219 találat a(z) számlaadás cimkére

Kereskedők, figyelem! Új tájékoztató a NAV honlapján pénztárgép ügyben Cikk

Új tájékoztatót tett közzé a NAV honlapján a számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről. Az adóhatóság ismételten leszögezi: egy ügyletről egyféle bizonylatot (számlát vagy nyugtát) kell kibocsátani. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell. Az adóhatóság ugyanakkor azt ígéri, hogy nem alkalmaz szankciót, ha a számlával bizonylatolt értékesítést a pénztárgépben is szerepeltetik az adózók.

Pénztárgép, nyugtaadás Kérdés

Egyéni vállalkozó feleségnek ruházati boltja van. A férje a vállalkozásban alkalmazott, villanyszerelő. Ő a munkáiról számlát állít ki. A készpénzes számlát beütik a pénztárgépbe, a nyugtát csatolják a számlatömbbe. Az átutalásos számlák összege bankszámlára érkezik. Egyik helyiségüket bérbe adják, azt készpénzzel egyenlítik ki, ezt is beütik a pénztárgépbe. Akkor most mi a teendő? Ezekről a számlákról kellene jelenteni ?

Nem csitul a pénztárgép-hisztéria: a NAV hallgat, mit tegyen a kereskedő? Cikk

Az adóhatóság honlapján megjelent egy „gyönyörű” értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye? – kérdezte olvasónk. Mint arról az Adózóna.hu elsőként beszámolt, olvasónk kérdésének feltevése napján, április 3-án eltűnt az adóhatóság oldaláról az április 1-jén kiadott értelmezés. Azonnal érdeklődtünk az adóhatóságnál ennek okáról, kérdésünkre mostanáig nem kaptunk választ.

Használtcikket ad, vesz? Minden, amit a számlázásról tudnia kell Cikk

Hogyan kell dokumentálniuk (bizonylatolniuk) tevékenységüket azoknak a használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó adózóknak, akik viszonteladóként is tevékenykednek, milyen adatokat kell feltüntetniük a számlákon? Milyen változásokat hozott az új Ptk.?

Számlaadási kötelezettség online pénztárgépeseknek Kérdés

Számlakibocsátás esetén az online pénztárgépből nem szabad nyugtát kibocsátani címmel április 1-jén volt a NAV honlapján egy cikk, mely szerint "az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 159. §-ának, 165. § (1) bekezdés b) pontjának és 166. §-ának együttes olvasata alapján egy adott ügylet tekintetében az adóalany vagy számlaadási, vagy nyugtaadási kötelezettséget teljesít, e kettő sosem történhet párhuzamosan". Ez vajon hogyan, és mennyiben igaz?

Eltűnt a NAV értelmezése! Kereskedők százezrei bizonytalanságban Cikk

Eltűnt a NAV honlapjáról tegnap reggelre az áfatörvénynek az az értelmezése, miszerint ha az adóalany – nem az online kasszával előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe, s ha a nyugtakibocsátást követően kér valaki számlát, akkor sztornírozni kell a nyugtát – hívta fel az Adózóna.hu figyelmét egy olvasónk. Az adóhatóságnak csütörtökön délelőtt elküldött levelünkben meg szerettük volna tudni ennek az okát, de kérdésünkre mostanáig nem érkezett válasz.

Számlaadáskor valóban nem kell nyugtát adni? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adóhatóság honlapján megjelent egy gyönyörű értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye, mivel a vállalkozások 99 %-a eddig úgy járt el, hogy a pénztárgépbe beütött ellenértékről gépi nyugtát adott, majd arról számlát állított ki, és azt hozzátűzte a számlához, ezzel igazolva, hogy a pénztárgépbe beütötték a számla ellenértékét, kettős könyvelés ne történjen. Viszont a NAV kiadott közleménye ezt a gyakorlatot megtiltja, ami igen furcsa helyzetekhez vezethet, hiszen eddig azért bírságoltak meg valakit, mert a bevétel rögzítésére a pénztárgép volt az elsődleges az arra kötelezetteknek. Azért sok kérdést felvet a kiadott közlemény, például: – számláról beszél és nem egyszerűsített számláról, – az áfatörvény akkor szól nyugtaadási mentességről, ha mindenkinek számlát ad és nem egyet-egyet, – áfatörvényre hivatkozik és nem a 3/2013-as NGM rendeletre, – nyugta stornírozásról beszél pénztárgépben, ami nem történhet meg, stb… Szóval ez a NAV-os vélemény valószínűleg megmozgatta mind a szakmabeli, mind a vállalkozói réteget és szeretném ha Önök is elmondanák róla véleményüket! Köszönöm!

Rendelettel írta felül az NGM az áfatörvényt! Számlásoknak is jelenteniük kell Cikk

Aggályos jogi megoldáson alapul az az előírás, amely szerint azoknak a vállalkozásoknak is eleget kell tenniük előzetes bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségüknek, amelyek nyugtaadás helyett számlával bizonylatolják az ügyleteiket.

Adatszolgáltatás Kérdés

A masszőr magánszemélynek nyugtát ad. Ráírja a nyugtára az ügyfél nevét, címét, adóazonosító jelét. Nyugtát nem tud jelenteni a nyomtatványon. Számlát kell adnia. Most meg nem tudjuk az adóazonosító jelet beírni. Katás, 2013. szeptember 1-jén kezdte a tevékenységét. A lakásán dolgozik. Milyen adatbázissal menjünk a masszőrhöz?

Pénztárgép-mizéria: itt a türelmi idő Cikk

Türelmi időt kapnak a jövő év első napjáig azok a vállalkozók, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el - közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken az adatszolgáltatási rendelet módosításával kapcsolatban.

Közösségi értékesítés – pénztárgép Kérdés

Pénztárgépre kötelezett kiskereskedő közösségi termértékesítést is végez közösségi adóalany számára. Az áru ellenértékét készpénzzel egyenlítik ki az eladó részére. Számlát ki kell róla állítani, de a pénztárgépbe be kell-e ütni az ellenértéket, vagy egyáltalán be lehet-e ütni a közösségi adóalany felé teljesített áru ellenértékét?

Lecsap a NAV a Valentin-napra építő árusokra Cikk

Február 14-éhez közeledve egyre nagyobb az érdeklődés a különböző szolgáltatók, kereskedők Valentin-napi kínálata iránt. Az elkövetkező napokban többek között az árusok nyugta- és számlaadásának teljesítését ellenőrzi a NAV a fővárosban és Pest megyében.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autószerelő a javításhoz az alkatrészt megrendeli, és be is építi a hibás alkatrész helyére. Kérdés: neki kell pénztárgéppel nyugtát adnia, vagy elég a számla vagy a kézi nyugta? Pénztárgép-használatra ebben az esetben kötelezett-e? Zsuzsa

Lakásszövetkezet számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörbe nem tartozó lakásszövetkezet ügyfelünk köteles-e évente egyszer az általa beszedett közös költségről a lakóknak számlát kiállítani? Sajnos, mi a törvényekben nem találtuk meg az erre vonatkozó egyértelmű választ és a NAV contact centere sem tudott megnyugtató felvilágosítást adni, pusztán két, 10 éve az APEH honlapján megjelent cikket ajánlottak a figyelmünkbe. Válaszát előre is köszönöm!

Nyugta utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem kisgyermekeknek tart úszásoktatást. A szülők az oktatást a helyszínen fizetik be, és az ügyfelem erről nyugtát állít ki. Ügyfelem áfakörös, tehát minden bevétele után fizetendő áfája keletkezik. A nyugtának nincs áfatartalma, de gondolom, bruttó összeggel állítja ki. Lehet-e bizonylata az áfabevallásnak a nyugta? Vagy mi ilyenkor a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink