218 találat a(z) számlaadás cimkére

Számla vagy felvásárlási jegy Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a bejelentkezése alapján kompenzációs felár megtérítése mellett alanyi mentességet is választott. Almát termel. Ha kft.-nek vagy egyéni vállalkozónak értékesíti az almát, adhat-e számlát, vagy felvásárlási jegyen kell a kifizetőnek tőle megvásárolnia az almát? Ha a megtermelt almát feldolgoztatja almalének, és úgy értékesíti gazdasági társaságnak, akkor számlát kell adnia, vagy felvásárlási jegyet kell kapnia? Ha számlát ír mindenkinek, helyesen jár el? Köszönettel.

Internetes portálon rendelt áruk Kérdés

Amerikából és Kínából internetes portálon rendelt áru érkezik, mi a teendő? A megrendelő egy kft. Megrendeléskor kifizette a vételárat, amit a számla tartalmazott. Megérkezett a csomag, benne a számla. Mi a teendő? Vámolás, áfa? Magánszemélytől, szintén külföldről vásárol, nem találkoznak. Mit kell csinálni, hogy cégként lekönyvelhesse az adásvételi szerződést, mivel nincs mód azt aláiíni mindkét részről. Ha Pay Palon keresztül fizet, akkor ott van egy Invoce, amit ki lehet tölteni. Ilyenkor él a különbözeti áfa? Pay Pal számlát cég is használhat? Csak weben keresztül értékesít, van, amikor helyszínre viszi az árut. Mindig számlát állít ki. Adhat-e nyugtát? Kérem szives válaszukat. Tisztelettel: Borosné Fazekas Mária

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesitési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany Németországban végez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást (villanyszerelést). Mindkét adóalany rendelkezik közösségi adószámmal. A fővállalkozó áfa területi hatályán kívül végzett szolgáltatásról állít ki számlát. Ha a magyar fővállalkozó magyar alvállalkozót vesz igénybe (aki szintén Németországban dolgozik), az alvállalkozó milyen számlát állít ki, és azt hogyan kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel.

Üzemanyag-forgalmazók, szállítók és a kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 20.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 27.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 13.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 06.

Számlát adni vagy nem adni vállalkozási szerződésnél? Itt a válasz Cikk

Előadások alkalmával sokan teszik fel azt a kérdést, hogy a vállalkozási szerződés alapján dolgozó biztosított, ugye köteles számlát adni? A választ a Polgári törvénykönyvben találjuk, amely kétféleképpen is értelmezi a vállalkozó fogalmát.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek két üzlethelyisége van. Az egyikben működik számlázó program, a másikban nincs, csak számlatömb. Mindkét üzlet rendelkezik pénztárgéppel. A kérdés, hogy ha este a nyitvatartási idő végén egy olyan ügyfél érkezik, aki elég sok tételt (mondjuk körülbelül 30-at) vásárol, megteheti-e az eladó, hogy a pénztárgépbe beüti a tételeket, viszont a vevő által igényelt számlát csak másnap reggel a másik üzletben állítják ki a blokk alapján, és elpostázzák a vevőnek? Készpénzes fizetésről van szó, csak a számla megírása annyira hosszú időt venne igénybe, hogy egyrészt addig több vevő otthagyja az üzletet vásárlás nélkül, másrészt letelik a nyitvatartási idő. Egy eladó dolgozik az üzletben, ami egy nagyon kis alapterületű helyiség. Az áfatörvényben azt találtuk, hogy készpénzes értékesítés esetén a számla kiállítása haladéktalan kell, hogy legyen, a fenti okokból viszont előfordulhat-e ilyen megoldás? Válaszát előre is köszönöm!

A fizetővendéglátás bizonylatolása a tételes átalányadó mellett Kérdés

Adva van egy adószámos magánszemély, aki tételes átalányadózást választott fizetővendéglátásában. A bejelentett adózási mód TEÁOR kódja 552006, a NAV csak ezt fogadta el, mert az 559001 kód alatt végezhet 90 napon túli vendéglátást is, igaz, ekkor azt már nem e terminológiával írják le. Az 552006 TEÁOR kód online pénztárgépköteles. A magánszemély minden bevétele banki átutalással folyik be egy közvetítőn keresztül, aki nem a saját nevében jár el. Kérdésem a következő: kizárólag akkor járunk el helyesen, ha számlát állítunk ki, és azt a NAV-nak jelentjük? A pénztárgép csak azért, hogy álljon, és naponta ki-be kapcsolgassuk, teljesen felesleges (100 ezer forint nagyságrendű kiadás), hiszen az ellenérték banki átutalással történik. Válaszát köszönöm előre is.

Pénztárgép horgásztónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. horgásztavat üzemeltet. Haleladás nincs. Háromféle horgászjegyet lehet vásárolni. Napi jegy és éjszakai jegy, amiben sikeres horgászat eredményeként hazavihető 1 darab nemes hal és 3 kilogramm egyéb hal. A sportjegy megvásárlása csak horgászatra jogosít. Van továbbá egy darab faház, amit esetenként ki lehet bérelni, 1-2 napra. Kell-e pénztárgépet használnia a bt.-nek? Jelen pillanatban a jegyekről nyugtát, a házbérlésről pedig számlát ad. Helyes-e ez ebben az évben? Mi lesz a teendő január 1-jétől? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabóné Tóth Adrienn

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. szeptember 4.

Svájcba történő szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfás) Svájcba, egy cég részére munkavállalókat közvetít. Hogyan kell kiállítani a számlát? Valamint áfabevallást kell beadni? Közösségi adószámot ki kell váltani? Köszönöm a segítségüket előre is!

Online pénztárgép meghibásodása Kérdés

Mi a teendő abban az esetben, ha a szerviz nem tud csere pénztárgépet biztosítani online pénztárgép meghibásodása esetén? 2014-ben beüzemelt online pénztárgép rövid időn belül meghibásodott, a szerviz javításra elszállította. Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere pénztárgépet biztosítani. A társaság pénztárgép használatára kötelezett, nyitás óta gépi nyugtát ad. 15 napig van lehetősége kézi nyugtát kiállítani. Mi van akkor, ha eltelik a 15 nap, az online pénztárgép javítása még nem készült el, és a szerviz továbbra sem tud cseregépet biztosítani, függetlenül attól, hogy ez számára kötelező lenne? Továbbra is adható kézi nyugta addig, amíg az online pénztárgépet nem hozzák vissza a javításból, vagy minden eladásról számlát kell kiállítani, és ebben az esetben hetente jelenteni?Vagy bérelni kell online pénztárgépet, mert a szerviz nem tud cseregépet biztosítani, vagy be kell zárni az üzletet? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: Szalay Ilona Margit

Pénztárgép-használat székhelyen kívül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném állásfolgalásukat kéri a következő ügyben: non-profit szervezet pénztárgép-köteles tevékenységet végez, és a székhelyén a pénztárgépet használja. Évente 5 alkalommal szabdtéri rendezvényt szervez, melyre több ezren látogatnak el. 9-15 kapun lehet bejutni a rendezvényre, ahol jegyszedők nyugta ellenében engedik be a látogatókat. A pénztárgépes anno, amikor a pénztárgépet üzembe helyezte, elmondta, hogy használhatjuk a pénztárgépet székhelyen kívül is, de ezt be kell jelenteni a NAV-nak. Nekem technikai problémám va: a terület ahol a rendezvény van, óriási lakott területen kívül van, és több kapun léphetnek be a látogatók. Egy pénztárgép lévén fizikailag kivitelezhetetlen a pénztárgép használata, csak nyugtázni tudunk. A rendezvény 2 napos, a jegyszedők elszámolása időszakos, a rendezvény összesítése másnap történik meg. Tudom hogy gyakorlat nincs rá, de Önök szerint a nyugtás bevételeket a pénztárgépbe be kell ütni a rendezvényt követően? Ezzel annyi problémám van, hogy ha több millió forint beütés történik az összesítés után egy tételben, akkor a NAV azzal mit kezd? A nyugtás bevételeket be kell ütni vagy sem a pénztárgépbe? Várom megtisztelő válaszukat, tanácsukat, ötletüket. Köszönettel: Szabó Anita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink