13 találat a(z) számlaosztály cimkére

Google Cloud Kérdés

Kérem válaszukat, hogy a Google Ireland Limited -től igénybevett google cloud szolgáltatást az 52 számlaosztályba vagy a vagyoni értékű jogok, immateriális javak közé könyveljük le?

Projektcég esetén alvállalkozói szolgáltatás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Projektcég vagyunk, alvállalkozók bevonásával valósítjuk meg szerződésben vállalt kötelezettségeinket. Feladatunk a projektek koordinálására, munkafolyamatok összehangolására ütemezésére terjed ki. Ebben az esetben mi dönti el, hogy 52-es vagy 81-es számlaosztályban kell-e szerepeltetni az alvállalkozói költségeket? Előre is köszönöm válaszát!

Nyilvántartásban nem szereplő tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemrég vettem át egy vállalkozás könyvelését. Az előző könyvelő egy programváltás során nem nyitott tárgyi eszköz kartont a nullára leírt tárgyi eszközöknek, csak egy excel táblában tartotta őket nyilván és nem szerepelnek az 1-es számlaosztályban sem. Ezeket az eszközöket a vállalkozás jelenleg is használja. Helyes ez így, vagy szerepeltetni kellene őket az 1-es számlaosztályban és a nyilvántartásban? Köszönöm.

Számlázóprogram Kérdés

Külső cégtől vásárolt számlázóprogramot, későbbiekben a frissítést, melyik számlaosztályban könyveljük?

Altcoinbányászat számviteli elszámolása és adózása Kérdés

Ügyfelünk számítógépes szerverparkot hoz létre altcoinok bányászatára. A számítógépek alkatrészeit külföldről és belföldről szerzi be, majd az aktiválást követően elkezdi a bányászatot. A bányászattal kapcsolatosan különböző költségei merülnek fel: a gépek értékcsökkenése, bérleti díj, közüzemi költségek – itt jelentős az áramköltség –, számítógépes szakemberek munkadíja, karbantartási költségek, adminisztrációs költségek stb. A megtermelt altcoinnak – melyet akár napi szinten jóváírnak elektronikus pénztárcájában – tehát van kimutatható bekerülési értéke. Kérdésem, hogy milyen számlaosztályban kell nyilvántartani és milyen értéken a megszerzett altcoinokat, visszaigényelhető-e a gépbeszerzések és az igénybevett szolgáltatások utáni áfa? Az altcoinok értékesítését (átváltását például USD-re) hogyan kell elszámolni? Mikor és számvitelileg milyen típusú bevétele keletkezik a társaságnak (árbevétel, egyéb bevétel, pénzügyi bevétel)? Az altcoin bekerülési értékét hogyan kell kivezetni? A bevétel keletkezésekor keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm válaszukat!

Fejlesztési támogatás visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlanvásárlásra nyert pályázaton fejlesztési támogatást 2014-ben. A támogatás összege az elhatárolások között szerepel és az adott évben elszámolt értékcsökkenésnek megfelelően lett feloldva. A támogatást a minisztérium 2016-ban visszavonta, 12 havi részletben, kamataival együtt kell visszafizetni. A támogatáshoz vásárolt ingatlan eladásra került 2016-ban. Az elhatárolt támogatást kivezetjük a kilences számlaosztállyal szemben és a visszafizetendő összeget a nyolcas számlaosztállyal szemben írjuk elő kötelezettségként? Kérem segítségét, hogy helyes-e így ez a megközelítés? Válaszát köszönöm!

Mérleg tételeinek a meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely 2015-ben még az Eva. tv. hatálya alá tartozott, bevételi nyilvántartást vezetett. 2016-ban - mivel megszüntette a bankszámlaszámát - a NAV megszüntette a bt. eva-adóalanyiságát. 2012 óta a bt. könyvelőt nem alkalmazott. 2005. 01. 01-jével tért át a bt. az eva hatálya alá. Rendelkezésemre áll a 2004. évi főkönyvi kivonat. Az 1-es számlaosztályban 555042, a 3-as számlaosztályban -148706, a 4-es számlaosztályban 406208 az egyenleg. Az 1-es számlaosztályon belül a befektetett eszközök 555042, egyéb berendezések 305349, beruházások 260791 egyenleggel szerepelnek. Kérdésem az, hogy mi alapján készítsem el a nyitómérleget? Köszönöm a válaszát.

Munkáltató által fizetett özvegyi nyugdíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi munkahelyi baleset következtében egy cég havonta téríti mindig a nyugdíjbiztosítónak a volt munkavállalója után folyósított özvegyi nyugdíjat. A megfizetett özvegyi nyugdíj összegének feléről minden hónapban áfamentesen nyugellátás szöveggel számlát állít ki egy másik cég részére, mivel egy megállapodás alapján az özvegyi nyugdíj felét az a cég fizeti. Véleményem szerint nem szabadna ezt az összeget kiszámlázni áfamentesen, hanem csak a megállapodás alapján az elutalt összeget bekönyvelni 96-os számlaosztályba. Ön szerint melyik megoldás a szabályos?

Méhek elszámolása Kérdés

Egy kft. méhészettel kezdett foglalkozni. Kérdésem a méhcsaládok elszámolására irányul. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a taoban és számvitelben tenyészállatként kell kezelnem. Kérdéseim: kell-e a 6/7 számlaosztályokat használnom. Bekerülési értéknek elég a vásárlási érték, vagy mást is figyelembe kell vennem? Az év végén megmaradt méznek hogyan számolom ki az önköltségét? Milyen költségeket veszek figyelembe a méheknél, melyek beleszámolhatók az önköltségbe (pl. utaztatási, gyógyszerezési, stb. költségek)? Van-e olyan szakkönyv, amiben részletesen utána tudok nézni ennek a kérdéssornak? Válaszukat köszönöm.

Lakásépítés Kérdés

Ügyfelem egy kft., melynek fő tevékenysége ingatlanforgalmazás. Vett egy telket, melyen lakásokat épít eladásra.Az építési anyagot a kft. veszi meg, az építést egy kivitelező cég vállalta. Kérdésem, hogy az évközben vásárolt anyagot a 2-es számlaosztályba könyveljem mindaddig, míg nem készül el, a kivitelező, tervező munkadíját pedig a 8-as számlaosztályba, mivel ez évben nem készül el, akkor az 58-as számlán keresztül könyvelem be a 2-es számla osztályba? Válaszukat köszönöm

6,7 számlaosztály kötelező használata Kérdés

Cégünkben (kft.) várhatóan 2014. évben a költségnemek szerinti költségek együttes összege várhatóan meg fogja haladni az 500 Mft-ot. Ez alapján kötelező önköltségszámítást kell alkalmaznunk 2015. évben. A 6,7 számlaosztály használata kötelező-e ebben az esetben? A beszámolónak ebben az esetben mi lesz a kötelező formája? Válaszukat várva

Telefon áfája Kérdés

Kérdésem, hogy a telefonköltség vissza nem igényelhető áfaját helyesen hová könyveljük, az 5-ös számlaosztályba, vagy a 8-as számlaosztályba? Válaszukat köszönöm, Contog!

Napkollektor értékcsökkenése Kérdés

Kérem szíveskedjenek válaszukban megadni, hogy egy napkollektorberuházást, milyen értékcsökkenés százalékkal kell aktiválni. Az egyes számlaosztályban műszaki berendezés gép alatt könyvelhető-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close