66 találat a(z) számlakiállítás cimkére

Számlakiállítás, pénztárgéphasználat: így kerülhető el a kettős bizonylatolás Cikk

Ahogy közeledünk július elsejéhez úgy szaporodnak a kérdések az online pénztárgép használata és a számlakiállítás kapcsán. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Pénztárgép illetve számlakiállítás Kérdés

Számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a számlázóprogram éves használati díjáról ( 2020. 02. 01-2021. 01. 31. ) először díjbekérőt állít ki a vevői részére, miután befizették a díjbekérőt, állítja ki a számlát. A díjbekérőt a vevő kifizeti 2020. 01. 30-án. A számlát 2020. 02. 03-án állítják ki. A kérdésem az, hogy hogyan kell a számlát kiállítani helyesen? Mi lesz a teljesítés időpontja és a fizetési határidő? Köszönettel: Filip Emese

Adószámos ingatlanbérbeadás számla Kérdés

Adószámos magánszemély ingatlanbérbeadása esetén számla kiállítása kötelező vagy elég a számviteli bizonylat? Ha számlát állít ki, akkor július 1-jétől online számlajelentés kötelező? Még akkor kezdte a lakáskiadást, mikor kellett hozzá adószám. Köszönöm!

Számlakiállítás több vevő esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony/Úr! Gazdasági társaság cégautót kíván értékesíteni több vevő részére, az autó a vevők szándéka szerint közös tulajdonba kerül, a vételárat egyenlő arányban fizetik meg. Tisztelettel kérdezném, hogy hány számlát, kinek a nevére és milyen összeggel kell kiállítania a társaságnak? Köszönettel,

Számlakiállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk belső ellenőrzésénél derült ki, hogy egy adásvételi szerződéssel eladott gépjármű után nem állítottunk ki számlát. Az önrevízió a 2019. év januári hónapot érintené. Kérem segítsen, milyen lehetőségünk van arra, hogy ezt a hibát korrigáljuk! Lehetőségünk van-e még most így utólag áfás számlát kiállítani a januári hónapra? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Számlakiállítás több vevő esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: az építőipari szolgáltatással foglalkozó vállalkozás egy (és talán fontos, hogy EGY) szerződést kötött 6 magánszeméllyel egy társasház megépítésére. A magánszemélyeket meghatalmazás alapján az egyikőjük képviseli, így ő egy zemélyben írta alá a szerződést. A munka elindult és a cég előlegeket és idővel részszámlákat fog kiállítani. A pénz a magánszemélyek meghatalmazottjától érkezik egyben. Ők maguk közt elszámolnak. A cégnek külön-külön mindenkinek ki kell állítania a számlákat, vagy elég egy számlát kiállítani az előlegekről és a teljesítésekről? Ha elég egy, akkor az a megbízott képviselőjük nevére vagy a közösséget valahogy megnevezve kell kiállítani?

Fizetési határidő a teljesítéstől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy leendő partnere a teljesítési dátumtól akarja a fizetési határidőt meghatározni a felénk kiállított számláihoz. Próbáljuk meggyőzni, hogy ez a számlabeérkezés átfutási ideje miatt nem lesz jó, könnyen lehet, hogy az utalás a fizetési határidőn túl fog esni. Szerződésben szeretnénk rögzíteni, hogy a számlakiállítás idejétől számítsuk, ő ezt nem szeretné, ragaszkodik a teljesítés dátumához. Van erre konkrét meghatározás, hogy mikor kell/lehet a teljesítés dátumától számítani? Mivel tudnánk még meggyőzni?

Online szoftverértékesítés számlakiállítás Kérdés

Tisztel Szakértő Katás vállalkozó saját készítésük kis értékű (10 €) szoftverét online értékesíti Európai Unión belül és Európai Unión kívül. Jelenleg általános e-számla kerül kiállítása. A vásárlás folyamata a számlakiállítás miatt elég körülményes, mivel részletes lakcím adatokat kell elkérni a vásárlótól. A következő kérdésem lenne. Ha a teljesítés helye nem Magyarország és a vevő nem adóalany, akkor van-e valamilyen mód a számlakiállítás elhagyására? Természetesen a vásárlás mindig online történik, automatizálva.

Törölt adószámos számla befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kft. 2016. június elején megállapodott egy alvállalkozóval egy adott építőipari munka elvégzésére. Akkor leellenőrizve az alvállalkozói cég rendben működött. 2016 júliusától több fordított adózású számlát állított ki ez az alvállalkozó. Utána sajnálatos módon nem ellenőriztük a céget, és utólag kiderült, hogy 2016. június 22-ével törölték a cég adószámát. Az építőipari cég áfabevallásaiban benne vannak a fordított adózású számlák, mivel a munkát az alvállalkozó ténylegesen el is végezte. Mit lehet ilyen esetben tenni? Maradhatnak a számlák a könyvelésben, vagy esetleg egy önellenőrzéssel célszerű lenne kivenni a bevallásokból? Ha benne marad a számla, a cégnek keletkezhet a fordított adózású számla miatt fizetendő áfája? Az alvállalkozó állítása szerint a NAV vissza fogja állítani az adószámát, mert csak feléjük volt tartozása, és részletfizetéssel mindent rendbetesz. Ez lehet visszamenőleges hatályú, vagy csak az adott naptól lesz újból jogosult számlakiállításra?

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre Cikk

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

Térítés nélküli átadás alanyi mentes egyesületnél Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi adómentes sportegyesület az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítményt üzemeltet, hasznosít. A létesítmény vizes blokk felújításához 30 százalék önrész mellett tao-támogatást nyert el. A beruházás megvalósult, bruttó értéken került be a könyvekbe, az egyesület a levonható áfát nem igényelte vissza. Idegen tulajdonon végzett beruházásként aktiválta a létesítményt. A kapott támogatást időbelileg elhatárolta, halasztott bevételként tartja nyilván, és az elszámolt értékcsökkenés összegével oldja fel. Térítés nélkül az önkormányzatnak kell átadni. Kérdésünk az, hogyan kell kezelni a térítés nélküli átadást, kell-e számlát kiállítani az átadásról, áfafizetési kötelezettség keletkezik-e az egyesületnél, illetve ez vállalkozási tevékenységből származó bevételnek minősül-e? Köszönöm szíves tájékoztatásukat.

Külföldi szponzoráció áfája Kérdés

Magyarországi lovas díjugrató verseny (belföldi áfakörös kft.) szervezéséhez egy svájci cég szponzorként jelentkezett. Marketing-tevékenység fejében pénzt ad a rendezvény lebonyolításához. A rendezvényt szervező belföldi kft. marketing szolgáltatás megnevezéssel számlát bocsát ki a svájci cégnek. Mi a helyes áfamegítélése? Tisztelettel és köszönettel: Erika

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi termékbeszerzésről az eladó később állított ki számlát, mint ahogy a teljesítés történt, hiába reklamáltunk. Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Havi bevalló esetén melyik hónapban kell a fizetendő adót bevallani, illetve melyik hónapban nyílik meg a levonási lehetőség? Segítségét előre is köszönöm.

Lehet-e bármilyen pénznemben kifizetni egy számlát? Cikk

Ki lehet-e fizetni euróban a forintban kiállított számlát, hogyan, és mikor kell az árfolyam-különbözetet elszámolni? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink