8 találat a(z) személygépkocsi vásárlás cimkére

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (normál áfaalany) nyíltvégű lízingszerződés idő előtti lezárásával (60 hónap futamidő helyett 9 hónap után) megvásárolná a lízingelt személygépkocsit, amelyet a lízingszerződés lezárásának napján rögtön tovább is értékesítene. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben áfamentesen vagy áfásan kell a számlát kiállítanunk? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó személygépkocsi-költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű lízing keretében személygépkocsit vásárol. Ebben az esetben a bérleti díj áfáját levonásba helyezi a vállalkozó (áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg.). Költségként a vállalkozói bevétel 1 százalékát meg nem haladóan veszi figyelembe a bérleti díjat. A személygépkocsira az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométeres utat számol el átalányban, illetve még költségként számolja el a megfizetett gépjárműadót, biztosítási díjakat. Ez esetben a vállalkozót terheli a cégautóadó-fizetési kötelezettség. Kérdésem, hogy a fenitek alapján helyesen jár-e el a vállalkozó a költségelszámolás könyvelésénél? Amennyiben a vállalkozó nem számol el költségeket (bérleti díj, biztosítási díjak, gépjárműadó), csak a havi 500 kilométeres utat számolja el, akkor mentesül a cégautóadó megfizetése alól? Ez esetben jogosan helyezi levonásba a nyílt végű lízing keretében megfizetett áfát? Válaszukat előre is köszönöm!

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy társaság személygépkocsit szeretne venni,. A kérdés az, hogy milyen esetben igényelheti vissza az áfát? Köszönettel: Czinege Jánosné

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános szabályok szerint áfafizetésre bejelentkezett adóalany magánszemélyektől és adóalany gazdálkodótól vásárolt használt személygépkocsit, amelyről egyetlen egy esetben sem készült számla, csak adásvételi szerződés. Az adóalanytól vásárolt gépkocsi esetében – mivel nincs számla – természetesen szóba sem jöhetett előzetesen felszámított adó, illetve annak visszaigénylése. Kérdés: a fenti adóalany az adásvételi szerződésben szereplő összegnél általában 10-15 százalékkal magasabb áron (javítás, felújítás után) értékesített személygépkocsi eladása után áfafizetésre kötelezett, avagy sem? (Külön kell választani a nem adóalanytól felvásároltat az adóalanytól felvásárolttól, függetlenül, hogy előzetesen felszámított áfa egyik esetben sem volt?) A személygépkocsi a beszerzés után az adóalany nevére kerül, és saját nevében értékesíti a gépkocsit.

Nyílt végű pénzügyi lízing egyéni ügyvéd esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni ügyvéd szeretne a vállalkozásába nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit beszerezni. A vételár 30 százalékát fizeti be önerőként. Fejlesztési tartalék felhasználásnál figyelembe veheti-e az önerőként befizetett összeget? Továbbá ezen összegre vonatkozóan hogyan alakul az áfa- és az értékcsökkenés-levonási lehetőség?

Áfa (külföldre kirendelt katona személygépkocsi vásárlása) Kérdés

A fenti címre adott válaszával kapcsolatosan meg szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben az Áfa tv. 89. (1) és (2) a és b,pontja alkalmazható vagy nem?

Áfa (külföldre kirendelt katona személygépkocsi vásárlása) Kérdés

Tartós külföldi NATO-szolgálatra (Hollandia) kirendelt magyar állampolgárságú katona szeretne Magyarországon személygépjárművet vásárolni, amit ott szeretne forgalomba helyezni. Szeretné áfa- és regisztrációs adó mentesen megvásárolni a járművet. Szerintünk az Áfa trv. 107. §-a és a 11/2010 PM-rendelet szerint csak nálunk állomásozó külföldi katonák vehetnek igénybe áfakedvezményt. Van-e esetleg más rendelkezés, amely mentesítené az illetőt az áfa megfizetése alól?

Új személygépkocsi-vásárlás unión belül áfavonzata Kérdés

Kft. (uniós adószámmal rendelkező) saját részre unión belülről (kereskedőtől) új, tehát még nem forgalmazott személygépkocsit szeretne vásárolni. Kell-e Magyarországon áfát fizetni, és mely összeg után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close