86 találat a(z) számla helyesbítése cimkére

Sztornó számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. kézi számlát állít ki, és az az eset állt elő, hogy egy számlát hibásan állított ki, amit az üzleti partnere kifogásolt, ezért sztornózta a számlát. Az összegben volt a hiba. A hibás számlát követően állított már ki készpénzes számlát, így a folytonosság nem tartható. Szabályos így? Vagy mi lehet a megoldás? Válaszát köszönöm!

Téves sztornószámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérem segítségét. Egy számla tévesen lett kiállítva, így sztornózni szerettük volna, viszont a program a 2014. évi számláknál állt, és tévesen a tavalyi, ugyanolyan összegű számlát sztornóztuk. Ez a számla már egy rendezett tavalyi tétel. Kérdésem a következő: elegendő, ha jegyzőkönyvet írunk a sztornószámla mellé, vagy újból ki kell állítani a számlát tavalyi adattartalommal? Mi ilyenkor a helyes eljárás? Köszönettel.

Számlával egy tekintet alá eső okirat (vevő nevének elírása miatt) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Kaptunk az egyik partnerünktől egy "számlával egy tekintet alá eső okiratot", mivel az "eredeti" számlán elírták a vevő nevét (nem a mi cégünket tüntették fel). A kérdésem a következő lenne: elfogadhatjuk a számlával egy tekintet alá eső okiratot, ha az egy word dokumentum? Az okirat kötelező tartalmi elemei megvannak, de nem számlázóprogramból állították ki. Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Utólagos engedmény áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2015 márciusában hibrid kukorica vetőmagot vásárolt az Arrabona Agro Trade Kft.-től (fordított áfás ügylet). 2015 szeptemberében a Monsanto Kft. kukoricavetőmag-visszatérítés címen 99 900 forintot visszautalt a bankszámlánkra. Előzőleg elkérte tőlünk az eredeti vetőmagvásárlásról kiállított számlát, és erre hivatkozva ígért mennyiségi kedvezményt. A visszatérítésről semmiféle bizonylatot nem kaptunk. Véleményem szerint a Monsanto Kft. az áfatörvény 77. § 4 bekezdése, illetve a 78. § 3 bekezdése alapján járt el, és így jogosult utólag az áfa alapját csökkenteni. Kérdésem az lenne, hogy az utólagos pénzvisszatérítésről milyen bizonylatot kellene kiállítani (helyesbítő számla, megállapodás), illetve, hogy nekünk is korrigálni kell-e az áfaalapunkat, ha igen, milyen módon (az eredeti bizonylat fordított áfás volt)? Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Számlahelyesbítés címváltozás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk vevője nem szólt, hogy megváltozott a székhelye/számlázási címe. Ez most derült ki. Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnánk a számlákat a címváltozás miatt helyesbíteni? (Sajnos évekre visszamenőleg.) Válaszát előre is köszönöm!

Áfabevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2014. decemberi teljesítésű, közösségen belülre történő értékesítés számlájaát 2015. 06. hóban helyesbítették (facsemete nem megfelelő eredése miatti minőségi kifogás miatt). A helyesbítés miatt a 2014. december havi bevallást és összesítő jelentést kell önrevíziózni?

Fizetendő áfa utólagos csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket szeretném kérni. Cégünk ingatlant birtokol és bérbeadja azt. Minden hónapban kiszámlázzuk a négyzetméterre jutó bérleti díjat. Sajnos 5 év után most realizálódott, hogy rossz alapterületet számláztunk ki eddig. Jelenleg azt próbáljuk meg kitalálni, hogy milyen formában tudnánk ezt a lehető legkisebb "macerával" megoldani. Az áfatörvény 2014-ben módosult, pontosan az adóalapok utólagos korrekciójával és azok érvényesíthetőségével, de megítélésünk szerint a jogszabály nem egyértelmű. Önök szerint is szükséges az 55 darab számla utólagos módosítása és 55 darab önellenőrzés beküldése, hisz csökkentjük a fizetendő adónkat? Sajnos nem vagyok jogász, számomra az áfatörvény 153./B § (2) bekezdése talán az irányadó..., emiatt gondoljuk, hogy nincs más megoldásunk. Örülnénk, ha esetleg Önök javasolnának. Köszönöm válaszukat.

Folyamatos teljesítésű számla javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vevő egy folyamatos teljesítésű kézi számla utólagos javítását kéri, mert azon a dátumok (számla kelte, teljesítés időpontja és fizetési határideje) tévesen szerepeltek. A számlakiállító pénzforgalmi áfás. A javítandó számlát visszaküldte (áthúzás és sztornó), helyette új számlát állított ki az eladó. Milyen dátumoknak kell az új számlán szerepelnie? Példa: tévesen kiállított számla kelte 10.24., a teljesítés időpontja és a fizetési határidő 10. 31. Helyesen a számla kelte 11.07., a teljesítés időpontja és a fizetési határidő 11.14. lett volna. Köszönettel.

Számlahelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég helyesbíteni szeretne egy 2013. évi számlát, amelyet helytelenül áfa nélkül állitott ki. Most utólag felszámitaná az áfát, a számlahelyesbítés emiatt történik. A számlát annak idején számítógéppel állították ki. Kérdésem, hogy sztornózhatja-e a 2013. évi számlát, és kiállíthat-e helyette egy új gépi számlát, természetesen az eredeti teljesítési határidővel? Vagy pedig úgynevezett számlával egyenértékű okiratot kell kiállítania? Utóbbit a számítógépes számlázó programjával nem tud előállítani, mivel a program erre nincs felkészítve. Üdvözlettel várom válaszát.

Egyenes vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem arra vonatkozik, hogy egyenes vagy fordított áfás a számlázás? A szolgáltatás építési-szerelési munka, hatósági engedélyköteles, a megrendelő önkormányzat alanyi adómentes státuszú, az adó alanyának nem minősül, jogállása alapján az adó fizetése tőle nem követelhető. Az adóhatóság ellenőrzést tartott a kft.-nél, amely nem fővállalkozó, közvetlenül nem a megbízó önkormányzatnak számláz, és neki is számláznak alvállalkozók. A fenti munkához kapcsolódóan mindenki egyenes adózású számlát állított ki, mivel a megrendelő nem alanya az áfának. A revízió megállapította, hogy mind a kimenő, mind a bejövő számlákat fordított áfásan kellett volna kiállítani. Adóhiányt állapított meg a bejövő számlák levonása miatt. A kimenő számláknál viszont elfogadta a felszámított áfát, nem módosította a bevallásban szerepeltetett fizetendő összeget. Kérdésünk: hogyan lehet a kimenő számlákat helyesbíteni, mivel ez ellenőrzéssel lezárt időszak, de az adóhatóság az adózó javára írandó áfa összegét nem állapította meg. Köszönettel.

Számlahelyesbítés APEH-ellenőrzés után - mit kell tudni? Cikk

Lehet-e számlát helyesbíteni az APEH-ellenőrzés után? A megbízási díjból hány százalék számolható el, ha nem tételes az elszámolás? Milyen költségeket lehet téríteni a munkavállalónak, aki nem autótulajdonos, hanem üzembentartó? Az olvasók kérdéseire az APEH válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink