26 találat a(z) szerzői jogdíj cimkére

Szerzői jogdíj jogutódlás esetében Kérdés

Külföldről származó jogdíjbevétel adóvonzata Kérdés

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár Kérdés

Szerzői jogdíjas nyugdíjas szocho kötelezettsége Kérdés

Jogdíj kifizetése nyugdíjas részére Kérdés

Szerzői jogdíj Kérdés

Egy egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője írói tevékenységet folytat a kft.-n belül. A felhasználási jogokat (royalty) a kft. értékesíti 99 százalékban uniós és harmadik országokba. Az iparűzési adó alapja csökkenthető-e a jogdíjakból származó bevétellel?

Szerzői jogdíj Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Kérdésem két irányú. 1. Adószámmal rendelkező magánszemély (nem egyéni vállalkozó) szerzői jogdíjas jövedelemhez jut. Két kérdésben szeretném kikérni a véleményüket: 1/a Kötelező-e számlát kiállítani a szerzői jogdíjról, ha van adószáma, de nem egyéni vállalkozó, vagy elég, ha felhasználói szerződést köt és az alapján történik meg a kifizetés (az összeg nagysága miatt, amennyiben számlát kell kiállítania, akkor át fogja lépni az alanyi adómentesség értékhatárát) számfejtés alapján (a felhasználó kifizetőhely)? 1,b Van valamilyen elvárt arány a közreműködési rész, illetve az átruházott vagyoni jog százalékos meghatározásánál, extrém esetben elfogadható-e az hogy a személyes közreműködés aránya 0%? 2. A felhasználó kivaalany. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben a felhasználót milyen adó- és járulékfizetés terheli. Köszönettel.

Felhasználói szerződés kivás cég esetében Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket. Cégünk újságkiadással foglalkozik, a szerzőknek szerzői jogdíjat fizetünk, bruttó 10-30 ezer forint közötti díjakról van szó. Cégünk kivás. Az lenne a kérdésünk, hogy felhasználói szerződés esetén a levont szja-n kívül, kell-e egyéb adót (szochót, vagy kivátt) fizetnünk?

Jogdíjbevétel taoalap-csökkentő tétel átmeneti szabály 3/4. Kérdés

4) A Tao tv. 2016. 07. 15.-én hatályos régi szabály a jogdíjra az alábbi definíciót adja: 20. jogdíj: a) a szabadalom, a más iparjogvédelmi oltalomban részesülő szellemi alkotás és a know-how hasznosítási engedélye, b) a védjegy, a kereskedelmi név, az üzleti titok használati engedélye, c) a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény felhasználási engedélye, valamint d) az a) és c) pontban említett iparjogvédelmi és szerzői jogi oltalmi tárgyakhoz fűződő vagyoni jogok átruházása fejében a jogosult által kapott ellenérték; Álláspontom szerint a szellemi termék felhasználói joga (licenc) a c) a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény felhasználási engedélye kategóriába tartozik. Kérem válaszukat. 5) Ha a cég 2016. 06. 30-ig nem élt a kedvezménnyel, és 2016. 01.01–2016. 06. 30. közti időszakban nem értékesített felhasználói jogokat az általa 2015-ben aktivált vállalatirányítási rendszerből, akkor a 2018. évi felhasználói jog (licenc) értékesítéseire alkalmazható-e a 2016. 07. 15.-én hatályos régi szabály a jogdíj definícióját illetően. Vagyis a szellemi termék felhasználói joga (licence) 2018. évi értékesítései is jogdíjnak (c) a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény felhasználási engedélye) minősül-e? Véleményem szerint igen. Kérem válaszukat.

Szerzői jogdíj Kérdés

Üdvözlöm! Szerzői jogdíjjal kapcsolatos a kérdésem: Egyéni vállalkozó esetében a jogdíjból származó bevétel a vállalkozói adóalapot növeli-e (beleszámít-e), illetve van-e a jogdíjjal kapcsolatos kedvezmény, amit érvényesíthet az adózásban? Cégnél (kft.) a szerzői jogdíjból származó bevétel a társasági adó alapjába beleszámít-e? Illetve: van-e a jogdíjjal kapcsolatos kedvezmény, amit érvényesíthet az adózásban? Válaszát előre is köszönöm!

Áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésem lenne: adószámos magánszemély áfával növelt összegben állítja ki a számláját. 1.) Ebben az esetben a kifizetőnek a bruttó összeg után kell a közterheket megállapítani? 2.) Az egyik számlán kisplasztika szerzői jogdíját számlázza, a másik számlán a kivitelezési díját. Ezek a tételek hogyan adóznak? Válaszát előre is köszönöm!

Dalszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. Adott egy egyszemélyes kft., amely az ügyvezető személyes közreműködésével dalszerzéssel, kiadói tevékenységgel, művészeti tevékenységgel, médiareklámok készítésével foglalkozik. Saját szerzésű dalai és klipjei is vannak, amiket egyéb közreműködőkkel hoz létre, akik számlát adnak a művészeti tevékenységről, operatőri, egyéb tevékenységekről. Kérdésem, hogy az így létrejött "szellemi terméket" a szellemi termékek között kell-e nyilvántartásba vennünk a saját előállítású eszközök aktivált értéke számlával szemben, és értékcsökkenést számolunk el a dalok, klipek után a tao szerinti 50 százalékos kulccsal? Vagy ha nem jó a gondolatmenetünk, hogyan történik a dalszerzés számviteli elszámolása? A kft előadói és kiadói jogdíjat is kap a dalok után, viszont a szerzői jogdíjat az ügyvezető kapja, mint magánszemély. Köszönöm válaszát.

Külföldi szerző adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kortárs irodalmi folyóiratban belföldi és külföldi szerzők írásai jelennek meg. Korábban megírt cikkekről van szó, amelyek után tisztán szerzői jogdíjként adózik a cég (szja+eho). Ugyanakkor akad olyan külföldi szerző, aki nem kéri a 15% szja-levonást, mondván, a saját országában fogja leadózni a jövedelmét, ezért csatol egy erről szóló nyilatkozatot. Kérdésem a következő: megteheti-e a magyar cég, hogy nem számfejti le emiatt a külföldi író jogdíját, illetve a NAV megbüntetheti-e a céget? Előre is köszönettel!

Szerzői jogdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy programfejlesztéssel foglalkozó társaság számítógépes programozást számláz szerzői jogdíj és munkadíj megbontásban. A szerzőijogdíj-bevétel felével, az adózás előtti eredmény 50%-áig csökkentette az adózás előtti eredményét 2015. évben. A 2016. júliusi változások után továbbra is megteheti-e, hogy a tevékenysége jogdíjbevételének a felével csökkenti a társasági adó alapját a korábbi szabályoknak megfelelően? Amennyiben nem a bevétellel, hanem a jogdíjértékesítésből származó eredménnyel lehet csökkenteni a társaságiadó-alapot, akkor lehet-e a jogdíjbevételnek az összes bevételhez viszonyított arányával kiszámolni a szerzői jogdíj eredményét? Köszönettel: Simonné

Megváltozott tao szabályok a szerzői jogdíjjal kapcsolatban Kérdés

A szerzői jogdíjról szóló 1990. LXXVI. törvény 1. § (2) c) pontja megfogalmazza a szoftver fogalmát. Kérdésem, hogyan keletkezik a szerzői jogi védelem? "9. § (1 ) bekezdés a szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok - a személyhez fűződő és a vagyoni jogok - összessége." Ez automatizmust jelent a Tao törvényben is, illetve jelent-e megerősítést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához történő bejelentés? (Önkéntes műnyilvántartás.) Másik kérdés: A Tao törvény szerint milyen kedvezmények vehetők igénybe abban az esetben, ha a saját előállítású szoftver nem került bejelentésre mint "bejelentett immateriális jószág" a NAV felé? Az iparűzési adóban hogyan bizonyítom a jogdíjbevétel létezését? Kapcsolódó számviteli kérdés: a szoftveremet folyamatosan továbbfejlesztem, a közvetlen előállítási költségeket ráaktiválhatom a már állományba vett szellemi termékre (szoftverre)? Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin könyvvizsgáló

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Befejezetlen beruházás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Energia-nyilatkozat – lakossági fogyasztó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyéni cég kft.-vé átalakulás és a tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs