680 találat a(z) szabadság cimkére

Időarányos szabadság megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődik, hogyan kell kiszámolni az időarányos szabadságát? Van-e szabályozás az arányosításra? 1. Az alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság összesítése után kell arányosítani, vagy 2. külön-külön kell arányosítani az alap- illetve a pótszabadságokat, és a kerekített részeredményeket kell összesíteni? Példánk: Születési év: 1981 Munkaviszony kezdete: 2018.02.03. 1. (20+6)/365x332 = 24 nap 2. (20/365x332) + (6/365x332) = 23 nap Az Mt. 121. §-a szerint az éves szabadságot kell arányosítani. Nem találtam arra vonatkozó leírást, hogy az arányosítást külön alapszabadságra és külön pótszabadságra kell elvégezni. A helyes alkalmazáshoz kérem szíves tájékoztatásukat. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: S. Ildikó Szepi Sped Kft.

Táppénz idejére jár-e szabadság ? Kérdés

Egy 62 éves dolgozó 2017.08.27-től jelenleg is táppénzen van. Most 2018.03.31-ével megszűnik a munkaviszonya nyugdijazás miatt. Kérdésem, hogy jár-e neki a táppénzes időszakra szabadság, vagyis meg kell-e váltani (augusztus-márciusig) 7 honapra eső szabadságát ? Mielőbbi válaszukat megköszönöm.

Így kell kiszámolni a gyed utáni szabadságot Cikk

Gyed után visszatérő dolgozó szabadságának számításában kérte szakértőnk segítségét az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Kötetlen munkaidő bérszámfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szolgáltatásnyújtást végez. Üzletében a nyitvatartás ideje alatt (hétvégén is) munkavállalói atipikus foglalkoztatási forma keretében látják el munkaköri feladataikat. Az irányadó munkarend a munkakör-megosztásban történő foglalkoztatásra tekintettel kötetlen. Munkaköri feladataikat a munkavállalók egymás között szabadon oszthatják fel. A munkakör jellege készenléti jellegű, kikötve a havi átlagos munkaidő maximum értékével. Az alapbéren felül egyéb juttatások nem illetik meg. Mivel munkaidő-nyilvántartás vezetése ebben a foglalkoztatási formában nem kötelező, a bérszámfejtésnél gondot jelent, hogy csak manuálisan rögzíthető a szabadság és a betegszabadság napjainak száma és a hozzá tartozó számított összeg (normál esetben a jelenlétet rögzíti, és automatikusan számfejthető). A bérszámfejtést milyen dokumentumok alapján lehet elkészíteni szabályosan ebben a foglalkoztatási formában munkaidő-nyilvántartás nélkül? Többnapos betegállománynál az orvosi igazoláson feltüntetett kieső időből a betegszabadság napjai munkavállalói nyilatkozat alapján elfogadható? Elég a szabadság-nyilvántartás vezetése, vagy a „szabadságengedély” nyomtatványon is dokumentálni kell a szabadság kiadását? Válaszát előre is köszönöm.

Szabadság megszakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló 7 napos szabadságát tölti. A munkáltató a szabadság 4. napján utasítja a munkavállalót egy e-mail elolvasására és megválaszolására? Ezt a munkafeladatot a munkavállaló az aktuális tartózkodási helyén is elvégezheti. [Az Mt. 123. § (5) bekezdésében meghatározott kivételesen fontos gazdasági érdek fennáll.] A munkavállaló a munkafeladatot aznap kb. 30 perc alatt elvégzi. A munkáltató utasítása megszakítja-e a munkavállaló szabadságát? Amennyiben igen, köteles-e a munkáltató a munkavégzéssel érintett szabadságnap helyett egy másik nap szabadságot biztosítani? Van-e jelentősége annak, hogy a munkavégzés tartama pl. 30 perc, 4 óra, vagy esetleg 8 óra? Tisztelettel.

Gyed utáni szabadság számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyed után visszatérő dolgozó szabadságának számításában kérem segítségét! A munkaviszony kezdete 2014. 02. 04., a munkavállaló születési éve: 1977. Az 1. gyermekkel kapcsolatos ellátás: tgyás: 2014. 04. 17 - 2014. 10. 01, gyed: 2014. 10. 02 - 2016. 02. 26. A gyermek születési időpontja: 2014. 05. 19. A 2. gyermekkel kapcsolatos ellátás: tgyás: 2016. 02. 27 - 2016. 08. 12, gyed: 2016. 08. 13 - 2018. 02. 27., a gyermek születési időpontja: 2016. 02. 27. A munkavállaló 2018. 04. 01-jétől szeretne újra munkaviszonyba állni. Kérdésem: hány nap szabadság jár neki a fenti időszakra, illetve a járó szabadság összegét egy összegben kell-e kifizetni számára? Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

Felmondási idő, szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló a gyes letelte után visszamenne dolgozni, de a cég a székhelyét másik városba helyezte át, ahova nem menne már át. Ebben az esetben munkáltatói felmondással élnének. A munkaszerződés szerint 30 nap a felmondási idő. Plusz 25 nap a 10 év jogviszonya után. A felmondási idő felére kötelezően mentesíti a munkavállalót, távolléti díjat fizet utána. A kérdésem az, hogy a másik felére a felgyűlt szabadságot kiadhatja a munkáltató, vagy erre az időre is távolléti díjat köteles fizetni? Illetve kötelezhető-e a munkáltató arra, hogy ne szabadságmegváltást alkalmazzon, hanem a munkavállaló kivegye a felgyűlt szabadságát? Ilyen esetben mi lenne a felmondás ideje? Válaszát előre is köszönöm!

Szabadság megváltása Kérdés

Dolgozónk 2017. június 12. óta táppénzes állományban van. (A 2017. évről még megmaradt 12.nap szabadsága.) 2018. január 1-jétől továbbra is táppénzes állományban van. A betegségből nem épül fel. 2018. április 30-án eléri a rá irányadó nyugdíj korhatárt. Nyugdíjazást ezen időponttól igénybe kívánja venni. A fennmaradó szabadságát a táppénz felfüggesztésével a nyugdíjkorhatárig vagy szabadságmegváltás címén célszerű rendezni. Szabadságmegváltás esetén milyen fizetési kötelezettség terheli a dolgozót és a munkáltatót? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Szabadság-nyilvántartás a dolgozóknak Kérdés

Kedves Szakértők! Arra szeretnék egyértelmű választ kapni, hogy a munkavállalókkal kell-e aláíratni, s egyáltalán kötelező-e kiállítani szabadság-engedélykérőt? Vagy elég, amit a bérszámfejtőprogram listáz a szabadságok után, s azt vagy kilépéskor, vagy évente egyszer aláíratni velük? Köszönettel

Munkanapok áthelyezése miatti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy patika munkarend szerint szombati napokon is nyitva tart. A munkanap-áthelyezés miatt, amit jogszabály szerint szombaton kell ledolgozni, kinek kell szabadságot kiírni? Aki szombaton mindenképpen dolgozna a munkabeosztás szerint, neki le kell dolgoznia a napot? Mi van azzal, aki nem dolgozna azon a napon, amit szombaton kellene ledolgoznia stb.? Köszönöm válaszukat. Éva

Gyesről visszatérő szabadsága II. Kérdés

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária Ügyvédnő! Előző kérdésemre adott válaszához kapcsolódva fordítsuk meg a nézőpontot, és az alábbiak megvizsgálását kérem Öntől: A gyesen lévő háromgyermekes anyuka azonnali hatállyal írásban felmondaná a munkaszerződését a gyes utolsó hetében vagy korábban (még most van kb. fél éve). Írásba foglalva úgy kívánja megszüntetni a munkaviszonyát, hogy kifejezetten lemond minden szabadságmegváltásról (a pénzbeliről is)! Megteheti ezt, hogy nem fogadja el? Tudom, ez így furcsán hangzik, de mégis határozottan így akarja, mert van már új munkahelye, ahová felveszik, és nem akar pluszterhet az „ex” munkáltatójának. Válaszában várom a háromgyermekes anyuka lehetőségeit elhatározása kivitelezésére, és várom, hogy az ex munkáltatójának mi a teendője abban az esetben, ha nem fogadja el a megváltást a volt alkalmazott? Köszönettel: Vida Mihály

Vezetői beosztás II. Kérdés

Tisztelt dr. Kéri Ádám! Köszönöm válaszát, viszont tovább kérdeznék. Kormánytisztviselőről beszélünk. 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről 101. § (5) szerint a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselőt a (3) bekezdésben szereplő pótszabadság helyett vezetői pótszabadság illeti meg, amelynek mértéke évente a) osztályvezetőnél tizenegy munkanap, b) főosztályvezető-helyettesnél tizenkét munkanap, c) főosztályvezetőnél tizenhárom munkanap. A belső ellenőrzési vezető pozíció nem számít vezetői pozíciónak, így sem pótlékra, sem pótszabadságra nem jogosult? Köszönöm válaszát!

Felmentési idő alatti munkavaégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalkalmazottként foglalkoztatott munkavállaló február 27-étől március 20-áig szabadságon van. Március 21-étől június 5-éig úgynevezett "sétáló idejét" tölti, és június 6-ától nyugdíjas lesz. Kérdésem az lenne, hogy a szabadsága idején és a "sétáló idő" alatt végezhet-e másik munkáltatónál munkát, lehet-e egyszerűsített foglalkoztatott?

Béremelés visszamenőlegesen: mire kell különbözetet számolni? Cikk

Február hónapban bért emeltünk a munkáltató, amelyet január 1-jéig visszamenőlegesen kapnak meg a munkavállalók. Ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Visszamenőleges bérfejlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Február hónapban bért emeltünk a munkavállalóinknak, melyet január 1-jétől visszamenőleges hatállyal kapnak meg. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi pótlék és kedvezményjogosultság válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs