17 találat a(z) szja 1 százaléka cimkére

Kata – 1 százalékos felajánlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó rendelkezhet az szja 1 százalékáról? Válaszát előre is köszönöm.

Szja 1 százalék: egyre kevesebb a felajánlás Cikk

Évről évre egyre kevesebben ajánlanak fel a befizetett adóforintjaikból, holott támogatásra várók akadnak bőven – írja a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra (NAV) hivatkozva.

Kapott szja 1% könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk a 2018. rendelkező évben felajánlott szja 1%-ból a NAV "visszatartott" végzés alapján egy kisebb összeget, melyet az egyik adónemen mutatkozó tartozásra könyvelt, a fennmaradó nagyobb összeget jóváírta a bankszámlánkon. Sajnos a visszatartott és az adószámlán jóváírt tétel könyvelésénél elakadtam. Legyen kedves segíteni. Előre is köszönöm!

Utolsó figyelmeztetés a NAV-tól: fontos határidő jár le éjfélkor! Cikk

Valamennyi adózó felelőssége és érdeke, hogy a tervezetekből ne maradjon ki semmi, ezért érdemes mielőbb átnézni a NAV kimutatását. Akinek nincs ügyfélkapuja, ma még kérheti a tervezet postázását – szól az utolsó figyelmeztetés az adóhatóságtól.

Alapítvány – szja 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány részére a NAV átutalta az szja 1 százalékából kapott támogatást. Hogyan kell igazolni az összeg felhasználását? Milyen költségekre lehet felhasználni? Tárgyi eszköz is vásárolható belőle? Hogyan kell dokumentálni és könyvelni a felhasználást? Köszönettel: Nagyné

Napirenden: kata, kiva, egyházi 1 százalék, közigazgatási rendtartás, illetékek Cikk

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény, az egyházaknak felajánlható adóról, az általános közigazgatási rendtartásról, továbbá az illetéktörvény módosításáról szóló vitával folytatta csütörtöki munkáját a Ház.

Szeretne kapni az szja 1 százalékából? Regisztráljon a NAV-nál! Cikk

Letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) internetes honlapjáról a 17EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2017. október 2-áig azon civil szervezeteknek kell – kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül – benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2018. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja egy százalékos összegekre, és még nem regisztráltak.

Utolsó figyelmeztetés! Ma éjfélig még módosíthatja adóbevallás-tervezetét Cikk

Éjfélig kell benyújtani a személyijövedelemadó-bevallást. Ennek legegyszerűbb módja a NAV által készített bevallási tervezet véglegesítése, amit ügyfélkapus hozzáféréssel pillanatok alatt el lehet intézni. Akinek nincs ügyfélkapuja, annak a postán kapott vagy a NAV ügyfélszolgálatán hozzáférhető tervezet nyújt segítséget a bevalláshoz. Az adó 1+1 százalékáról is már csak ma lehet rendelkezni – figyelmeztet utolsó körben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámosok nyilatkozata az 1+1 százalékról Cikk

Idén február 27-éig kell szja-bevallást benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, akik bevallásukkal egy időben, rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is.

Alapítvány cél szerinti és működési költségei II. Kérdés

Tisztelt Magos Zoltánné! A fenti címen megjelölt kérdésemre Öntől kaptam választ, de nem egészen világos, amit írt. Ön szerint el kell különíteni a civiltörvény és az szja 1 százalékáról szóló törvényt, ez rendben van, de jelen pillanatban az alapítványnak nincs vállalkozási tevékenysége, csak alapcél szerinti tevékenysége. Viszont bevétele csak az adó 1 százalékából van (egyelőre nincs egyéb forrás, pályázatból vagy támogatásokból), mely bevételből költ az alapcél szerinti tevékenységekre, de ahhoz, hogy működjön, felmerülnek egyéb költségek. Ezeket is abból a kiutalt összegből fedezzük. Ezek szerint, ha az adott költséget nem tudom besorolni a működésibe és a marketingesbe, fogom és belerakom a cél szerinti tevékenység 65 százalékos részébe? Mert könyvelői szemmel a könyvelési díj működési költségnek tűnik, a tehergépkocsi (amivel szállítjuk az adományokat) fenntartási költségei is, irodaszer és takarítószer is kell a működéshez, az azokra fordított összeg mégsem cél szerinti költség. Ezért nem egyértelmű számomra mit hova pakoljak. Hallottam azt, hogy bevett könyvelői gyakorlat, hogy ami nem fér bele a 25 százalékba, azt a cél szerintiben mutatják ki. Köszönöm válaszát!

Szja 1 százalékának felhasználása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kérem szíves állásfoglalásukat. Egyesület szja 1 százaléka felajánlásának felhasználása során könyvelési díjat, nyomtató patront, irodaszert elszámolhat? A törvény a következőket írja: Működési költségként kizárólag a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 7. § (10) bekezdésében meghatározott költségek számolhatók el: – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 79. §-a szerinti személyi jellegű ráfordítások, a 83. § (3) bekezdés szerinti fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások, a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai, – a 86. § (7) bekezdés c) pont szerint a visszafizetési kötelezettség nélkül átadott, pénzügyileg rendezett, véglegesen átadott pénzeszközök összege, – székhely, működési hely – kivéve, ha az valamely alapító, tag, vezető tisztségviselő, alkalmazott vagy ezek hozzátartozója által bármely jogcímen lakás céljára használt ingatlana is egyben – fenntartásával és működtetésével kapcsolatos költségek, így különösen az ingatlan bérleti díja és a kedvezményezettet terhelő közműdíjak) – postaköltségek, telefon-, internetszolgáltatás alapdíja (kommunikációs költségek), – költségvetési szervek esetében a személyi juttatások, valamint a dologi kiadások. Ami számomra megtévesztő, hogy költségvetési szerveknél írja a dologi kiadásokat. Eddig én az elszámolások során a könyvelési díjat szerepeltettem a működési költségek között.

Szja 1 százalékának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány a részére felajánlott szja 1 százalék összegét teljes egészében adótartozásra "használta" fel, illetve az adóhivatal átvezette a tartozásra. A KOZ nyomtatványon elsődlegesen cél szerinti tevékenységre kell felhasználni, és csak a cél szerinti összeg 25 százalékát lehet működési költségre felhasználni. A személyi jellegű ráfordítások azonban működési költségnek minősülnek, a bérjárulék pedig személyi jellegű ráfordítás a számviteli törvény szerint. Az átvezetett járulékok között azonban olyan is szerepel, amit a munkavállalótól levontak, tehát még nem is személyi jellegű ráfordítás. Ebben az esetben hogyan kell kitölteni a KOZ nyomtatványt? Mi a cél szerinti és mi a működési költség? Válaszát előre is köszönöm.

Sürget a határidő: csak így lehet hozzájutni az 1 százalékokhoz Cikk

Szeptember végéig kell benyújtaniuk a civil szervezeteknek a regisztrációs kérelmüket, amelynek alapján igényt tarthatnak a magánszemélyek személyi jövedelemadójából részükre felajánlott összegre. Fontos tudni, hogy a határió jogvesztő.

Későn érkezett szja 1 százalékának elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk 2014-ben jogosult lett a 2013. évi szja-bevallások során felajánlott egyszázalékos adóösszegekre, azonban technikai problémák miatt ez az összeg (körülbelül 20 000 forint) csak 2014-ben érkezett meg az egyesület bankszámlájára. Kettős könyvvitelt vezetünk. Jól gondolom-e, hogy elhatárolással már 2014-ben is szerepeltetni kell ezt a bevételt? Előre is köszönöm.

Adó 1 százaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisváros kis kulturális egyesületének vezetője vagyok és a városunkban azzal kellett szembesülnöm immáron második éve, hogy egy másik egyesület elnöke az adó 1 százalékának megszerzéséért úgy kampányol, hogy amennyiben neki ajánlják föl az 1 százalékot, cserében elkészíti az illető adóbevallását, tekintve, hogy abban a szerencsés helyzetben van, hogy könyvelő. Úgy vélem, ez az eljárás amellett, hogy etikailag is erősen kifogásolható, még törvénybe is ütközik. Ha ez így van, kérem a Tisztelt Szakértőt, legyen szíves megírni erről egyrészt a véleményét, másrészt az ide vonatkozó pontos törvényi hivatkozást! Köszönettel: Nyisztor Ervin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close