165 találat a(z) számlaadás cimkére

Pénztárgép-mizéria: itt a türelmi idő Cikk

Türelmi időt kapnak a jövő év első napjáig azok a vállalkozók, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el - közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken az adatszolgáltatási rendelet módosításával kapcsolatban.

Közösségi értékesítés – pénztárgép Kérdés

Pénztárgépre kötelezett kiskereskedő közösségi termértékesítést is végez közösségi adóalany számára. Az áru ellenértékét készpénzzel egyenlítik ki az eladó részére. Számlát ki kell róla állítani, de a pénztárgépbe be kell-e ütni az ellenértéket, vagy egyáltalán be lehet-e ütni a közösségi adóalany felé teljesített áru ellenértékét?

Lecsap a NAV a Valentin-napra építő árusokra Cikk

Február 14-éhez közeledve egyre nagyobb az érdeklődés a különböző szolgáltatók, kereskedők Valentin-napi kínálata iránt. Az elkövetkező napokban többek között az árusok nyugta- és számlaadásának teljesítését ellenőrzi a NAV a fővárosban és Pest megyében.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autószerelő a javításhoz az alkatrészt megrendeli, és be is építi a hibás alkatrész helyére. Kérdés: neki kell pénztárgéppel nyugtát adnia, vagy elég a számla vagy a kézi nyugta? Pénztárgép-használatra ebben az esetben kötelezett-e? Zsuzsa

Lakásszövetkezet számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörbe nem tartozó lakásszövetkezet ügyfelünk köteles-e évente egyszer az általa beszedett közös költségről a lakóknak számlát kiállítani? Sajnos, mi a törvényekben nem találtuk meg az erre vonatkozó egyértelmű választ és a NAV contact centere sem tudott megnyugtató felvilágosítást adni, pusztán két, 10 éve az APEH honlapján megjelent cikket ajánlottak a figyelmünkbe. Válaszát előre is köszönöm!

Nyugta utáni áfafizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem kisgyermekeknek tart úszásoktatást. A szülők az oktatást a helyszínen fizetik be, és az ügyfelem erről nyugtát állít ki. Ügyfelem áfakörös, tehát minden bevétele után fizetendő áfája keletkezik. A nyugtának nincs áfatartalma, de gondolom, bruttó összeggel állítja ki. Lehet-e bizonylata az áfabevallásnak a nyugta? Vagy mi ilyenkor a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Bankgaranciából lehívás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég egy kivitelezése után pár évvel korábban bankgaranciát helyezett letétbe. Most lehívtak belőle – a fővállalkozó tájékoztatása szerint – 600 ezer forint + áfa összeget, mivel olyan javítási munkálatokat kellett elvégezni a fővállalkozónak, melyek garanciális okokra vezethetők vissza. Erről számlát kértem, hogy elszámolható legyen, de a fővállalkozó könyvelője szerint erről ő nem köteles számlát adni, de attól az áfa levonható. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van-e, valóban nem köteles számlát adni a fővállalkozó a bankgaranciás lehívása után?

Ide is lecsapott a NAV, jaj a feketézőknek! Cikk

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. A tapasztalat: a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott.

Magánszemély vásári áruértékesítése Kérdés

Tisztelt Cím! Évekkel ezelőtt megszűnt vállalkozástól, annak megmaradt árukészletéből, annak idején megvásároltam több ezer darab kis értékű, mechanikus teakészítőt. Az ügyletről természetesen számlával rendelkezem. Magánszemélyként értékesíthetem-e ezeket a termékeket vásárban, nyugta-, illetve számlaadási kötelezettség nélkül? Új (eredeti csomagolású) termékről van szó, de nem rendszeres, hanem alkalmi jelleggel árulnám. Nyilván nem szeretnék csak ezért vállalkozói igazolványt kiváltani, majd visszaadni. Válaszukat előre is köszönöm.

Készpénzfizetés több részletben Kérdés

Egy kft. 2 900 000 forint értékű munkát végzett egy vállalkozónak. Két részszámlát (átutalásosat) állított ki, az egyiket adott hónap 10-én 1 450 000 forint értékben, a másikat ugyanezen hónap 20-án, szintén 1 450 000 forint összegben. Az összeget készpénzben fizették ki: az egyik 1 450 000 forintos részszámlát adott hónap 25-én, a másik 1 450 000 forintos részszámlát pedig következő hónap 25-én. Ez szabályos így? Köszönöm válaszukat!

Nem kíván pénztárgépet használni? Itt a kibúvó Cikk

Kiskereskedelemmel (is) foglalkozó kft. nem rendelkezik pénztárgéppel, mert minden vevőjének számlát állít ki. Folytathatja-e továbbra is ezt a gyakorlatot, és mi a teendője, ha a vevő nem akarja megadni a számlához szükséges név és lakcím adatait? Megteheti, hogy az ilyen vevőt nem szolgálja ki? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia szakértő válaszolt.

Végbél, tánctudás, szakadt szoknya is előkerülhet az adóellenőrzéskor Cikk

Válogatott módszerekkel igyekszik a NAV kiszűrni azokat, akik nem adnak számlát vásárláskor, vagy egy szolgáltatás teljesítésekor. Tanfolyamok, képzések nincsenek a revizoroknak, de a hatóság számít a kollégák kreativitására.

Elindult a NAV nyári ellenőrzéssorozata Cikk

Országos nyári ellenőrzéssorozatot indított hétfőn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóellenőrök és a pénzügyőrök üdülőhelyeken, strandokon, fesztiválokon és szabadtéri rendezvényeken tartanak vizsgálatokat - közölte a hivatal.

VPOP: 10,5 millió forint bírság 9 nap alatt Cikk

Kétszázhetvenöt alkalommal állapítottak meg jövedéki és egyéb jogsértést a pénzügyőrök és mintegy 10,5 millió forint bírságot szabtak ki az augusztus eleji ellenőrzéskor - tájékoztatta a vám- és pénzügyőrség szóvivője.

Javult a Szigeten a számlaadási morál Cikk

Az adóhatóság előre jelezte, hogy az előző évekhez hasonlóan az idén is végzett ellenőrzéseket a Szigeten, ezért többen tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs