30 találat a(z) színlelt szerződés cimkére

Változtak a rendezett munkaügyi kapcsolat feltételrendszerének szabályai Cikk

Március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek, amelyekkel a foglalkoztatás minden szempontból szabályosnak tekinthető – hívja fel a figyelmet mai közleményében a NAV.

Trükkök munkaviszonyban, amelyekkel nem érdemes megpróbálni kijátszani a szabályokat Cikk

Gyakran megkísérlik a munkavégzésre szerződő felek kijátszani a hatályos szabályozást egyoldalú vagy kölcsönös előnyök érdekében, a következményekkel azonban nincsenek tisztában. Cikkünkben a jogsértések legjellemzőbb eseteit mutatjuk be.

Érvénytelenség a munkaviszonyban Kérdés

Kúriai határozat színlelt szerződés ügyében Cikk

A peres felek között létrejött megbízási szerződés alapján az alperes a felperesnek üzletviteli tanácsadás címén 276 098 000 forintot számlázott, felperes a számlákat kiegyenlítette, az ügyben a Kúria határozott.

Munkaviszony vagy megbízás? Költségvetési intézmény trükközött, elítélte a Kúria Cikk

Az adózási előnyökre tekintettel nem ritka megbízási jogviszony létesítése olyan esetekben is, amikor ténylegesen munkaviszony keretében történik a foglalkoztatás. A Kúria múlt héten nyilvánosságra hozott ítéletében ilyen esetben döntött. Cikkünkben összefoglaljuk az ügy (Mfv.X.10.337/2019.) tanulságait.

Színlelt szerződéseket használó ingatlanos bűnbandát fogott a NAV Cikk

Kiterjedt, ingatlanok „hasznosításával” foglalkozó dunántúli bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az akcióban a hatalmas vagyonnal rendelkező csoporttól másfél milliárd forint értékben sikerült ingatlanokat zárolni, készpénzt és luxusautókat foglalni – írja honlapján a NAV.

Rástartol a NAV a katásokkal szerződőkre: így lehet felkészülni az ellenőrzésekre Cikk

Kiemelten ellenőrzi idén a NAV a katás szerződéseket. Nem véletlen az adóhatóság szigora; a katás vállalkozók egy munkaviszonyban foglalkoztatotthoz képest nagyságrendekkel kevesebb adót fizetnek, az elérhető adóelőnyük hatalmas. A Niveus Consulting Group összefoglalta, milyen kockázatokkal kell szembenézniük azoknak a cégeknek, amelyek katás vállalkozóval állnak szerződésben, és hogyan készüljenek az ellenőrzésekre.

Vállalkozási szerződés – cél szerinti tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány vállalkozási szerződésben állapodik meg egy megbízóval egy szolgáltatás elvégzésére, attól ez lehet cél szerinti tevékenység? Konkrétan a "vállalkozási szerződés" megnevezés nem okozhat problémát? Az alapító okirat szerint az alapítvány tevékenységi köre (egyebek között): szociális tevékenység, mentális és szenvedélybetegek kezelése, lelki segítségnyújtás, gyermek, felnőttek önismereti és személyiségfejlesztő képzése, tréningek szervezése, lebonyolítása, oktatás, konferenciák szervezése. A szerződés értelmében a megbízó egy projekt keretében lelki egészségfejlesztési programokat valósít meg. A projekt időszakára a különböző mentálhigiénés csoportfoglalkozások megtartása érdekében a megrendelő külső kapacitás bevonását határozta el, melyre az alapítványt választotta ki. Az alapítvány feladata tehát a különböző mentálhigiénés csoportfoglalkozások megtartása, melyre saját eszközeit, saját alvállalkozóit, megbízottait kell foglalkoztatnia (például házaséletre való felkészítés, tanácsadás, egyedülálló szülők klubja, kiégés elleni tréning, addiktológiai előadássorozat stb.). A programban résztvevők szervezése a megrendelő feladata, nem az alapítványé. A kapott díj a feladat ellátásával kapcsolatos költségére fedezetet nyújt, abból (az előzetes költségvetés szerint) haszna nem származik. Szerintem az alapítványnak ez a tevékenysége belefér a cél szerinti tevékenységbe. Lehetséges, hogy a szerződés vállalkozási szerződésként van megírva, mégsem vállalkozásinak minősül?

Milliárdos költségvetési csalás! Vádemelés egy bűnszervezet ellen Cikk

Mintegy kétmilliárd forintos költségvetési csalás ügyében vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy bűnszervezet ellen, akik az őrző-védő szektorban építettek ki fiktív számlázáson alapuló bűnszervezeteket 2013 és 2017 között – közölte a fővárosi főügyész.

Megbízott katás vállalkozó munkaideje Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kivás kft. szeretne egy katás egyéni vállalkozót megbízni üzletmenethez kapcsolódó szolgáltatás végzésével. A szolgáltatás végzése a kft. üzlethelyiségében, a kft. gépeinek segítségével történne. A katás vállalkozónak nincs máshol bejelentett munkahelye, és más vállalkozással sem lenne megbízási jogviszonya, csak a kivás kft.-vel. Kérdés: a kivás kft. köthet-e, illetve, ha igen, akkor heti/havi hány órában köthet vele szerződést a tevékenység végzésére, hogy az ne minősüljön bújtatott munkaviszonynak? Előre is köszönjük a választ.

Kata – munkaviszony Kérdés

Kedves Szakértő! Művészeti alapítvány által létrehozott táncelőadásokban résztvevő táncosok katásként számlát adnak az alapítványnak. Igaz, a szerződésben szerepelnek azok a kritériumok, amelyek a katatörvény szerint kizárják a munkaviszonyt, de mégis úgy gondolom, hogy ebben az esetben ez nem elegendő, mivel a próbák időpontja, helyszíne, az előadások időpontjai mind fixek, tehát ilyen formában utasítják az alapítvány illetékesei a táncosokat, és nem a saját eszközeiket használják, csak személyesen tudják elvégezni a munkát. Szerintem bármi van a szerződésben, a valóságban ezt könnyen munkaviszonynak vagy megbízási jogviszonynak fogják minősíteni. Nem tudom, hogy a művészeti tevékenység más megítélés alá esik-e, ebben a tekintetben a katatörvény nem rendelkezik, ha jól tudom. Ebben kérnék szakmai véleményt!

Ügyvezetői megbízás és marketingszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi gazdasági esemény kapcsán szeretném megkérdezni a véleményét. „A” Kft. piaci részesedésének növelése érdekében „B” Kft. egy üzletágát, hozzá kapcsolódó készletét, eszközeit megvásárolta „B” Kft.-től. „A” Kft. emellett „B” Kft. ügyvezetőjét bízta meg az „A” Kft. ügyvezetői feladatával, megbízási jogviszonyban, munkabér vagy ellentételezés nélkül. „A” Kft. szerződést kötött „B” Kft-.vel üzletviteli tanácsadás, marketing tanácsadás, piackutatás ellátására, amiért havi fix összegű megbízási díjat fizetett „A” cég „B” cégnek. „A” cég a kiállított számlákat igénybe vett szolgáltatásként könyvelte le, azzal társasági adó alapján csökkentette, egyéb adót, járulékot utána nem fizetett. „B” cég ügyvezetője közeli hozzátartozóival együtt 100 százalékban tulajdonolják „B” céget. „B” cég székhelye a szerződés időszakában megegyezik „A” cég székhelyével. A két fél között létrejött szerződés semmilyen konkrétumot, elérendő célt, mérhető eredményt nem támaszt elvárásként a szolgáltatások kapcsán, és öt éves időtartamra köttetett, teljesítési igazolás, egyéb dokumentáció az elvégzett szolgáltatásról nem fellelhető. Kérdésem, hogy a fentiek alapján lát-e azzal kapcsolatban kockázatot, hogy az adóhatóság egy ellenőrzés során a üzletviteli tanácsadás, marketingtanácsadás, piackutatás ellátására vonatkozó szerződést színlelt szerződésnek minősítse, és az „A” cég által kifizetett megbízási díjat munkabérnek kezelje, „A” céget a meg nem fizetett járulékok kapcsán megbírságolja?

Bt.-kültag katás egyéni vállalkozó jogviszonya Kérdés

Főállású katás egyéni vállalkozó egy bt. kültagja. Kültagként személyes közreműködésre nem kötelezett, nem ügyvezető. Vállalkozóként ügyintézést vállal a bt.-nek, amiről katás számlát ad. Kérdésem, hogy a szituáció valós tartalmát vizsgálva ebben az esetben nem merülhet-e fel a burkolt személyes közreműködés gyanúja? Ha igen, milyen szankciókkal járhat? Tisztelettel várom szakértőjük szíves válaszát. O.E.

Kft.-ügyvezető katásként a saját cégének számláz Kérdés

Egy kft.-nek két nyugdíjas tagja egyben katás egyéni vállalkozó is, és beszámláz a saját cégének. Az egyik tag mint katás vállalkozó megbízási szerződés alapján ügyvezetői feladatokról állít ki számlát a cége felé. A másik tag szintén megbízási szerződés alapján ügyviteli feladatokról állít ki számlát mint katás vállalkozó a saját kft.-jének. A kft.-ben ezeket a számlákat az 52 Igénybe vett szolgáltatások közé könyvelik, és egyik tag után sem fizetnek semmilyen járulékot vagy adót a kft.-ben. A kft.-nek van rajtuk kívül más ügyvezetője is. Rendben van ez járulékfizetés és adózás szempontjából? Nem merülhet fel a színlelt szerződés kérdése? Az ügyvezetői és az ügyviteli feladatokat nem részletezik a megbízási szerződések. Kérdés: mennyiben felelnek meg ezek így a katatörvényben előírt munkaviszonytól való elkülönülési feltételeknek?

Kata választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves tájékoztatásukat: Egészségügyi szolgáltatási tevékenységet végző betéti társaság a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény alapján a kata adózást szeretné választani, év közben, a bejelentést követő hónap 1. napjától. A kisadózó vállalkozás bevétele meghatározóan (az összes bevétel több mint 50 százaléka) egy partnertől fog származni, melynek összege éves szinten meghaladja az egymillió forintot. A kisadózó vállalkozás kisadózóként bejelentett tagja a fent említett partnernél közalkalmazotti jogviszonyban áll. A tevékenység végzésének helye nem a kisadózó, hanem az üzleti partner tulajdona. A fent leírtak alapján a betéti társaság választhatja-e a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvény szerint a kata szerinti adózást? Segítségüket köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close