32 találat a(z) szálláshely-szolgáltató cimkére

GVH: Árrögzítésre készülnek egyes szálláshely-szolgáltatók a budapesti Európa Liga döntőjének idejére Cikk

A 2022-es katari labdarúgó világbajnokságon tapasztalható szállásproblémák kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felhívja a szálláshely-szolgáltató vállalkozások és magánszemélyek figyelmét a sportszerű magatartásra. A GVH információi szerint ugyanis egyes szálláshelyszolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak a jövő évi budapesti Európa Liga döntőjével kapcsolatban, olvasható a hivatal honlapján.

Kisokos segíti a magánszálláshelyek létesítését Cikk

Magánszálláshely kisokos címmel kiadványt állított össze a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), hogy segítséget nyújtson új magánszálláshelyek létesítéséhez.

Szálláshely-szolgáltatónak lehet alkalmazottja? Kérdés

Utazásszervezés áfája – tévhitek Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos áfaelőírásokat elemző sorozatunk hatodik, befejező részében az utazásszervezési szolgáltatással kapcsolatos tévhiteket vesszük górcső alá.

Fő- és mellékszolgáltatások: áfaszabályok szálláshely-szolgáltatóknál – 2. rész Cikk

Az utazásszervezésre, turizmusra vonatkozó adózási szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Hatrészes cikksorozatunkban egyrészt a szálláshely-szolgáltatókra, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfaszabályokkal (a szálláshely-szolgáltatás fogalma, elhatárolása más szolgáltatásoktól, a szolgáltatásra vonatkozó adókulcs) foglalkozott, jelen cikkben a szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások áfamegítélését elemezzük.

Tovább korlátozná a közösségi szálláshely-szolgáltatókat a szállodaszövetség Cikk

A közösségi szálláshely-szolgáltatás kerületi vagy akár fővárosi önkormányzati szabályozását sürgeti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ); a kiadható napok számának korlátozását szeretnék elérni, amellett, hogy szerintük magánszemélyeknél 3 lakásban kellene maximálni a kiadható lakások számát.

Új rendelet: kötelező szálláshely-minősítés, regisztrációs kötelezettség a vendéglátó üzleteknek Cikk

Augusztus 18-án, a 155. számú Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely a szálláshely-szolgáltatók számára kötelező szálláshely-minősítési eljárást, a vendéglátó üzletek üzemeltetői és a turisztikai attrakciót üzemeltetők számára kötelező regisztrációt ír elő.

Önfoglalkoztatási támogatás adószámos magánszemély Kérdés

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak Kérdés

Újból itt van az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Április 12-éig kell megfizetniük az idei első negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem például bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelmük. Változott az őstermelőkre vonatkozó adóelőleg-fizetési kötelezettség megállapítása, és a személyi kedvezményt érvényesítők esetében is az adóalapot, és nem az adót csökkenti a kedvezmény összege ez évtől.

Bankkártya-elfogadó terminál Kérdés

Falusi szálláshely Balaton melletti településen Kérdés

Gazdaságvédelmi akcióterv Kérdés

Szálláshely, turisztikai hozzájárulás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy tételes átalányadót fizető szálláshely-szolgáltatónak is kell turisztikai hozzájárulást fizetnie? Köszönöm.

Szálláshely-szolgáltató: étkeztetéshez vásárolt anyagok áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szálláshely-szolgáltatást végző társaság reggelit is biztosít a vendégeinek. Kérdésünk az ehhez beszerzett ételek áfatartalmának levonhatóságához kapcsolódik. Az Áfa tv. levonási tilalmat fogalmaz meg az élelmiszerek áfatartalmára, amely alól az alábbiakban van feloldás: g) a 124. § (1) bekezdésének j) és k) pontjában említett esetekben igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be. Kérésünk: milyen módon elképzelhető annak igazolása, hogy a kérdező társaság esetében a reggelihez vásárolt élelmiszerek áfatartalma beépül a szállásdíj értékébe? Lehetséges-e egyáltalán ebben az esetben az áfatartalom levonásba helyezése? Segítségüket köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs