29 találat a(z) szerelés cimkére

Ingatlanértékesítés, szja Kérdés

Épületre szerelt zászlótartó kiadásának elszámolása Kérdés

Tetőtérvásárlás, anyagköltség? Kérdés

Szerelés Romániában Kérdés

Pénztárgépkötelezett TEÁOR Kérdés

Fordított vagy egyenes adózás? Kérdés

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Az alábbi kérdés válaszával kapcsolatban írok: https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_19_Hasznalcikk_kereskedelem_qff Lehet, hogy félreérthető voltam, de a kérdésem arra irányult legfőképp, hogy azok a számítógépek, amelyek egyben felvásárláskor elérik az 50 000 forint egyedi értéket, de alkatrészenként alatta maradnak ennek az összegnek, és felvásárláskor tudjuk már, hogy szétszerelésre kerülnek ezek a gépek, azokra is vonatkozik-e Ön szerint az egyedi nyilvántartási kötelezettség, vagy ha alkatrészenként kerülnek feltüntetésre a felvásárlási jegyen, akkor megfelelő lehet-e rá a globális nyilvántartás is? Ezek alkatrészként kerülnek értékesítésre, vagy beszerelésre más gépekbe. Köszönöm válaszát!

Fordított áfás számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tevékenységi körei között a 4110 TEÁOR kódú tevékenység szerepel. Kérdésem, hogy ebben az esetben egy vállalkozási szerződés keretében végzett, épülő üzem falainak burkolása panelekkel, szerelés, anyagok tekintetében alkalmazható-e a fordított áfás számla kiállítása? (Vagy az csak a 4120 TEÁOR esetében lehetséges?) Köszönöm!

Építőipanyag-vásárlás, fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszerelési építési vállalkozás fordított adózású ügyletben vesz részt. A munkához az anyagot ő rendeli meg, és számlázza tovább a megrendelőnek. A villanyszerelési munkát fordított adózással. A kérdésem az lenne, hogy az anyagot áfásan vagy fordított adózással a munkával együtt számlázza-e ki? Vagy külön megállapodás, szerződés szükséges az anyagvásárlásra és -értékesítésre, hogy áfásan számlázza tovább megrendelő részére, és külön a villanyszerelési munkára szerződés, ami fordított adózású? Köszönöm válaszukat előre is!

Határon átnyúló szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. klíma, hőszivattyú szerelésével, karbantartásával, javításával foglalkozik. Lehetőségünk nyílt, hogy Ausztriában is telepítsünk készülékeket. Tartósan nem dolgoznánk kint, csak egy-egy napot mennénk ki, amikor éppen lesz kint szerelési munkánk. A kft.-ben az ügyvezetőn kívül más nem dolgozik jelenleg. Több eset is felmerülhet, ezek a következők: a) A készüléket tőlünk veszik és mi is visszük ki, és szereljük fel. Ez lenne a fővonal, mert ehhez, ha jól tudom nem kell kint telephelyet létesíteni. b) A készüléket tőlünk veszik, de egyből vevőhöz lesz szállíttatva például Szlovákiából. c) A készüléket maguk veszik meg, mi csak a szerelést végezzük. Ilyen nagy valószínűséggel nem lesz, ez nem gazdaságos nekünk, de előfordulhat. Természetesen mindhárom fenti esetben a készüléken kívüli csöveket, szerelési anyagokat mi visszük. Előre is köszönöm válaszukat!

Nyílászáró-beépítés anyaggal PTGSZLAH Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílászáró-beépítéssel foglalkozó egyéni vállalkozó megvásárolja az ablakokat és beszereli. Üzlete nincs. A számla kiállításakor feltünteti a szerelés mellett a beépített ablakok árát is. Ilyen esetben kell jelenteni a számlát a NAV felé a PTGSZLAH nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Igazolható-e a lift-karbantartás a szerelő utólagos tájékoztatása alapján? Kérdés

A 10 évnél "fiatalabb" lifteket havonként kell karbantartatni. A mi társasházunkban egy jónevű cég kapta erre a megbízást. A lift karbantartási szerződés szerint a karbantartási díjról szóló számla a karbantartási munka elvégzésének igazolása alapján nyújtható be. A cég azonban a munkavédelmi szabályokra való hivatkozással nem teszi lehetővé a szerelő által végzett munka figyelemmel kísérését, ellenőrzését. A cég úgy gondolja, hogy annak alapján kell igazolni a teljesítést, hogy „… ha a szerelőnk végzett a munkával, kinyitja Önnek az aknaajtót és kívülről a biztonsági előírások szigorú betartása mellett…” utólag „…megmutatja a felvonóaknát és az elvégzett munkákat”, vagyis a szerelő tájékoztatása alapján kell/kellene a munkavégzést igazolni, ha volt, ha nem volt tényleges munkavégzés. Bár a teljesítés igazolásához – tudomásunk szerint – csupán a számviteli törvény ad előírásokat, de ezt a cég – a mások által nem kifogásolt gyakorlata miatt – nem fogadja el, ezért kérdezzük, hogy az adótörvények, vagy az Önök által esetleg ismert egyéb jogszabályok szerint igazolható-e a lift-karbantartás a szerelő utólagos tájékoztatása, de utólag már nem többnyire nem látható munkavégzése alapján? Kérjük, hogy a válaszukat szíveskedjenek joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel : egy lift karbantartások igazolására felhatalmazott társasházi tulajdonostárs.

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

"A" Kft. hűtőházat épít, és "B" Kft. gyártja az acélszerkezetet. A generálkivitelező "C" Kft., amely a beruházást végzi. Kérdésem, hogy annak a cégnek, amely az acélszerkezetet gyártja, de beszerelést nem végez, hogyan kell a számlát kiállítania a generálkivitelező részére? Kérem szépen a jogszabályi hely meghatározását is. Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Pné

Naperőmű és építési FAD kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni azt, hogy egy 500 KW teljesítményű napelemekből álló naperőmű építése- kivitelezése és "kulcsrakész" állapotban való átadása a megrendelőnek az építőipari tevékenységek besorolásába tartozhat-e? Tehát érvényes lehet rá az áfatörvény szerinti fordított áfás kiszámlázás a megvalósító cég részéről? Ha igen, akkor van-e a számla kiállítására vonatkozóan valamilyen speciális előírás, mert egy ilyen naperőmű az alapozástól kezdve indul, a napelemeken keresztül ezek szerelését, és az erőmű csatlakozási bekötésével zárul. Mindez természetesen egy engedélyköteles építőipari tevékenység. Várom szíves válaszukat: Köszönettel: Törökné

Termékértékesítés kontra szolgáltatás: fordított áfás vagy sem? Cikk

Adóalanytól magánszemély rendel egy szennyvíztisztító berendezést, de a tényleges megrendelő nem ő lenne, hanem a kivitelező cég (engedélyköteles a lakásépítés). A kivitelezőnek milyen áfával kell számlázni a berendezést? Illetve mi lenne a helyzet abban az esetben, ha a gyártó építené be a berendezést, és szerződésben rögzítenék, hogy a telepítést anyaggal együtt végzi a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs