62 találat a(z) társasági adó alapja cimkére

Munkáltató által juttatott lakáscélú támogatás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság, egyszemélyes kft. munkaviszonyban lévő ügyvezetője adómentes lakáscélú támogatást vett igénybe, amelynek folyósítása egy bankon keresztül megtörtént. A bank igazolását is megkaptuk. Ezt az adómentes támogatást a vállalkozás könyvelésében személyi jellegű kifizetésként tartom nyilván. Év végén társaságiadó-alapot módosító tételként kell kezelnem, vagy elszámolhatom a vállalkozás érdekében felmerült költségként? Erre vonatkozóan nem találtam semmilyen ide vágó jogszabályt, vagy egyéb hivatkozást. Köszönettel. Szederkényiné

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a 2014. évben 14 millió forint fejlesztési tartalékot képzett jövőbeni beruházások céljából. 2015. évben ezek a beruházások meg is valósultak, így a fejlesztési tartalékot szeretnénk feloldani ezekre az eszközökre. Természetesen ezekre az eszközökre a tao szerinti értékcsökkenés adóalap-csökkentést nem alkalmazzuk. Kérdésem a következő: amellett, hogy ezekkel a beruházásokkal a 2014. évben képzett fejlesztési tartalékot 2015-ben feloldottuk, ugyanezen beruházásokra vehetünk-e igénybe a taotörvény 7. paragrafus (1) bekezdés zs) pontja szerinti kkv beruházási kedvezményt is, azaz ezeknek a megvalósult beruházásoknak az értékével a 2015. évi adóalapunkat is csökkenthetjük? Köszönöm a választ előre is!

Részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. részesedéssel rendelkezik egy másik kft.-ben. Ezt a másik kft.-t felszámolják. Mikor vezethető ki a részesedés értéke? Az összeg módosítja-e a társaságiadó-alapot? Válaszát köszönöm.

Tartós adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben: 2012-ben 4 évre szóló tartós adományozási szerződést kötöttünk egy közhasznú szervezettel. Idén megváltozott a szervezet közhasznúságú fokozata, és nem közhasznúvá vált. (Még nem utaltuk el az idei támogatás összegét.) Ennek értelmében a tartós adományozási szerződés semmisé válik? És nekünk, mint támogatónak a korábbi évek során igénybe vett társasági többletkedvezményekkel (adóalap-csökkentő tételekkel) növelni kell az adózás előtti eredményt? Válaszát előre is köszönöm.

Egyezség alapján elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bíróságon egyezséget kötött a bérleti díjról úgy, hogy 50 százalék elengedett követelésről született határozat. A "... 2008.október 1. napjától kezdődően a bérleti díjat 50 százalékkal csökkentik" (részlet a határozatból). Ez az összeg 16 020 000 forint. Kérdés: elengedett kötelezettség bevételként könyvelendő? Van arra lehetőség, hogy elhatárolnánk, és nem ebben az évben kellene az egész összeget bevételként könyvelni, hiszen költségként is 7 év alatt számoltuk el a bérleti díjat? Hogyan hat ez a társaságiadó-alapra? Üdvözlettel Ildikó

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni. Az szja-törvény 1. számú mellékletének 2.7, valamint a 9.3 pontja alapján az alkalmazottnak adható munkáltatói támogatás a számviteli törvény alapján személyi jellegű kifizetésnek minősül-e? A tao-törvény alapján a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak lehet-e tekinteni, és így csökkenthető-e a tao-alap? Előre is köszönöm a választ.

Követelés értékesítése Kérdés

Tisztel Szakértő! A következő kérdéssel kapcsolatosan kérném állásfoglalásukat: Egy társaság a partnerének kiszámlázza az elvégett teljesítését, amely számlát a partnere nem ismer el és nem fogad be, azonban a számlakiállító jogi úton érvényesíteni akarja az igazát, ezért nem stornózza le a számlát. A számla fordított áfás. Mi a helyzet a következő esetekben a társasági adó szempontjából, adóalap-növelő tételként állítandó-e be a különböző szituációkban: a/ A számla kiállításának évében eladja a követelését egy harmadik félnek. Az eladási árral szemben elszámolt ráfordítás (a követelésre nincs értékvesztés elszámolva, mivel az év végi értékelést nem “élte meg“ a követelés) adólap-növelő tétel lesz-e? b/ A követelését, a következő vagy a későbbi években adja el. A kiállítás évének végén a peresített követelésre 100 százalékos értékvesztést számol el, amivel adólapot kell növelni. Az értékesítéskor mi lesz a helyzet? c/ A követelést hitelezési veszteségként leírja a kiállítás évében, amely behajthatatlan követelésnek minősül. Majd ezt a követelést értékesíti harmadik félnek. d/ A követelés értékesítése mentes az áfa alól, így véleményünk szerint erről számlát nem kell kiállítani. Jól gondoljuk? Válaszukat előre is köszönöm.

Szlovák cég magyarországi fióktelepe Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy szlovákiai cég létrehoz egy magyarországi fióktelepet. A szlovák cég birtokában van egy magyarországi építési telek. Ezen a telken a fióktelep beruházást végez, lakást, irodát épít, és értékesíti azokat, telekkel együtt (értékesítheti a telket is?). A fióktelepnek így lesz bevétele a telekértékesítésből és az építmény-értékesítésből. Hogyan tudja csökkenteni – illetve van-e rá lehetőség – a telekingatlan értékével a társasági adó alapját? Mivel bevétele származott belőle, kiadása pedig nem, de az anyacégnek igen. Vagy pedig a telekértékesítésből származó bevételt továbbutalja az anyacégnek? Illetve a telket az anyacég értékesíti? Az anyacég milyen jogcímen adhat pénzeszközt a fióktelepnek a működéséhez? Adhat-e kamatmentes hitelt? Köszönettel.

Nonprofit kft. részére alapító által adott működési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy nonprofit kft. részére alapító által adott működési támogatás társaságiadó-alapot képez-e (a kft 100 százalékban önkormányzati tulajdonú). A támogatást teljes egészében nem használta fel a kft. (maradvány volt ). A támogatás miatt pozitív lett az éves eredmény, de társasági adót nem fizetett. Köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel. Boldog Ferenc

Peru, Panama – adólevonás Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztőség! Egyik könyvelt ügyfelünk Peruban és Panamában nyújt építési szolgáltatást. A benyújtott árbevételszámlákból a vevők 12,5, illetve 30 százalék "államilag előírt adót" visszatartanak. Kérdésünk, hogy ezt milyen jogcímen kell könyvelnünk a magyar könyvekben, hogy a vevőkövetelésünk ne mutasson tartozást, illetve van-e társasági adót/adóalapot módosító teendőnk? Segítségüket megköszönve, Üdvözlettel: Szentesi Péter Virtus Kft.

Reverenda és társasági adózás? Az egyházi jogi személyek gazdálkodása Cikk

Az egyházi jogi személy céljai megvalósítása érdekében jogosult gazdasági-vállalkozási tevékenységnek nem minősülő tevékenységet, valamint elsődlegesen végzett tevékenysége (vallási) mellett gazdasági-vállalkozási tevékenységet folytatni, az után viszont társaságiadó-fizetésére kötelezett. Cikkünkben példákon keresztül mutatjuk be, hogyan kell az adóalapot megállapítani.

Evás időszak után visszafizetett iparűzési adó Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. voltunk. Ez év áprilisától végelszámolásba mentünk át, azóta kettős könyvvitelt vezetünk. Márciusban a helyi (fővárosi) önkormányzatnál lévő nyilvántartás szerinti iparűzésiadó-túlfizetést visszautaltattuk, és így nullát mutatott a hipa-számlánk. Egyébként az adónk tavaly és idén is 0 forint. A NAV a lezárt evás időszakra vonatkozó adóellenőrzést megkezdte. Most kaptunk egy levelet az önkormányzattól, hogy felülvizsgálták a hipa-számlánkat, és további túlfizetést állapítottak meg, és ezt visszaigényeltük. Mit csináljunk, hogy ez az egyszer már 37 százalékkal leadózott összeg ne szerepeljen gazdasági eredményt növelő tényezőként, ne legyen a társasági adó alapja, mérlegben, eredménykimutatásban hogyan szerepeljen? Az evás időszakot az adóellenőrzés miatt már nem módosíthatom. Válaszát előre is köszönöm.

Nem érvényesített csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2014. évi társasági adó számításánál nem csökkentettük az adóalapot a céltartalék-felhasználás következtében bevételként elszámolt összeggel. Bevallást, beszámolót beküldtük. A társaságiadó-bevallást önellenőrzéssel helyretesszük, de hogyan könyveljük, és milyen teendő van még? Köszönettel: Mo

NAV-tartozás elengedése – adóalap-módosítás Kérdés

A NAV által elengedett késedelmi pótlék rendkívüli bevételként történő elszámolását követően azt a társaságiadó-alapnál csökkentő tételként figyelembe lehet-e venni?

Kft. saját üzletrészének ingyenes átadása tao, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a saját üzletrészét ingyenesen kívánja átadni a magánszemély tagok részére. A saját üzletrész névértéke: 2 millió forint, a könyv szerinti értéke: 15 millió forint, az üzletrész 30 millió forintot képvisel a kft. saját tőkéjéből. Úgy gondolom, hogy a magánszemélyeknek az így megszerzett értékpapír után az egyéb jövedelmekre vonatkozó rendelkezések szerint kell adózniuk (16 százalék szja, 27 százalék eho). Kérdés: Kell-e, és milyen összeggel növelni a kft. társaságiadó-alapját? A magánszemélyeknek milyen összeg után kell adózni a megszerzett üzletrésszel összefüggésben? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs