16 találat a(z) személygépjármű cimkére

9 személyes személygépjármű vásárlás Kérdés

Gépjármű-üzembentartási szerződés Kérdés

Gyorshajtási bírság továbbhárítása bérelt autó Kérdés

Személygépjármű bérbeadása Kérdés

Befékezte a vírus a közúti személyközlekedést is Cikk

Március egészében közel 30 százalékkal esett vissza az e-matrica rendszerbe tartozó személygépjárművek forgalma a...

Új autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő Ha a társaság új személygépjárművet vásárol nyílt végű lízingre, az önrész áfáját vissza lehet-e igényelni.

Személygépkocsi vásárlása Kérdés

Egy kft. Dácia Dokker 5 személyes személygépkocsit szeretne vásárolni. Jól értelemezük az áfatörvényt, hogy az áfát nem tudja levonni? Az autókereskedésben azt az információt kapta, ha nyílt végű pénzügyi lizinget választja, akkor levonható az áfa. Válaszukat előre is köszönjük.

Továbbértékesítésre beszerzett személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fémipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó vállalkozás továbbértékesítési céllal nagy értékű új személygépkocsit vásárolt. Tevékenységi körében a személygépkocsi kereskedelme nem szerepel. A személygépkocsit a megvételét követő napon egy közösségi adószámmal rendelkező németországi vállalkozásnak továbbértékesítette. A gépkocsit elszállították. A szállításhoz a CMRT és EKÁRT-t megkérték. A szállítás ezekkel a bizonylatokkal történt. A fenti új személygépkocsi beszerzését és eladását az áfabevallásban hogyan kell szerepeltetni? A beszerzési árban felszámított áfa levonásba helyezhető-e ?

Személygépjármű alkatrészének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel, melyre választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_30_szemelygepjarmu_javitasi_anyagana_yjj Lehet, hogy nem sikerült egyértelműen megfogalmaznom a kérdésemet, mert a kérdésemben arra is szerettem volna kitérni, hogy a szereléshez felhasznált alkatrészek áfájának levonhatóságával mi a helyzet, tehát levonásba helyezhetőek-e ezek? Tehát egy sima áfás vállalkozásról van szó, melyben céges személygépjárműhöz kapcsolódóan merül fel alkatrész (vagy hasonló: autógumi, akármi) költség. A szolgáltatás (szerelés) áfájára vonatkozó kérdésemre viszont maradéktalanul választ kaptam, ezt ezúton is köszönöm szépen. Várom további válaszát.

Személygépjármű javítási anyagának és javításának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: úgy tudtam, hogy az áfás cég tulajdonában lévő személygépkocsi javítási költségeinek számlájából az áfa fele igényelhető vissza, a javításhoz használt anyag költségéből az áfa viszont nem. Azt az információt kaptam egy autószerelő cégtől, hogy ez a szabályozás már régen megváltozott, most már a javítási anyagok áfájának fele is visszaigényelhető. Kérem legyen kedves megírni, hogy így van-e, vagyis helyes-e az autószerviz tájékoztatása! Köszönöm válaszát előre is.

Gépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

A társaság vásárolt tehergépkocsit és személygépkocsit. Az üzemanyag fogyasztásának elszámolása hogy történik? A gépkocsikat a munkaterületekre járáshoz használják. Cégautó adót kell-e fizetni? Menetlevél vezetés? Üzemanyagról számla a társaság nevére? Milyen normával lehet számolni?

Bérelt személygépkocsi költség- és áfaelszámolása az szja- és az áfa-törvényben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk személygépkocsikat bérel. A bérlet célja azon munkavállalók részére személygépkocsi biztosítása, akiknek munkakörükből fakadóan folyamatosan járniuk kell az országot. Az üzletkötők a személygépkocsit munkába járáshoz is használják. A cégautóadót a bérbeadó fizeti meg, és üzembentartóként mi bérlők nem kerültük bejegyzésre. Milyen mértékben vagyunk jogosultak a havonta leszámlázásra kerülő bérleti díj áfáját visszaigényelni? Az útnyilvántartás vezetése elegendő-e, ahhoz, hogy a bérleti díj áfáját visszaigényelhető és nem visszaigényelhető részre osszuk fel? Az útnyilvántartásból jól kivehető, hogy mikor használta a munkavállaló munkába járásra a gépjárművet, ez a rész határozná meg a nem visszaigényelhető áfát (azaz a fizetendő áfát) minden hónapban. Ebben az esetben milyen lehetőségeink vannak a munkába járás költségeinek szabályszerű elszámolására? Esetleg lehet-e olyan köztes megoldás (melyet szabályzatban rögzítenénk), hogy a munkavállaló részére kiszámlázásra kerülne a havi üzemanyagköltségek közül a magáncélú használat arányos része az útnyilvántartás alapján? Ugyanezen útnyilvántartás alapján a bérleti díj le nem vonható áfa-részét (mely 100%-ban a tárgyhóban mindig levonásba kerülne) a tárgyhót követő áfabevallásban fizetendő áfaként megfizetnénk. Majd a munkavállaló részére az útnyilvántartás alapján, a munkába járás napjaira (lakóhelye és társaságunk székhelye közti távolságra) leszámfejtenénk és megfizetnénk a 15 Ft-ot munkába járás jogcímen?

Személygépkocsi útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy személygépkocsit, fizeti utána a cégautóadót. Szükséges-e útnyilvántartás vezetése? A személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos áfa 50 százalékának visszaigénylése valamilyen feltételhez kötött? Válaszát előre is köszönöm!

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Tisztelt szakértő! Igénybe vehető-e személygépjármű-vásárláshoz felvett hitel kamata után is a Tao tv. 22/A § adókedvezménye? Nem csak a Tao tv., hanem az általános csoportmentességi rendelet vagy a de minimis rendelet, esetlegesen más alkalmazandó jogszabály tükrében is? Válaszát köszönöm!

Áfa, 87. § c) pontja: szgk adómentes értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném segítségét: A cégünk 2012-ben magánszemélytől vett meg egy személygépjárművet, adásvételi szerződést kötöttek. Most ezt eladja egy másik cégnek. Adómentes termékértékesítésnek minősül-e ez az áfatörvény 87. § c) pontja alapján? (Vagy 27 százalékos áfával kell kiszámlázni a cégünknek?) Köszönöm szépen a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs