• Névtelen kérdező
4

Altcoinbányászat számviteli elszámolása és adózása

Ügyfelünk számítógépes szerverparkot hoz létre altcoinok bányászatára. A számítógépek alkatrészeit külföldről és belföldről szerzi be, majd az aktiválást követően elkezdi a bányászatot. A bányászattal kapcsolatosan különböző költségei merülnek fel: a gépek értékcsökkenése, bérleti díj, közüzemi költségek – itt jelentős az áramköltség –, számítógépes szakemberek munkadíja, karbantartási költségek, adminisztrációs költségek stb. A megtermelt altcoinnak – melyet akár napi szinten jóváírnak elektronikus pénztárcájában – tehát van kimutatható bekerülési értéke. Kérdésem, hogy milyen számlaosztályban kell nyilvántartani és milyen értéken a megszerzett altcoinokat, visszaigényelhető-e a gépbeszerzések és az igénybevett szolgáltatások utáni áfa? Az altcoinok értékesítését (átváltását például USD-re) hogyan kell elszámolni? Mikor és számvitelileg milyen típusú bevétele keletkezik a társaságnak (árbevétel, egyéb bevétel, pénzügyi bevétel)? Az altcoin bekerülési értékét hogyan kell kivezetni? A bevétel keletkezésekor keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm válaszukat!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close