kell a járulékokat megfizetni, bevallani. Az a kérdés, hogy a bérszámfejtett jogviszonyból eredő nettó "bért" kötelező-e ténylegesen kifizetni? Illetve, hogy az ügyvezető számára számfejtett, de ki nem fizetett juttatásról kell-e M30-as igazolást kiállítani? Mi van abban az esetben, ha a kft.-ben nincs is fedezet a kifizetésre?

Kiva vállalkozás, osztalék Kérdés

Kiva szerint adózó vállalkozás egyik tagja nem működik személyesen közre a vállalkozásban (heti 36 órát elérő munkaviszonya van), a másik tag pedig társas vállalkozóként dolgozik a vállalkozásban. 2019-ben osztalékot kívánnak felvenni. Ebben az esetben hogyan adóznak a tagok?

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szakértőjüktől az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: egy kft.-ben férj és feleség a 2 tag. A társasági szerződés szerint a férj az ügyvezető, ő öregségi nyugdíjas. A feleség munkaviszonyban dolgozik a kft.-ben. Az ügyvezető nem működik közre semmilyen szinten a társaság tevékenységében, a feleségének meghatalmazást adott, hogy mindenben eljárhat helyette, ténylegesen csak és kizárólag a feleség dolgozik és intézkedik a cégben. Tehát az ügyvezető csak papíron az, egyébként valójában nem működik közre a cég tevékenységében. Ilyen esetben ő kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak minősül akkor is, ha nem működik közre személyesen a cégben? Tehát csak az, hogy papíron ő az ügyvezető, ebben az esetben is kimeríti a társas vállalkozó fogalmát? Válaszukat köszönöm előre is!

Egészségügyi szolgáltatási járulék. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nyugdíjas egyéni vállalkozó, katás. Betéti társaságban tulajdonos, ügyvezető, a kata megfizetésével mentesül-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól?

Nyudíjas társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt szakértő! Nyugdíjas társas vállalkozóra lehet-e alkalmazni a nyugdíj melletti Mt. szerinti munkaviszonyt?

Társas vállalkozó munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Tulajdonos társas vállalkozó saját cégében dolgozhat-e napi 4 órás munkaviszonyban, vagy köteles legalább a napi 8 órás munkaviszony után megfizetni a járulékokat, amennyiben nincs máshol biztosítási jogviszonya? Köszönettel Hercsik Attila

Társas vállalkozó járulékfizetése megbízási jogviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft.-ben társas vállalkozóként biztosított magánszemély (személyesen közreműködő tulajdonos és ügyvezető egyben köteles-e megfizetni önmaga után a garantált bérminimum szerinti járulékokat, ha ezen jogviszonya mellett egy másik gazdasági társasággal megbízási jogviszony keretében munkát végez? A megbízási díja havi 1,4 millió forint, tehát az a jogviszony biztosítási jogviszonynak minősül. Köszönettel.

Kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi linken olvastam a keresetkorlátról. A kérdésem ehhez: A nők 40 évével vagyok öregségi nyugdíjban. Egy cégnél dolgozom alkalmazottként heti 40 órában, egy másik cégnél, ahol tulajdonos is vagyok, ügyvezetőként dolgozom társas vállalkozói jogviszonyban. A kereseti korlát ilyenkor összeadódik, vagy alkalmazottként nem kell figyelembe venni, csak a társas vállalkozásnál ? Köszönöm válaszukat. https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR

Nyugdíjas foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek 4 magánszemély tagja van, akik mindannyian saját jogú nyugdíjasok, a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötték. Az ügyvezető a társasági szerződés szerint nem munkaviszony keretében működik közre, 2018. december 31-éig mind a négy tag, az ügyvezető is, kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozóként működött közre, havi rendszerességgel társas vállalkozói kivét került elszámolásra és kifizetésre számukra. Kérdésem: a társaság tagjai 2019. január 1-jétől, beleértve az ügyvezetőt is, az Mt. szerinti munkaviszonyt létesíthetnek-e a kft.-vel? Ha igen, akkor milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, illetve a kft.-t 2019-től? Ha nem, és maradnak kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozóként, akkor milyen adó és járulék terheli a kft.-t, illetve a magánszemélyt? Valamint a kft. ügyvezetője, egyidejűleg kiegészítő tevékenységűnek minősülő egyéni vállalkozói jogviszonnyal is rendelkezik (az szja hatálya alá tartozik). Ezzel kapcsolatban kérdés, hogy az ügyvezetőnek milyen járulékterhekkel kell számolni a kft.-ben, illetve az egyéni vállalkozói jogvszonyában, ha marad kiegészítő tevékenységűnek minősülő társas vállalkozó, illetve, ha létesíthet a Mt. szerinti munkaviszonyt a kft.-vel? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozók nyugdíjjáruléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozókra vonatkozik, mert nekem nem egyértelmű, hogy nekik kell-e 10% nyugdíjjárulékot fizetni vagy sem. A nyugdíjas alkalmazottnál egyértelmű, hogy csak szja-kötelezettség keletkezik. Válaszát előre is köszönöm.

Szociális hozzájárulási adó osztalék után Kérdés

2019-ben nyugdíjas társas vállalkozó kivesz 3 600 000 Ft jövedelmet, az osztalék után lesz szochofizetési kötelezettsége? A 2018. évi, 2019-ben kifizetett osztalékra már van szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség társas vállalkozó, illetve egyéni vállalkozó esetében? Ha a magánszemélynek ingatlan-bérbeadásból van jövedelme és az eléri a 3 600 000 Ft-ot, akkor sem kell szochot fizetnie az osztalék után? Köszönöm.

Szochomaximum számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évi osztalékfizetésnél beszámít-e a szochofizetés felső határának számításába az összevont adóalapba tartozó kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó jövedelme és az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem, amelyek mentesülnek a szocho-fizetés alól? Köszönöm a választ. dr. Széplakiné

Végelszámolás társas vállalkozó nyugdíjas esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített végelszámolást folytat le a cégünk. Ha jól tudom, a társas vállalkozó nyugdíjas ügyvezető megbízatása a végelszámolás kezdő napján megszűnik, ő akkor végelszámoló pozícióba kerül. A kérdésem az lenne, hogy ki és be kell-e ezt jelenteni a NAV felé a 1041-es bevalláson. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close