339 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Barion használata Kérdés

Túlfizetésről kiállított számla Kérdés

Bérmunka ellenértéke az anyag értékét növeli, vagy szolgáltatás? Kérdés

Cégünk gyártási segédanyaga többször felhasználható. Az általunk már használt segédanyagot egy vállalkozó regenerálja, ezután tovább felhasználható a gyártásban. Az anyag tulajdonjoga végig cégünknél van. A vállalkozó által kiszámlázott díj az anyag értékét növeli, vagy igénybe vett szolgáltatásként jelenik meg? köszönettel

A BDO Magyarország felvásárolta a WHC-csoport könyvelési üzletágát Cikk

A jelentős vidéki ügyfélkörrel rendelkező WHC Könyvelő Kft. megvásárlásával a BDO Magyarország cégcsoport könyvelési üzletága egyike lett Magyarország legjelentősebb számviteli szolgáltatóinak.

Fordított adó alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalanyként kapott gabona vetőmagról áfás számlát. A számlán mezőgazdasági szolgáltatás is szerepel (a vetést a szolgáltató cég végezte). Érdeklődnék, hogy ilyenkor a vetőmag áfásként jól van-e számlázva? A fordított adó ilyenkor nem alkalmazható?

Gépjármű-kiskereskedő különadó alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a kiskereskedelmi különadó hatálya alá vont gépjármű-kiskereskedelmen kívül szolgáltatásból (bérbeadás, gépkocsi-javítás) is realizál árbevételt. Jól értelmezzük-e a jogszabályt, hogy a különadó alapjába a szolgáltatásból származó árbevétel nem tartozik bele? Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Ilona

Csaknem 30 százalékkal nőtt a sertéshús ára Cikk

2020. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében érdemben csökkent egy hónap alatt, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójában.

Influenszerek adózása ingyen kapott termék, szolgáltatás után Cikk

Hogyan adózik a mások fogyasztását, vásárlását befolyásolni képes magánszemély – az influenszer – ha közösségi oldalakon, videó-megosztó portálokon elmondja véleményét az ingyenes kapott termékről, szolgáltatásról. Ismertetjük.

Közösségen belüli kapcsolódó ügyletek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a véleményét: egy magyar belföldi áfaalany román áfaalanytól úgy vásárol terméket, hogy azon még egy másik román cég is elvégez egy munkafolyamatot, így szállítják tovább hazánkba az árut. A szállítást a két román telephely között a román felek intézik, de az árut értékesítő és a szolgáltatást elvégző román cég is külön számlázna a magyar vevőnek. Lenne egy számla az áru értékesítésről és egy másik számla a szolgáltatásról. Lehet-e az ügyleteket közösségen belüli értékesítésnek tekinteni, illetve ehhez milyen bizonylatok szükségesek ebben az esetben, hogy megfeleljen az áfa- és a költségelszámolás szabályainak? Válaszát köszönöm!

Fordított áfa, EU Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Külföldről igénybe vett szolgáltatással kapcsolatban kérdeznénk. Egy EU kezdetű adószámmal rendelkező szolgáltató által kiállított számlát hogyan kell az áfabevallásban és az EU-s összesítőben szerepeltetni? Köszönettel.

Evából áttérés katába Kérdés

Szolgáltatást végző cég a decemberi teljesítésű áfás számlát januárban állítja ki. Számlateljesítés 2020. január 9., számla kelte 2019. december 9., fizetési határidő 2020. január 9. Azt szeretném megkérdezni, hogy eva szerint kell az ilyen számlát adóztatni, vagy a kata szerint, és akkor 2020-ban áfát kell utána fizetni? A választ előre is köszönöm!

Különbözeti adózás közösségen belül Kérdés

Üdvözlöm! Ügyfelem egyedi nyilvántartáson alapuló használtautó-kereskedő. Különbözeti adózást választotta. Közösségen belül vásárol használt személygépkocsit HÉA 312-325 szerint. A közösségi partnertől a beszerzéshez kapcsolódóan kap két másik számlát is, mint közösségi szolgáltatás (szállítási és egyéb költségek). A kérdésem az, hogy a különbözeti adózás megléte mellett ezen költségek áfájánál alkalmazhatjuk-e az áfatörvény 124. § alapján az 50 százalékos levonási hányadot? Ha igen, akkor a 60-as adatszolgáltatásban eltérő adatok fognak szerepelni a két partner között? Köszönettel: Balázsi Anikó

Brexit: szabadkereskedelmi megállapodás híján 47 kilométeres dugó? Cikk

Szabadkereskedelem vagy hatnapos kamionsor – a brit üzleti szektor tanulmányainak kissé tömörített következtetései alapján ez a két szélső lehetőség áll Nagy-Britannia és uniós kereskedelmi partnerei előtt, ha London és az EU nem jut átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra a brit EU-tagság pénteki megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig.

Szépségszalon üzemeltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. bérel az önkormányzattól egy üzlethelyiséget, az üzlet szépségszalonnak van kialakítva. A meglévő helyek kihasználása érdekében külső, más vállalkozók– kozmetikus, műkörmös stb. – részére helyet biztosítanának, térítés ellenében. Az új vállalkozók az üzletben meglévő berendezéseket használnák, és csak a munkavégzésükhöz szükséges munkaeszközöket hoznák. Csak akkor dolgoznának, amikor a bérlő kft. dolgozói is dolgoznak, tehát munkarendjüket a szalon nyitvatartása határozná meg. Van olyan ajánlat és kérés is, hogy csak alkalomszerűen, vagyis csak akkor dolgoznának – előzetes időpontegyeztetés után –, amikor van vendégük, és csak az ott eltöltött idő alapján fizetnének a bérlő kft. részére. Kérdésünk, hogy ebben az esetben milyen tevékenység valósul meg, ingatlan-bérbeadás vagy egyéb szolgáltatás, és az utóbbi kérés, ajánlat járható út lehet-e, ha igen, akkor ez milyen tevékenységek közé sorolható be? Az Adózóna kérdések és válaszok között valamikor olvastunk olyat, hogy székbérlés, ez mit takar, esetleg ezt is alkalmazhatnánk. Egy másik fórumon hasonló kérdés eldöntéséhez hivatkoztak az Adóvilág 2015/11. számában megjelent jogszabályra, sajnos ezt nem tudtam elérni. Válaszukat előre is köszönjük! Köszönettel: KP

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy szálloda minimum igénybe vehető csomagja tartalmazza a szállást, reggelit, vacsorát, akkor a számlán milyen megnevezéssel kell feltüntetni a szolgáltatást? Elég a szállást írni, vagy a csomagárnak a megnevezését kell feltüntetni? Köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs