8 találat a(z) szerzési időpont cimkére

Ingatlan: ajándékozás, eladás Kérdés

Egy magánszemély ingatlan tulajdonhoz jutott ajándékozási szerződés révén 2014. június 19-ei dátummal, ahol a megajándékozott 50 százalék tulajdont szerzett az ingaltanban. Az ingatlant ajándékozó halála után az örökjösök megtámadták ezt az ajándékozási szerződést. Az eset bíróságon zárult le, ahol egyezséget kötöttek a felek 2019 áprilisában, melynek értelmében az 50 százalék tulajdoni hányad módosult 105/300-ad tulajdoni hányadra. Az ingatlan eladásra került 2019. július 4-én. Melyik dátum és tulajdoni hányad mérvadó a szja megállapításánál?

Ingatlan szerzési ideje Kérdés

Egy magánszemély ingatlanértékesítésének bevallásához szeretném a segítségüket kérni. A lakóingatlanhoz tartozó telket 2015-ben vásárolta a magánszemély. Ekkor kötött egy kivitelezői szerződést a telek tulajdonosával a kivitelezésre. Erről számlákat kapott a kivitelezőtől. 2017-ben módosították a 2015-ös adásvételi szerződést, miszerint a szerződés tárgya már nem a telek, hanem a lakás. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ez esetben mi a szerzés dátuma? 2015. vagy 2017., esetleg 2015. és 2017.? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Vagyonmegosztással megszerzett ingatlan értékesítésének szerzési időpontja Kérdés

Adott egy házaspár, akik 50-50%-os arányban vásároltak egy lakást 2007-ben. 2016-ban elváltak, és a vagyonmegosztáskor a feleség megkapta ezen lakás másik 50%-át is, amelyet 2016-ban be is jegyzett a földhivatal. A lakást a volt feleség 2018-ban eladta. Kérdés: mi a vagyonmegosztással megszerzett ingatlanhányad szerzési időpontja? Köszönöm a választ.

Ingatlanértékesítés: szerzési időpont, bevétel, költség Cikk

Hogyan kell kiszámítani a bevételt, ha a megszerzett ingatlanon bővítés, ráépítés is történt az értékesítés előtt? Melyek az elszámolható költségek? A NAV ingatlanértékesítés adóztatásának információs füzetét ezekkel a témákkal folytatjuk.

Eva bevétel megszerzésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem segítségét. Minden évben kételyem támad az eva-feltöltést követően, hogy a bevételi nyilvántartást vezető bt. decemberben kiállított számlája (tanácsadásról), melynek teljesítési ideje december, de fizetési határideje január, és az összeg csak januárban jelenik meg a számlán, akkor melyik év bevételéhez tartozik? Köszönettel

2003-ban megvásárolt belterületbe vont ingatlan 2016. évi értékesítés adózása Kérdés

2003 márciusában 20 millió forintért megvásárolt, belterületbe vont bekerített ingatlant 2016 novemberében eladták. (A vásárláskor készült adás-vételi szerződésben hrsz és beépítetlen terület szerepel.) Az adás-vételi szerződésben az értékesített ingatlan ...m2 alapterületű, kivett lakóház, udvar megnevezésű ingatlan. Az eltelt időszakban, építési engedéllyel lakóház építése elkezdődött, azonban használatba vételi engedéllyel, az ingatlan értékesítésének időpontjáig nem rendelkeznek. Kérdés: tekintettel arra, hogy az ingatlan tulajdoni lapján és az adás-vételi szerződésben is kivett lakóház és udvar megnevezés szerepel, az ingatlanértékesítés az eltelt évek miatt adómentesen értékesíthető? Ha van adóköteles jövedelme az ingatlanértékesítésnek, akkor mi minősül az értékesített ingatlan szerzési időpontjának? Ebben az esetben van-e levonható hányad, az esetleges költségszámlák alapján? Hogy járunk el helyesen? Segítségét köszönjük. Tisztelettel: Tóth Jánosné

Letétbe helyezett díj – jövedelem megszerzésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság és kilépő vezető beosztású munkavállaló versenytilalmi megállapodást kötöttek a munkaviszony megszűnésekor. A versenytilalmi megállapodás megkötésekor ügyvédi letéti számlára átutalta a cég a megállapodás összegét, azzal, hogy 1 év után, ha teljesülnek a megállapodás feltételei, akkor a magánszemély megkapja azt. Kérdésem, hogy mikor kell megszerzettnek tekinteni a jövedelmet, és ezáltal a bevallani a 08-as bevallásban a közterheket? Az ügyvédi letétbe helyezés előtt, vagy csak utána? Köszönettel!

Szja - lakáslízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét az szja tv. 63. § (8) a) értelmezésében: a 60. § (1) bekezdés alkalmazása szempontjából az ügyleti szerződés megkötésének időpontját kell szerzési időpontnak tekinteni. Az ügyleti szerződésnek magát a lízingszerződést kell érteni, vagy a futamidő végi megállapodást, amikor a lízingcég a tulajdonjogot átadja? Válaszát előre is köszönjük

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close