10 találat a(z) szokásos piaci érték cimkére

Egyszemélyes kft., üzletrész eladása Kérdés

Opciós joggal szerzett értékpapír utáni adókötelezettség Cikk

Az szja-törvény külön fejezetben taglalja az értékpapírra (az szja-törvény fogalmi meghatározása alapján ide tartozik a részvény és az üzletrész is) vonatkozó jog (opció) révén szerzett vagyoni érték adózására vonatkozó szabályokat, a jogszabály rendelkezik az adókötelezettség keletkezésének időpontjáról, a kifizetőt, valamint a jövedelmet szerző magánszemélyt terhelő adókötelezettségekről, mely rendelkezéseket célszerű szem előtt tartani az opciós jogokkal kapcsolatos tranzakciók kapcsán a nem várt adókötelezettségek elkerülése érdekében.

Szolgálati lakás Kérdés

Üzletrészeladás árfolyamnyeresége Kérdés

Üzletrész értékesítése szokásos piaci ár felett Kérdés

Ezt érdemes tudni a céges autók magánhasználatáról Cikk

A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Milyen szabályokra kell figyelni? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Szokásos piaci értéket meghaladó ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, aki nem rendelkezik adószámmal, egy 2011-ben vásárolt termőföldet értékesít. Maga nem művelte az értékesített földet, és nem igényelt utána támogatást sem. A vevő egy bt. A vételár meghaladja a szokásos piaci értéket. Kérem, szíveskedjen egy számszaki példán keresztül bemutatni, hogyan kell értelmezni, számolni az szja-törvény 61. § (2) bekezdésében foglaltakat! Milyen és mekkora mértékű adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülhetnek fel? Válaszukat előre is köszönöm!

Részvényértékesítés adózása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolódva előző, azonos című kérdésemre adott válaszához, szeretném megkérdezni, hogyan állapítható meg egy részvény szokásos piaci értéke zrt. esetén?

Ajándékba kapott üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár 50-50%-ban tulajdonosai a kft.-nek. A cég saját tőkéje 20 millió, a jóváhagyott osztalék 4 millió, a tagi kölcsön 2 millió forint. Az osztalék és a tagi kölcsön is 50-50%-os a felek közt. Az apa betegsége miatt gondolniuk kell a cég további sorsára. Egy gyermekük van, aki az egyik örökös, a másik örökös a házastárs, aki egyben a cég másik tagja. 1. megoldás Az apa az üzletrészét 50-50%-ban elajándékozza a gyermekének és a házastársának. Az szja-törvény 67. § (9) bekezdés ak) 2. pontja értelmében az ajándékozási szerződés napjára meg kell határozni az üzletrész szokásos piaci értékét . A szokásos piaci érték az ajándékozott üzletrészre jutó saját tőke, növelve a jóváhagyott osztalékrésszel? Vagy még a tagi kölcsön rá eső részével is kell növelni az értéket? Az ajándékozási szerződésben elég az üzletrész névértéke, és az szja-törvény alapján elégséges igazolás a szokásos piaci értékre vonatkozóan a szerződés napjára taggyűlés által jóváhagyott mérleg? Kérdésem még, hogy ha kiveszik a jóváhagyott osztalékot és a tagi kölcsönt, amit az üzletrésszel ajándékba kaptak, akkor a magánszemélyek hogyan adóznak? 2. megoldás Ha megvárják az öröklés útját, akkor mi lesz a szokásos piaci érték, kiemelve kérdezem a jóváhagyott osztalék és a tagi kölcsön sorsát? Ha a megörökölt jóváhagyott osztalékot, tagi kölcsönt kiveszik, akkor hogyan adóznak? Várom – ha lehet, jogszabályi hivatkozással – szíves válaszukat. Üdvözlettel:Kisfaludyné

Üzletrész-értékesítés szokásos piaci érték alatt Kérdés

A kft. üzletrészét családtagok birtokolják, de egy családtag vinné tovább egyszemélyes kft.-ként a céget, a többiek üzletrészét megvásárolná. Kérdésem, hogy az üzletrészt a szokásos piaci értéken lenne szabályos értékesíteni, ha az értékpapírt a családtagok a megszerzéskori értéken adják el egymás között, akkor milyen hátrányos következménye lenne, adó, illeték vonatkozásában? A cég nyereségesen működött, a saját tőkéje a jegyzett tőkén felül van jelentősen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close