554 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Tárgyi eszköz, helyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy másik könyvelőtől jött kft.-nek a tárgyi eszköz listájában szerepel egy ingatlan. Az ingatlannak csak a fele van a kft. tulajdonában, de az előző könyvelő a teljes ingatlant aktiválta (2010-ben), így a tárgyi eszköz értéke 25 millió forint helyett 50 millió forintos bruttó értékkel szerepel a könyvelésben. Hogyan lehetne helyesbíteni ezt a tételt? Válaszát előre is köszönöm!

Családi gazdálkodó ültetvény elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfás családi gazdálkodó, aki 2018-ban vett oltványokat (alma, cseresznye stb.) elég nagy összegben (1 000 000 Ft) még nem ültette be az adott területet a fent említett oltványokkal, jelenleg csak készleten van neki. Pályázati pénzt is kapott a gyümölcsös beültetésére. A kérdésem, hogy ezeket az oltványokat lehet-e tárgyi eszközként kezelni a könyvelésében vagy csak akkor lehet, ha termőre fordul? Hogyan kezeljem a megvásárolt oltványokat? Szja-alapba beszámítóba vagy nem beszámítóba? Ha nem tárgyi eszközként kell esetleg kezelni, akkor alapanyag? Előre is köszönöm segítő válaszukat!

Kiva, értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a kivaalany pénzforgalmi elszámolás időszaka alatt, azaz esetemben 2013-2016 között és utána, mikor már változott a kiva elszámoklási módja, azaz 2017-től a tárgyi eszköz analitikában kell-e elszámoljon társasági adó törvény szerinti értékcsökkenést vagy csak a számviteli törvény szerint szabad? Kivából visszalépés tao-ba esetén az eszköz könyv szerinti értékén az eszköz beszerzési értékét kell érteni abban az esetben, ha nem lehetett tao écs-t elszámolni? Kérdésem a kiva előtt és a kiva alatt beszerzett tárgyi eszközökre egyaránt irányul. Köszönettel: Anikó

Emelkedett a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatára Cikk

2019. január 1-jétől 100 ezer forintról 200 ezer forintra emelkedett a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök egyedi értékhatára – írja honlapján a NAV.

Bérbeadandó ingatlanhoz kapcsolódó tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban kérem a segítségét: Egy kft. vásárol egy lakást, hogy később hosszú távra bérbe adja magánszemélyek részére. (1) Év elején beszerzi. (2) Év közben helyreállítási munkálatokat végez rajta (például kifesti, újraparkettázza, újracsempézi, zuhanytálcát, mosdót lecseréli stb.). (3) Ezután új, beépíthető berendezéseket szerel be (hűtő, TV, mosógép stb.) (4) Az összkép kedvéért még további berendezéseket is elhelyez benne (kávéfőző, étkezőasztal, kanapé stb.) (5) Majd dekorációval még vonzóbbá teszi a leendő bérbevevő számára (faliképek, függönyök, lámpák, órák, díszpárnák stb.). Végül az így elkészült, kompletten berendezett lakásra bérlőt keres, hosszú távra, minimum egy évre. A kérdés úgy szól, hogy a lakásra költött különböző tételeket (1)-(5) miként kellene év közben elszámolnia. Mindent befejezetlen beruházásként tartson nyilván, és majd ha elkészült, akkor egy összegben egy tételként aktiválja tárgyi eszközként? Vagy az egyes elkülöníthető berendezésdarabokat (például TV) külön tételként aktiválja? Vagy kizárólag a lakás (illetékkel növelt) beszerzési értékét kezelje tárgyi eszközként, és minden később felmerült tételt tárgyévben költségként számoljon el rögtön? Esetleg ezek valamilyen kombinációja: akkor milyen szempont szerint mit hogyan kezeljen? Előre is köszönöm válaszát!

Saját előállítású eszköz áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következőben. Egy társaság saját vállalkozásban állít elő egy eszközt. Jól értelmezem-e az áfatörvényt, hogy az eszköz aktivált értékével megegyező fizetendő és levonható adót kell beállítani az áfabevallásba az eszközaktiválás időpontjában, ha az eszközt kizárólag adóköteles tevékenységhez használja? Valamint mivel az eszközt kizárólag adóköteles tevékenységhez használják, így a fejlesztésével kapcsolatos költségekhez tartozó levonható áfa a felmerülési időponttal megegyezően levonásba helyezhetők. Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó osztalékadó-alap önellenőrzése II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Korábban tárgyban feltett kérdésemmel kapcsolatban olyan aggályom van, és ehhez kérném válaszát, hogy az osztalékadó-alap csökkentéseként figyelembe vehető, az adóévben vásárolt tárgyi eszköz nettó értékéhez kapcsolódó csökkentési lehetőség a vállalkozó döntése alapján a bevallás időpontjában igénybe vehető, vagy olyan csökkentés, melyet később is igénybe vehet a vállalkozó, amennyiben azt még nem tette meg? Ebben vagyok bizonytalan, mivel, ha a bevallás időpontjában dönthetett, hogy igénybe veszi vagy sem, akkor ez nem módosítható önellenőrzéssel. Lehet, hogy az előző kérdésem nem volt teljesen egyértelmű. Válaszát előre is köszönöm.

Kivaalap Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy a kivaalapba beleszámít-e, ha használt tárgyi eszközt vásárolok? Kell-e utána fizetni 13 százalék kivát? Válaszát köszönöm.

Tárgyi eszközök értékelése Kérdés

2018-ban cégünk kft.-ből zrt.-vé alakult, jogutódlással, de nem kedvezményezett társaságiforma váltás történt. A kft. tárgyi eszközeinek a zrt.-be történő aktíválása hogy an történik? A kft. leltárából a nettó összeggel aktíváljuk az eszközöket, és ez lesz az értékcsökkenés alapja? És az eszközök hasznos idejét is az eredeti hasznos idő és a felhasznált időszak különbözetéből állapítjuk meg? És mi van a kisértékű egyösszegben elszámolt eszközökkel ezek écs-jét már elszámoltam, de a leltárban még szerepelnek. Ha később selejtezzük őket, akkor ha nem szerepelnek a tárgyieszköz-nyilvántartásban, akkor ezt hogyan tehetem meg? Kérem a segítségüket. Köszönettel.

Kft.-tag kilép a cégből, tárgyi eszközt vinne magával Cikk

Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt fektetett be a vállalkozásba, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Milyen adóvonzata van ennek, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet, értékeltetni kell-e a tárgyi eszközt, hogy a nyilvántartási és a piaci értéke eltérnek-e egymástól? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

Tárgyieszköz-értékesítés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös egyéni vállalkozó 2015. 07. hóban vásárolt teherautót. Az áfát levonta, visszaigényelte. 2017. 01. hóban értékesítette a teherautót. Az értékesítés után az áfát befizette. Kell-e korrekciós tételt számolni, ha végig áfakörös volt? Ha igen, hogyan? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi eszköz értékesítése a kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2018. 01. 01-jén belépett a kiva hatálya alá. A kft. az áttéréskor nem élt a tárgyi eszközök könyv szerinti és számított nyilvántartási értéke alapján adózás előtti eredmény módosítással. A kiva hatálya alatt értékesíteni szeretné egy teleknek minősülő ingatlanát. Az ingatlanszerzés a 2017. év során történt. Az értékesítés a telek könyv szerinti értékének megfelelő értéken történne. Kérdésem: a fenti gazdasági esemény milyen hatással lesz a 2018. évi kiva adóalapjára, illetve, ha a későbbiekben visszatérne majd a társasági adóra, akkor milyen korrekciót kell elvégezni az értékesített tárgyi eszközökkel kapcsolatban. Köszönöm válaszát.

Kötelezettség elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tárgyi eszközt vásárolt, melynek összege a szállítóval történt megállapodás alapján egyelőre nem kerül kiegyenlítésre. A megállapodás szerint egy bizonyos éves forgalom felett elengedik ezt a tartozást. Ez a 2018. évi forgalom tényszámai alapján fog eldőlni. Kérdésem, hogy a fenti gazdasági eseményt hogyan rögzítsem a könyvelésben.

Őstermelő tárgyi eszköz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni! A napokban feltett két kérdésemet ötvözve: áfakörös őstermelő családi gazdaság tagja lesz. A tárgyi eszközeit térítés nélkül átadja a családi gazdaságnak, aki alanyi mentességet választott kompenzációs felár mellett. Ilyen esetben az őstermelő által a tárgyi eszközök után korábban levont áfát vissza kell-e fizetni arányosan a figyelési időszak szerint? Az őstermelő 2019-es évre kilépne az áfakörből, alanyi mentességet választ kompenzációs felár mellett.

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Egy vállalkozó 2019-től szeretne kilépni az áfakörből. Ha 2019 évben eladná a tárgyi eszközeit, hogy alakulnak az áfa fizetése? Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs