48 találat a(z) szálloda cimkére

Visszaesett a szálláshelyek vendégforgalma Cikk

2019. januárban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 9,4 százalékkal emelkedett, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására, közölte a KSH:

Munkásszállás a szállodai elhelyezés? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.6. f) pontja értelmében adómentes a munkásszálláson ingyenesen vagy kedvezményesen történő elhelyezés. A fogalmi rész 2019. 01. 01-jétől kiegészült, hogy nem minősül munkásszállásnak, ha a munkavállalót kereskedelmi szálláshelyen szállásoljuk el. Kérdésem: ha a dolgozóinkat szállodában, panzióban szállásoljuk el, valóban nem adómentes? Milyen járulékfizetési kötelezettséggel jár ez a munkáltatónak, illetve a munkavállalónak? Válaszukat előre is megköszönve.

Számla e-mailben való továbbítása készpénzátvétellel együtt Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves tanácsát, hogy elfogadható-e, ha egy szállodában, a készpénzátvétellel egyidejűleg a számlát elektronikusan küldik el (e-mailben) a vendég által megadott e-mail-címre nyomtatás helyett. Tanácsát előre is köszönöm.

Főként a hazai vendégeknek köszönhetően nőtt a szálláshelyek forgalma Cikk

2018. októberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. 2018. január–októberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 4,0, bruttó bevétele 9,7 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

Tv készülék – üzembentartási díj Kérdés

Vendéglátóipari (szállodaipari) egységben üzemeltetett televíziók után 2018-ban és 2019-ben fizetendő üzembentartási díjakról szeretnék érdeklődni, illetve van-e valamilyen bevallási kötelezettség, mi a befizetés határideje. Az erre vonatkozó jogszabályokat is meg szeretném kérdezni. Köszönöm szépen!

Szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát. Magyarországi adóalany (alanya az áfának) Romániában szolgáltatást nyújtana egy szálloda részére, pontosan a szállodai uszoda vizének vegyszerezését vezényelné (távfelügyelettel) számítógépen keresztül Magyarországról. Mivel a szállodában van az uszoda, értelmezhető-e ez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak, és így „fordított adózásnak” megfelelő számlát kell kiállítani? Tisztelettel és köszönettel: V. Ildikó

Szállodai reggeli adózása az áfa szempontjából. Kérdés

Tisztelt Szakértő, mik a pontos feltételei, hogy egy szálloda a reggelire az 5 százalékos áfakulcsot + turizmusfejlesztési hozzájárulást alkalmazzon? Segítségét előre is köszönöm.

Szállodai reggeli adókulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggeli esetén a kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltétele-e, hogy a szálloda rendelkezzen melegkonyhával? Segítségét előre is köszönöm.

Kevesebb vendégéjszaka, nagyobb árbevétel Cikk

2018. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A forgalom alakulásában sze­repet játsz­hatott a kedvezőtlen időjárás, és az is, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában, közölte a KSH:

Több vendég vette igénybe a szálláshelyeket Cikk

2018. májusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

Megugrott a szállodai forgalom Cikk

2018. márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10, a belföldi vendégek által eltöltötteké 16 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 19 százalékkal emelkedett, jelentette a KSH.

Külföldi szállító képviselője látogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A legnagyobb külföldi beszállítónk képviselője európai üzleti körútján hozzánk, Magyarországra is ellátogatott. A szállodai költségét, amely csomagként tartalmazta a reggelit is, társaságunk a cég nevére kiállított számla alapján átvállalta. A több országot is tartalmazó körút (repülőjáratok összehangolása) miatt a külföldi cég képviselője 4 éjszakát tartózkodott "nálunk". Ez alatt az idő alatt üzleti megbeszéléseket folytattunk és az ország különböző pontjain levő partnereinkhez is ellátogattunk. Befizettünk részére és két kísérője részére is egy budapesti városlátogatást (Parlament és főbb látnivalók, angol nyelvű idegenvezetéssel), mivel először járt országunkban. Kérdésem, hogy a reptéri parkolás, a szállodai költség és a városnézés áfája levonható-e, és ezek a költségek milyen adóterhet jelentenek társaságunknak mint kifizetőnek. Szükséges lenne-e kiküldetési rendelvény, hiszen a külföldi fél nem rendelkezik adóazonosító jellel. Esetleg kell-e bármilyen más dokumentáció a tények alátámasztására? Képek és rövid beszámoló készült. Segítségüket köszönöm előre is!

Szállodai étkezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodánk vendéglátó egységét egy tőlünk független vállalkozó üzemelteti. A vendégeknek a reggelit és az ebédet/vacsorát ő készíti és szolgálja fel helyben, a saját éttermünkben. Szerződésünk alapján időszakosan számlázza felénk a vendégétkezéseket (x darab reggeli, y darab vacsora). A vendégek felé viszont mi, a szálloda számlázunk. A reggeli az alapszolgáltatásunk része. Kérdésünk, hogy milyen áfakulccsal számlázhat felénk a külső vállalkozó, illetve mi a vendégek felé milyen áfakulccsal számlázhatunk? Alkalmazhatjuk-e a kedvezményes áfakulcsot? Válaszukat köszönöm.

Félpanzió áfatartalma és a turisztikai hozzájárulás kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szállodai szolgáltatásnál a szobaár félpanzióval van értékesítve. Ebben az esetben a reggeli és vacsora a szállodai szolgáltatás áfatartalmával megegyezik, tehát 18 százalék. Turisztikai hozzájárulást így nem kell fizetni. Ha csak a reggeli a része a szobaárnak, a vacsora pedig külön opció, akkor a vacsora éttermi szolgáltatásnak minősül 5 százalék adókulccsal, és ebben az esetben belép a turisztikai hozzájárulás fizetési kötelezettsége. Kérem véleményüket, hogy jól gondoljuk-e? köszönettel: Hné

Szállodai reggeli áfakulcsa 2018 Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggelire 2018-tól milyen áfakulcs alkalmazandó, van-e lehetőség 5%-os kedvezményes áfakulcsot alkalmazni, ennek mik a feltételei, ha igen? Tanácsát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close