27 találat a(z) szálláshely-szolgáltató cimkére

Tovább korlátozná a közösségi szálláshely-szolgáltatókat a szállodaszövetség Cikk

A közösségi szálláshely-szolgáltatás kerületi vagy akár fővárosi önkormányzati szabályozását sürgeti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ); a kiadható napok számának korlátozását szeretnék elérni, amellett, hogy szerintük magánszemélyeknél 3 lakásban kellene maximálni a kiadható lakások számát.

Új rendelet: kötelező szálláshely-minősítés, regisztrációs kötelezettség a vendéglátó üzleteknek Cikk

Augusztus 18-án, a 155. számú Magyar Közlönyben jelent meg az a rendelet, amely a szálláshely-szolgáltatók számára kötelező szálláshely-minősítési eljárást, a vendéglátó üzletek üzemeltetői és a turisztikai attrakciót üzemeltetők számára kötelező regisztrációt ír elő.

Önfoglalkoztatási támogatás adószámos magánszemély Kérdés

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak Kérdés

Újból itt van az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Április 12-éig kell megfizetniük az idei első negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem például bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelmük. Változott az őstermelőkre vonatkozó adóelőleg-fizetési kötelezettség megállapítása, és a személyi kedvezményt érvényesítők esetében is az adóalapot, és nem az adót csökkenti a kedvezmény összege ez évtől.

Bankkártya-elfogadó terminál Kérdés

Falusi szálláshely Balaton melletti településen Kérdés

Gazdaságvédelmi akcióterv Kérdés

Szálláshely, turisztikai hozzájárulás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy tételes átalányadót fizető szálláshely-szolgáltatónak is kell turisztikai hozzájárulást fizetnie? Köszönöm.

Szálláshely-szolgáltató: étkeztetéshez vásárolt anyagok áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szálláshely-szolgáltatást végző társaság reggelit is biztosít a vendégeinek. Kérdésünk az ehhez beszerzett ételek áfatartalmának levonhatóságához kapcsolódik. Az Áfa tv. levonási tilalmat fogalmaz meg az élelmiszerek áfatartalmára, amely alól az alábbiakban van feloldás: g) a 124. § (1) bekezdésének j) és k) pontjában említett esetekben igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be. Kérésünk: milyen módon elképzelhető annak igazolása, hogy a kérdező társaság esetében a reggelihez vásárolt élelmiszerek áfatartalma beépül a szállásdíj értékébe? Lehetséges-e egyáltalán ebben az esetben az áfatartalom levonásba helyezése? Segítségüket köszönjük!

Számla vagy nyugta? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó falusi szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez (552011), ha jól gondolom, pénztárgéphasználatra nem kötelezett. Kérdésem az lenne, hogy ha a vendég készpénzzel fizet távozáskor, akkor elegendő-e az ügyletről kézi nyugtát kibocsátani, vagy kötelező a számla kiállítása? A kérdéses vállalkozó lovasoktatást is végez, amiről szintén kézi nyugtát állít ki. Ez az ügylet 27 százalékos áfás, a szálláshely-szolgáltatás viszont 18 százalékos. Amennyiben elegendő a nyugta kiállítása, helyes-e az a gyakorlat, hogy az eltérő áfakulcs miatt két nyugtatömböt használ, melyeken jelzi, hogy az adott szolgáltatást mekkora áfa terheli? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Kötelező adatközlés: a fürdőknek is vallaniuk kell Cikk

A szálláshelyek után a turizmusban más szolgáltatókra is kiterjesztenék a nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) rendszert, hogy ténylegesen lehessen mérni az ágazat teljesítményét, ne csak a szálláshelyeknél – jelentette be Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szálláshelyekért- és vendéglátásért felelős igazgatója a szállodaszövetség digitális szekcióülésén. A fürdőknek már készítik azt a szoftvert, amit először önkéntesen lehet majd igénybe bevenni.

Szálláshely-szolgáltató A60-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Adószámos, alanyi mentes (de közösségi adószámmal nem rendelkező) szálláshely-szolgáltató magánszemély évek óta igénybe veszi a Booking.com szolgáltatását. Áfa- és A60-as bevallást nem adott be. Közösségi adószám hiányában leadható, pótolható az elmulasztott bevallás? Jól gondolom, hogy a helyes gyakorlat kialakítása érdekében minél előbb kérjen közösségi adószámot? 2.) Áfaalany közösségi adószámmal rendelkező szintén igénybe vette a Booking.com szolgáltatását, melyről "számlabizonylatot" kapott, melyen nem szerepel a vevő adószáma, áfát nem számított fel. A kapott bizonylat alapján szerepeltetni kellett volna az áfabevallásban és A60-as bevallást kellett volna benyújtania? Köszönöm válaszát: CsCs

Airbnb – számlázás Kérdés

Adószámos magánszemély adómentesen kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást végez online foglalási renszeren (airbnb) keresztül. A vendég az airbnb felé fizeti a szállásdíjat, majd az airbnb – a saját szolgáltatási díjának levonása után – továbbutalja az összeget a szálláshely-szolgáltatónak. A szálláshely-szolgáltatónak kinek a részére kell a számlát kiállítani? Az airbnb-nek (mivel már állított ki számlát a vendégnek a foglalási díjról), vagy a vendég részére? A számlakiállítás mely időponthoz kapcsolódik: a foglalás (pénzmozgás) időpontjához vagy a vendég ott-tartózkodásának időpontjához? Ha az airbnb felé kell számlázni, lehet-e havonta egy számlát kiállítani? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Ráhajt a NAV a szálláshely-szolgáltatókra Cikk

Komolyan elkezdte ellenőrizni a NAV a szálláshely-szolgáltatókat (booking.com, airbnb stb.), illetve az ezeken a portálokon hirdetőket a külföldről származó kontrolladatok alapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs