136 találat a(z) társadalombiztosítás cimkére

Itt vannak a 2024. január 1-jétől fizetendő járulékok Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztató anyagot tett közzé honlapján a 2024. január 1-jétől fizetendő járulékokról.

Harmadik állam polgárának tébéje Magyarországon Cikk

Társadalombiztosítási szempontból ki tekinthető harmadik állam polgárának? Milyen járulék- és szochoszabályokat kell rá alkalmazni? Összefoglaltuk az előírásokat.

Aki gyors vizsgálatot akar, fizetni fog: a nagy CT- és MR-átalakítás háttere Cikk

A kormány az egészségügy újabb területéről takarítja el a magántőkét. Miközben megy a kiszorítósdi a CT-k és MR-ek terén, elképesztő mennyiségben zúdulnak az országba a drága diagnosztikai gépek. Nemcsak az állam vásárol, a privátpiac is sosem látott virágzásnak indult. Az aranykorhoz egy dolog hiányzik: a pénz. Miközben tízmilliárdokat öntenek a gépekbe? Igen, mert a tb-finanszírozás nem tart lépést a készülékek számával. Tavaly kisebb egészségbiztosítási összeg jutott egy közfinanszírozott központ működtetésére, mint három évvel ezelőtt. A betegek a piacon vásárolnak maguknak gyors vizsgálatokat. A 104 hazai MR közül 47 tisztán fizetős – írja a valaszonline.hu.

Így változhatnak a nyugdíjbiztosítási szabályok Cikk

A közelmúltban benyújtott törvényjavaslat – T/4254 – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény több rendelkezését pontosítaná, módosítaná. A javaslatok között található jogszerzést kiterjesztő, illetve adminisztrációs terhek csökkentését eredményező előterjesztés, azonban azok túlnyomó többsége a hatályos nyugdíjjogszabály pontosítását, a jogalkalmazási gyakorlat egyértelműsítését segítené elő.

Ugyanaz a tulajdonos két kft.-ben. Hogyan alakulhatnak a jogviszonyok? Cikk

Két egyszemélyes kft.-nek ugyanaz a személy a tulajdonosa. Az egyikben személyesen is közreműködik, a másikban alkalmazottak végzik a munkát. Az ügyvezetői feladatokat mindkét cégben a tulajdonos látja el. A tulajdonos máshol nincs semmilyen jogviszonyban. A két cégben milyen jogviszonyban lehet bejelenteni, milyen jövedelemmel? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

NAV: foglalkoztatással kapcsolatos január 1-jei változások Cikk

Foglalkoztatással kapcsolatos január 1-jei változásokról tett közzé tájékoztató összefoglalót honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Biztosításban töltött idő igazolása, ha nem szerepel a tb-nyilvántartásban Cikk

Az egységes társadalombiztosítási rendszer kialakításával egyidejűleg a foglalkoztatók, munkáltatók részére kötelezővé tették, hogy rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szerveknek a munkavállalók, foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról. A biztosítási időre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a későbbiekben kiegészült a jogviszonyokból származó kereseti adatok évenkénti kötelező igazolásával.

Másfél év alatt megugrott a társadalombiztosítás rendszeréből kiesettek száma Cikk

Tavaly márciusban 55 ezren voltak, most már 141 ezren élnek érvénytelen taj-számmal. Az elmúlt másfél évben két és félszeresére nőtt a társadalombiztosítási rendszerből kiesettek száma – olvasható a Népszava nyomán a hvg.hu oldalán.

Belföldi és külföldi munkavállalói és tulajdonosi jogviszonyok: tb- és szja-fizetési kötelezettség Cikk

Párhuzamosan futó osztrák és magyar cégekben meglévő munkavállalói és tulajdonosi jogviszonnyal kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy az egyes esetekben, melyik országban kell a társadalombiztosítási és adózási kötelezettségeket teljesíteni. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

EGYKE regisztráció Kérdés

A korhatárt betöltött, illetve a kedvezményes nyugdíjjogosultsággal rendelkező nők társadalombiztosítási jogállása Cikk

A „normál” öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíjának a jogosultságai feltételi közötti különbségekről többnyire közismertek. Míg az előzőhöz betöltött nyugdíjkorhatárra és 15 vagy 20 év szolgálati időre – amelyből a hiányzó időszak, maximum 5 év, akár meg is vásárolható – van szükség, addig az utóbbi nincs korhatárhoz kötve, ám az érintettnek legalább 40 év jogosultsági idővel – ezen belül 32 év keresőtevékenységgel vagy ezzel egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel – kell rendelkeznie.

Többszörös költségvetési hiány a tavaly január-februárhoz képest Cikk

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere februárban 1585,0 milliárd forint hiánnyal zárt az egy évvel korábbi 738,5 milliárd forinttal szemben. A januári többlettel együtt az első kéthavi deficit 1433,7 milliárd forint volt, ami az idei évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiánycél 45,5 százalékának felel meg – közölte csütörtökön kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM). A múlt év első két hónapja után 539,7 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya.

Öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset: így kell kiszámítani 2022-ben Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Egészségügyi szolgáltatás és baleseti egészségügyi szolgáltatás – azonosságok és különbségek Cikk

A társadalombiztosítás egyik jelentős ellátása, amely a születésünktől a halálunkig elkísér, az egészségügyi szolgáltatás. Egészségügyi szolgáltatás keretében tb támogatottan kaphatunk többek között orvosi-, ápolási ellátást, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt. Ugyanakkor leélhetünk egy életet úgy, hogy baleseti egészségügyi szolgáltatást nem veszünk igénybe, hiszen ezt az ellátást foglalkozási megbetegedésből, illetve üzemi balesetből eredő ellátás kapcsán nyújtják. Ennek ellenére érdemes tudni, hogy mit is foglal magába a baleseti egészségügyi szolgáltatás. Az alábbi cikkben az egészségügyi szolgáltatás és a baleseti egészségügyi szolgáltatás azonosságait és különbségeit mutatjuk be.

Külföldi jogviszonyban álló művész adózása Magyarországon Cikk

Cikkünkben azon Magyarországon fellépő művészek adózási, társadalombiztosítási és adóbevallási tudnivalóit foglaljuk össze, akik külföldön állnak jogviszonyban, és egy külföldi vállalkozás által megkötött szerződés alapján dolgoznak Magyarországon.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink