25 találat a(z) szerelés cimkére

Pénztárgépkötelezett TEÁOR Kérdés

Fordított vagy egyenes adózás? Kérdés

Használtcikk-kereskedelem Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Az alábbi kérdés válaszával kapcsolatban írok: https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_19_Hasznalcikk_kereskedelem_qff Lehet, hogy félreérthető voltam, de a kérdésem arra irányult legfőképp, hogy azok a számítógépek, amelyek egyben felvásárláskor elérik az 50 000 forint egyedi értéket, de alkatrészenként alatta maradnak ennek az összegnek, és felvásárláskor tudjuk már, hogy szétszerelésre kerülnek ezek a gépek, azokra is vonatkozik-e Ön szerint az egyedi nyilvántartási kötelezettség, vagy ha alkatrészenként kerülnek feltüntetésre a felvásárlási jegyen, akkor megfelelő lehet-e rá a globális nyilvántartás is? Ezek alkatrészként kerülnek értékesítésre, vagy beszerelésre más gépekbe. Köszönöm válaszát!

Fordított áfás számla kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tevékenységi körei között a 4110 TEÁOR kódú tevékenység szerepel. Kérdésem, hogy ebben az esetben egy vállalkozási szerződés keretében végzett, épülő üzem falainak burkolása panelekkel, szerelés, anyagok tekintetében alkalmazható-e a fordított áfás számla kiállítása? (Vagy az csak a 4120 TEÁOR esetében lehetséges?) Köszönöm!

Építőipanyag-vásárlás, fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Villanyszerelési építési vállalkozás fordított adózású ügyletben vesz részt. A munkához az anyagot ő rendeli meg, és számlázza tovább a megrendelőnek. A villanyszerelési munkát fordított adózással. A kérdésem az lenne, hogy az anyagot áfásan vagy fordított adózással a munkával együtt számlázza-e ki? Vagy külön megállapodás, szerződés szükséges az anyagvásárlásra és -értékesítésre, hogy áfásan számlázza tovább megrendelő részére, és külön a villanyszerelési munkára szerződés, ami fordított adózású? Köszönöm válaszukat előre is!

Határon átnyúló szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. klíma, hőszivattyú szerelésével, karbantartásával, javításával foglalkozik. Lehetőségünk nyílt, hogy Ausztriában is telepítsünk készülékeket. Tartósan nem dolgoznánk kint, csak egy-egy napot mennénk ki, amikor éppen lesz kint szerelési munkánk. A kft.-ben az ügyvezetőn kívül más nem dolgozik jelenleg. Több eset is felmerülhet, ezek a következők: a) A készüléket tőlünk veszik és mi is visszük ki, és szereljük fel. Ez lenne a fővonal, mert ehhez, ha jól tudom nem kell kint telephelyet létesíteni. b) A készüléket tőlünk veszik, de egyből vevőhöz lesz szállíttatva például Szlovákiából. c) A készüléket maguk veszik meg, mi csak a szerelést végezzük. Ilyen nagy valószínűséggel nem lesz, ez nem gazdaságos nekünk, de előfordulhat. Természetesen mindhárom fenti esetben a készüléken kívüli csöveket, szerelési anyagokat mi visszük. Előre is köszönöm válaszukat!

Nyílászáró-beépítés anyaggal PTGSZLAH Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílászáró-beépítéssel foglalkozó egyéni vállalkozó megvásárolja az ablakokat és beszereli. Üzlete nincs. A számla kiállításakor feltünteti a szerelés mellett a beépített ablakok árát is. Ilyen esetben kell jelenteni a számlát a NAV felé a PTGSZLAH nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Igazolható-e a lift-karbantartás a szerelő utólagos tájékoztatása alapján? Kérdés

A 10 évnél "fiatalabb" lifteket havonként kell karbantartatni. A mi társasházunkban egy jónevű cég kapta erre a megbízást. A lift karbantartási szerződés szerint a karbantartási díjról szóló számla a karbantartási munka elvégzésének igazolása alapján nyújtható be. A cég azonban a munkavédelmi szabályokra való hivatkozással nem teszi lehetővé a szerelő által végzett munka figyelemmel kísérését, ellenőrzését. A cég úgy gondolja, hogy annak alapján kell igazolni a teljesítést, hogy „… ha a szerelőnk végzett a munkával, kinyitja Önnek az aknaajtót és kívülről a biztonsági előírások szigorú betartása mellett…” utólag „…megmutatja a felvonóaknát és az elvégzett munkákat”, vagyis a szerelő tájékoztatása alapján kell/kellene a munkavégzést igazolni, ha volt, ha nem volt tényleges munkavégzés. Bár a teljesítés igazolásához – tudomásunk szerint – csupán a számviteli törvény ad előírásokat, de ezt a cég – a mások által nem kifogásolt gyakorlata miatt – nem fogadja el, ezért kérdezzük, hogy az adótörvények, vagy az Önök által esetleg ismert egyéb jogszabályok szerint igazolható-e a lift-karbantartás a szerelő utólagos tájékoztatása, de utólag már nem többnyire nem látható munkavégzése alapján? Kérjük, hogy a válaszukat szíveskedjenek joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel : egy lift karbantartások igazolására felhatalmazott társasházi tulajdonostárs.

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

"A" Kft. hűtőházat épít, és "B" Kft. gyártja az acélszerkezetet. A generálkivitelező "C" Kft., amely a beruházást végzi. Kérdésem, hogy annak a cégnek, amely az acélszerkezetet gyártja, de beszerelést nem végez, hogyan kell a számlát kiállítania a generálkivitelező részére? Kérem szépen a jogszabályi hely meghatározását is. Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Pné

Naperőmű és építési FAD kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni azt, hogy egy 500 KW teljesítményű napelemekből álló naperőmű építése- kivitelezése és "kulcsrakész" állapotban való átadása a megrendelőnek az építőipari tevékenységek besorolásába tartozhat-e? Tehát érvényes lehet rá az áfatörvény szerinti fordított áfás kiszámlázás a megvalósító cég részéről? Ha igen, akkor van-e a számla kiállítására vonatkozóan valamilyen speciális előírás, mert egy ilyen naperőmű az alapozástól kezdve indul, a napelemeken keresztül ezek szerelését, és az erőmű csatlakozási bekötésével zárul. Mindez természetesen egy engedélyköteles építőipari tevékenység. Várom szíves válaszukat: Köszönettel: Törökné

Termékértékesítés kontra szolgáltatás: fordított áfás vagy sem? Cikk

Adóalanytól magánszemély rendel egy szennyvíztisztító berendezést, de a tényleges megrendelő nem ő lenne, hanem a kivitelező cég (engedélyköteles a lakásépítés). A kivitelezőnek milyen áfával kell számlázni a berendezést? Illetve mi lenne a helyzet abban az esetben, ha a gyártó építené be a berendezést, és szerződésben rögzítenék, hogy a telepítést anyaggal együtt végzi a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbiakban kérném segítségüket: Belföldi áfaalany, aki rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, belföldön építésiengedély-köteles munka során összeszerelési munkát végez. Ezen adóalany megbízója közösségi adószámmal rendelkező EU tagállami adóalany. Kérdésem, hogy belföldi áfaalany milyen számlát állít ki a közösségi adóalany mint megbízója részére? Az ingatlan Magyarországon található. Ingatlan révén számlázhat-e a belföldi adóalany közösségen belüli szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm.

Saját dolgozóval végzett beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk a telephelyén átalakítást végez, új bútorokat vásárolt, amelyeket az ügyvezető személyesen szerelt össze. Az ügyvezető a cégnél rendes alkalmazott. Kérdésem, hogy az ügyvezető bérköltsége és járulékai, amelyek a bútorszerelési időre estek, aktiválhatóak-e a bútorral, és milyen módon kell áfa szempontjából leadózni? Segítségét nagyon szépen köszönöm.

Szerelés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég pl. autó téli gumiról hoz számlát, vagy alkatrészről, ami nem tartalmaz munkadíjat (de egyértelmű, hogy a szerelő végzi a felszerelést, szerelést, nem a vevő cég) ez esetben a számla anyagként vagy szolgáltatásként könyvelendő? Ugyanez a helyzet, ha pl. egy vendéglátó cég pár m2 járólapot vásárol burkolatjavítás céljára, és a burkolásról nincs számla, de nyilván nem a cég rakja le a járólapot (anyag v. szolgáltatás?). A megítélés/könyvelés ipa-adóalap meghatározásánál sem közömbös. Köszönettel: Királyné Anikó

Építkezés áfája 2 Kérdés

Már meglévő 120 négyzetméteres lakóházam mellé (egy falon érintkezik) szeretnék építeni (bővítés) egy 70 négyzetméteres alapterületű lakrészt, melyben van konyha, étkező, nappali, szoba, fürdőhelyiség, wc és közlekedő, és hozzá 25 négyzetméteres nyitott terasz. Ebben az esetben az építkezés (a hozzátartozó gépészeti felszereléseket is), mind az építőanyag, illetve a munkadíj 5 százalékos áfa alá esik? Az építkezés terv alapján készül. Tisztelt dr Bartha László! A válasz egyértelműsítéséhez az alábbi kiegészítés: a megrendelő magánszemélyként megbízza a kivitelezőt, aki vállalkozó. 1. Az építendő épület lakóingatlan 2. Alapterület 300 m2 alatt van 3. A hozzáépítendő 70 m2 részre a használatba vételi engedély természetesen majd az építést követően történik meg. 4. Az építési-szerelési munkával szintén a magánszemély építtető megbízza a kivitelező vállalkozót. Előfordulhat, hogy a fűtés, illetve a belső gépészeti berendezéseket a vállalkozó vásárolja meg, de ha az 5 százalék áfához az kell, hogy a megrendelő magánszemély vegye meg, akkor ő rendeli meg. 5. Természetesen a telek és az építendő, és már meglevő épület az az építtető magánszemély tulajdonában van. Fentiek alapján kérdésem ismét, hogy a lakóházbővítéssel kapcsolatos anyag, illetve munkadíj 5 százalék áfa alá esik-e, minden esetben az anyagot a megrendelő építtető nevére kell hogy szóljon, akkor egyértelmű az 5 százalékos áfa? Indokolt-e külön terveztetni a már meglevő lakóingatlanon az átalakítást, és a bővítés tervezést?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close