218 találat a(z) számlaadás cimkére

Könyvértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos (nem áfás) magánszemély vagyok, nemrég kiadták a könyvemet, amit értékesíteni szeretnék kiskereskedelmi egységekben is. A kereskedő (egyelőre szóbeli megállapodás alapján, majd csak egy hónap múlva számol el az eladott könyvek árával (a megmaradt könyv vagy marad továbbra is nála, vagy elhozom). Hogyan lehet, illetve mi a szabályos bizonylatolás ebben az esetben? Esetleg átveheti tőlem szállítólevélen a könyveket, és majd a megállapodás szerinti napon az eladott könyveket kiszámlázom? Mi a szabály? Válaszát köszönöm! Gabriella

Jövedéki kisokos: így bukott le a peches borkereskedő a légópincével Cikk

1,3 millió forintjába és a lefoglalt árukészletébe került a jövedéki ellenőrzésen megbukott kereskedőnek az, hogy nem fordított kellő figyelmet a „papírmunkára”. Más vállalkozók okulására, cikkünkben részletesen bemutatjuk, miként lehet igazolni a jövedéki adó hatálya alá tartozó áru eredetét.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy gépjárműalkatrészt felújító szolgáltatást végző műhelynek kell pénztárgéppel rendelkeznie? Vagy elegendő a számla, illetve a nyugtaadás? Köszönöm.

Pénztárgép havi jelentés Kérdés

Egyéni vállalkozó 476401 TEÁOR kóddal kerékpárt értékesített. Erről a vevő számát kért, és kapott is. A kérdés az, hogy ebben az esetben be kell-e a pénztárgépbe is ütni az összeget? Ha mégsem került be az összeg a pénztárgépbe, akkor be kell jelenteni a havi PTG-nyomtatványon a NAV felé?

Tárgyi eszköz értékesítése adásvételi szerződéssel Kérdés

Eladó kft. áfával beszerzett használt fogászati gépet értékesít. Mivel alanyi mentes, az áfát beszerzéskor költségként számolta el. Mind az eladó, mind a vevő orvosi tevékenységére tekintettel mentes az adó alól a 85. § alapján. Az adásvételi szerződés a két kft. között nem elegendő bizonylat, az eladó kft.-nek a tárgyieszköz-értékesítésről számlát kell kiállítania? Áfásan vagy áfa nélkül? Előre is köszönöm a választ.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás bizonylatok Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy lakást egyéb szálláshely-szolgáltatás keretében adok ki turistáknak. Átalányadozást választottam (32 000 forint/szoba). Többféle variáció van: 1. A vendég közvetlenül nálam foglalja a szállást, és banki átutalással fizet, a szerződésben foglaltak alapján. Milyen bizonylatot kell kiállítani, és milyen teljesítési dátummal? Csak számla? Vagy nyugta is lehet? 2. A vendég közvetlenül a helyszínen, készpénzben fizet. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla/nyugta)? 3. A vendég egy közvetítőn keresztül foglalja a szállást, és a közvetítőnek fizet. A közvetítő a szállásdíjat (mínusz kommisszió) átutalja nekem 2 nappal azután, hogy a vendég megérkezett. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla, nyugta)? Kinek a nevére: a közvetítőére vagy a vendégére? 4. A vendég közvetítőn keresztül foglalja a szállást, nálam kifizeti a helyszínen. A hó végén a közvetítő számlázza nekem a tárgyhavi közvetítési díjakat. Mi az idegenforgalmi adó alapja: a vendég által fizetett díj vagy a közvetítési díjjal csökkentett? Előre köszönöm a részletes válaszát. Üdvözlettel.

Számla-nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mozgó éttermi vendéglátás (TEAOR 56.1) milyen számlázási, nyugtaadási kötelezettség alá esik? A 48/2013.(XI.15) NGM rendelet 1. számú melléklet mentesíti az online pénztárgéppel történő nyugtaadás alól. Melyik törvény írja elő, kinek, milyen bizonylatot kell adni? Köszönettel.

Adatszolgáltatás számlás értékesítésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásban nagykereskedelmi tevékenység keretében saját előállítású hízó sertést értékesítenek. Időnként, kis mennyiségben magánszemély is vásárol. Minden esetben számlát állítanak ki. Pénztárgéppel nem rendelkeznek. Milyen adatszolgáltatási kötelezettségük van a NAV felé? Köszönettel várom a válaszát.

Számlaadás online pénztárgép használata mellett Kérdés

Alapkérdésünk az, hogy mi a teendő abban az esetben, ha egy online pénztárgéppel rendelkező üzletben az alaptevékenységgel összefüggő vásárlásról egy vevő cég számlát kér? Másik eset, ha egy magánszemély a vásárlásról kér számlát. Melyik esetben nem kell beütni a pénztárgépbe a vásárlás értékét, illetve melyik esetben kell a PTGSZLAH bevallást a NAV-nak benyújtani? Kérdésünk további része, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha mondjuk egy büfé alaptevékenységgel foglalkozó társaság egyik tagja művészeti produkciókat is készít, és arról ad egy vevőnek számlát? Köszönettel: Takács Gyula

Kata és a nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó internetes kereskedelemmel foglalkozik, tehát interneten meghirdeti az áruját, és postázza annak, aki azt megrendeli. Elegendő neki nyugtát adni, ha a vevő nem kér számlát, vagy mindenképpen számlát kell kiállítania?

Perköltség ügyvédi irodánál Kérdés

Ügyvédi iroda könyvelésével foglalkozom. Ügyfelem a pernyertes fél jogi képviselője. Számára a bíróság perköltséget ítél meg (100 ezer forint+áfa), mely a pervesztes felet terheli. Ha jól tudom, a pernyertes fél jogi képviselőjének számlaadási, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik (áfafizetési és számlaadási kötelezettség kizárólag a pernyertes fél és jogi képviselője közötti jogviszonyban jön szóba.) Kérdés, hogy helyesen és a jogszabályoknak megfelelően jár-e el az ügyvédi iroda, ha a fentebbi módon megítélt perköltségről számlát nem állít ki, az áfával növelt összeget (127 ezer forintt) egyéb bevételei között szerepelteti, és annak megfelelően adózik utána (társasági adó)? Köszönettel!

PTGSZLAH nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! A PTGSZLAH nevű nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban lenne pár kérdésem: 1. Azokat a számlákat, amelyeknek a fizetési módja átutalás, nem kell jelenteni? Csak a készpénzest? 2. Ha egy számlát átutalásosnak állítok ki, és a vevő végül a fizetési határidő lejárta előtt készpénzben kifizeti, ezzel mi a teendő jelentési szempontból? A fizetési határidő lehet 60 nap is, azaz a jelentés már megtörténik, mire kiderül hogyan fizet. 3. Abban az esetben mi számít a készpénzátvétel helyének, ha a számlát a budapesti központunkban állítjuk ki, sofőr elviszi az árut, a számlát, a szállítólevelet például Debrecenbe, és amikor visszahozza apénzt, azt a kasszába bevételezzük. Mi minősül ebben az esetben készpénzátvételi helynek: Debrecen vagy Budapest? Kell-e külön lapszámon jelenteni?

Alanyi adómentes kft. nyugtaadási kötelezettsége Kérdés

Egyszemélyes fényképész kft. 2014. 12. 31-éig használhatta régi pénztárgépét. Termékértékesítés nincs a tevékenységi körében, csak szolgáltatás, nyugtát vagy számlát ad a bevételeiről. 2015. 01. 01-jétől rá is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség minden hónapot követő 10-éig?

Online pénztárgép használaton kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. falusi vendéglátással foglalkozik. Az online pénztárgépet megvásárolta, beüzemelte, de nem használta, 2014. december 31-éig szünetelteti a működését. Havonta 2-3 számla kiállítására kerül sor, a pénztárgép napi zárása sok plusz feladattal jár, ezért szeretném tudni, hogy 2015-ben is mellőzheti-e a használatát, ha a nyugtaadási kötelezettségét továbbra is számlával teljesíti, és erről adatot szolgáltat a NAV-hoz havonta? Ha a válasz igen, értékesíthető-e az online pénztárgép? Válaszát előre is köszönjük!

Szép-kártyás fizetés bizonylatolása Kérdés

Egy kft. sportszolgáltatással foglalkozik, konditermet működtet. A vevők Szép-kártyával történő fizetésekor a kifizetett összeget nem ütik be a pénztárgépbe. A Szép-kártya terminál kiad egy bizonylatot a Szép-kártyás fizetésről. Az áfaanalitikába, illetve az áfabevallásba a Szép-kártya leolvasóból kinyomtatott napi zárások alapján könyveli le a napi bevételt – minden Szép-kártyás fizetést tételesen külön. Az egyénenkénti kifizetésekről, tranzakciókról nem készül sem számla, sem nyugta a pénztárgépből. A kifizetések jóváírása, a pénzügyi teljesítés a bankkivonatokon van feltüntetve, ezek alapján történik a Szép-kártyás vásárlások kiegyenlítése (pénzügyi rendezése). A Szép-kártyás értékesítéseket be kell-e ütni az online pénztárgépbe? A Szép-kártyás értékesítéseket be kell-e majd vallani 2015. január 1-jétől havonta a PTGSZLAH nyomtatványon? Köszönöm válaszukat! Földházi Szilvia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink