242 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Több nyugdíjat, táppénzt, gyedet szeretne? Létezik rá megoldás... Cikk

Vannak, akik eldönthetik, hogy majdani nyugdíjuk és más pénzbeli tb-ellátásuk növelése érdekében a kötelezőnél több járulékot fizetnek. Megmutatjuk, kikre és milyen feltételekkel vonatkoznak ezek a szabályok.

Ügyvezető - új Ptk. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvezető az új Ptk. hatályba lépésével az ügyvezetést csak munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban láthatja el. Kérdésem az lenne, hogy ha 1. jelenleg az ügyvezető társas vállalkozóként látja el az ügyvezetést és a személyes közreműködést is, akkor neki az ügyvezetői tevékenységre március 16-ától megbízási jogviszonyt, vagy munkaviszonyt kell létesíteni? Be kell adni külön a T10-41-en? 2. Ha az 1.pont szerinti társas vállalkozó, heti 36 órát meghaladó jogviszony mellett tevékenykedik, vagyis eddig nem fizetett járulékot maga után, annak most már mindenképp, valamilyen díjazás mellett kell az ügyvezetést ellátni? 3. Ha egy kft. társ-i szerződése nem rendelkezik arról, hogy miként láthatja el az ügyvezető a tevékenységet, vagy éppen megbízást ír elő, de munkaviszonyban látja el, akkor módosítani kell a társasági szerződést? 4. Egyszemélyes kft. esetében is ellátható lesz az ügyvezetés munkaviszonyban? Mert náluk eddig mindenképp társas vállalkozói jogviszony volt, kivéve, ha erről a társ-i szerződés külön rendelkezett. 5. Ha eddig az ügyvezető társas vállalkozó volt, dönthet úgy, hogy mind az ügyvezetést, mind a személyes közreműködést napi 8 órás munkaviszonyban látja el? 6. Megbízásnál a tiszteletdíj lehet 0 Ft? Köszönöm válaszát.

Többes társas vállalkozó és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. beltag és kft.-tag, aki egyben a kft. és a bt. ügyvezetője is, katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. Ügyvédi tanácsra bt.-kültag lenne, a bt. ügyvezetője lenne a saját kft.-je. A kft.-ben pedig a bt. lenne az ügyvezető. Ebben az esetben főállású katás vállalkozó lehetne, a bt.-ben és a kft.-ben pedig csak akkor kellene járulékot fizetnie, ha vesz fel jövedelmet. Kérdésem : a leírt megoldás lehetséges-e? Az adó-járulék fizetési kötelezettség a leírtak szerint helyes -e? Köszönettel: Reményi Győzőné

Egyéni vállalkozó járulékalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy az egyéni és társas vállalkozó fizethet-e magasabb összeg után (mint a minimálbér) járulékot, ha nem vesz ki kivétet?

9 ok, ami miatt nem tud dolgozni: ezt kell olyankor tennie Cikk

A keresőképtelenség kifejezés hallatán szinte automatikusan a táppénzre asszociálunk, holott a keresőképtelen állapot csak egyike a táppénz jogosultsági feltételeinek, és számtalan olyan helyzetet említhetnénk, amikor a keresőképtelen személy nem jogosult táppénzre.

Társas vállalkozó ápolási díj melleti járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa, aki 8 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat, édesapja gondozásáért kaphat-e ápolási díjat? Ha igen, akkor hogyan alakulnak a járulékai a kft.-ben, mivel munkaviszonyban ápolási díj mellett maximum napi 4 órában dolgozhat. Meg kell-e fizetnie a minimálbér után a társaságban az adott járulékokat, ha már ápolási díjat fog kapni? Válaszát előre is köszönöm.

Társas vállakozó EU-n belüli jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Egyszemélyes kft. ügyvezető finn állampolgár, és évtizedek óta állandó tartózkodási engedéllyel Magyarországon él, itt van a családja és vállalkozása. A társaság 2015-től nem tevékenykedik, 1 db számlát sem bocsát ki, felgyülemlett tartozásai miatt várja felszámolását, amit megnehezít banki hiteleinek vissza nem fizetése. 2014. december 31-éig megfizettük utána a minimum járulékot. 2015.január 1-jétől közölte, hogy Finnországban van bejelentve és utána ott járulékolnak. Kérdésem az, hogy mit kell kérni tőle ennek bizonyításául? Amennyiben kint biztosított, abban az esetben itthon el lehet-e tekinteni a járulékfizetéstől és a T1041-es nyomtatványon jelöljük meg, hogy 36 órás munkaviszonya van? Munkáját interneten tudja végezni, időnként kell csak kiutaznia. Tekintettel arra, hogy továbbra is állandó tartózkodási helye Magyarország, így a kinti biztosítása révén egészségügyi ellátásra jogosult-e, vagy meg kell fizetnie a havi 6930 forintos járulékot?

Fejtörést okozhat a társas vállalkozó járulékkedvezményének igazolása Cikk

Február 2-áig összesített igazolást kell kiadniuk a munkáltatóknak, kifizetőknek a magánszemélyek részére a 2014. évben teljesített kifizetésekről, juttatásokról a magánszemélyek részére. Új eleme az igazolásnak a családi járulékkedvezményre vonatkozó tájékoztatás. Mire ügyeljen a cég személyesen közreműködő tagja esetében a 14M30-01-es nyomtatványlap IV. blokkjának kitöltésekor?

Nincs pénz a cégben – hogyan finanszírozható a járulék? Cikk

Befizetheti-e a társas vállalkozás tagja az előírt járulékok összegét a cégbe? Kell-e járulékot fizetni a végelszámolás időszaka alatt? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Tag minimumjáruléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint egyéni vállalkozóra és társas vállalkozás tagjára az az előírás, hogy a minimum járulékot fizesse meg maga után. Az ugyanakkor nem kritérium, hogy a minimumjárulékot számfejtse is magának, tehát "ki is vegye " fizetésként. A szja kötelezettség véleményünk szerint kizárólag ebben az esetben áll fenn. Kérdésem az lenne, hogy ha egy kft. ügyvezetője nem vesz ki bért, és ráadásul németországi bejegyzett telephelyén tevékenykedik, akkor keletkezik-e Magyarországon szja fizetési kötelezettsége, vagy sem? Van különbség akkor, ha az ügyvezető alkalmazottként itthon is kap minimálbért, de tartósan külföldön tevékenykedik és ott is részesül bérben a saját telephelyétől?

Külföldi munkaviszonyú társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarország társaság társas vállalkozója kiköltöltözött EU-területre, és munkaviszonyban dolgozik külföldön. A külföldi munkaszerződése szerint nem éri el a heti 36 órás foglalkoztatást a munkaviszonya. A magyar társadalombiztosítás alól kijelentkezett az Egészségbiztosítás Pénztárnál. A társaság nincs megszüntetve, kell-e járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak? Tisztelettel.

Így nőnek az egyéni és társas vállalkozók tb-terhei Cikk

Bár első ránézésre minimális változtatás látszik a társadalombiztosítási szabályokon az adócsomagban, az egyéni és társas vállalkozók nem ússzák meg tehernövekedés nélkül a 2015-ös évet sem. Kevesebb lesz viszont a papírmunka.

Egyszemélyes kft. heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órás munkaviszony mellett egy magánszemély egyszemélyes kft.-t alapított. Jól járunk-e el, ha a kft.-ben a magánszemély havonta nem fizet járulékot, hanem csak heti 36 órát meghaladó munkaviszony melletti társas vállalkozóként jelentjük a 08-as bevalláson, és majd csak osztalékként veszi ki a tulajdonos a nyereséget? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Gyed, gyes, gyet mellett vállalkozik? Így kell járulékot fizetnie Cikk

Számos kérdés érkezik portálunkra arra vonatkozóan, hogyan alakul a gyermekvállalással kapcsolatos ellátások mellett tevékenységüket folytató egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége. Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Társas vállalkozás tagja? Lehet, hogy olcsóbban is megúszhatja a tb-t Cikk

A társadalombiztosítási terhek szempontjából nem közömbös, hogy a társas vállalkozás tagja társas vállalkozó-e. Vannak formációk, amelyekben automatikusan azzá válik, és vannak olyanok, amikor a tag maga dönthet státusáról. De adódhatnak olyan ügyletek, amelyeknek ha részese, társas vállalkozónak minősítik a revizorok.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close