85 találat a(z) szállás cimkére

Másnak fizetett útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: Egy társaság speciális eszközöket forgalmaz, amit csak bizonyos szakképzettségű emberek tudnak működtetni. A társaság tagjai/alkalmazottai között nincs ilyen megfelelő végzettségű szakember, de alapvetően nincs is rá szükség, hiszen a társaság kereskedelmi tevékenységet folytat. Azonban amikor egy új fejlesztés jelenik meg valamelyik ország piacán az adott szegmensben, akkor a cég eljuttat egy olyan megfelelő végzettségű (adott területen dolgozó, de nem a cégnél jogviszonyban álló) személyt a bemutató konferenciára, aki a saját cégénél, ahol alkalmazásban áll és valójában dolgozik ezen a speciális területen, be tud számolni hasonló szakértelmű munkatársainak, illetve a managementnek arról, hogy ez az új fejlesztés szakmailag mennyiben jobb/másabb, mint az eddigiek, vagyis ha rendelnének belőle a kereskedő társaságtól, akkor milyen előnyökhöz jutnának a munkájukban. Ennek a személynek a kereskedő cég kifizeti a konferenciaköltségét, a repülőjegyét, szállását stb., minden olyan költségét, mely a konferencia időtartama alatt felmerül. Kérdésem az lenne, hogy a társaság levonhatja-e ezeknek a felmerülő szolgáltatásoknak/termékeknek az áfáját, illetve elszámolhatja-e saját könyvelésében ezeket a költségeket? Kell-e utána valamilyen közterhet fizetni? Jelent-e ez a magánszemélynél bármilyen adózandó bevételt?

Iroda átalakítása Kérdés

Tisztelt Cím! A cég a tulajdonában lévő, jelenleg székhelyként bejelentve, irodaként használt lakást szeretné átalakítani úgy hogy ott a vidéken lakó dolgozók hétköznap lakhassanak. Kell-e a dolgozóktól ezért havi lakbért kérnie a cégnek/ha nem kér, milyen adóvonzata van/illetve ha kér, akkor milyen adóvonzata van a cégnél és a dolgozónál? A cégnek természetesen lesz új székhelye irodája. Válaszukat előre is köszönöm. P. Márta 70-3872719

Önkéntes munka: itt a lista, milyen juttatás adható a jótékonykodóknak Cikk

Egyre elterjedtebb Magyarországon is az önkéntes munkavégzés. Már a Központi Statisztikai Hivatal öt évvel ezelőtt végzett felmérése idején is a lakosság 40 százaléka vallotta, hogy be szokott kapcsolódni önkéntes tevékenységbe, az azóta megszaporodó kezdeményezések (például a hátrányos helyzetű térségekben élők, a hajléktalanok, a menekültek megsegítése) esetén is úgy tűnik, egyre többen ajánlják fel segítségüket. Cikkünkben összefoglaltuk az önkéntesek foglalkoztatására, és részükre nyújtható adómentes juttatásokra vonatkozó alapvető szabályokat.

Külföldi leltár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 5 alkalmazottja (egy kötetlen munkarendes, a többiek heti 40 órás beosztással) a külföldön lévő telephelyre utaznak leltározni. Az első napon az indulás 6 óra, az aznapi munka kb. 19 óráig fog tartani. A második napi tervek szerint 8-18 óráig fognak leltározni, utána pedig hazautazni. Az érkezés előreláthatólag 20-21 óra körül lesz. Van a dolgozóknak szállás foglalva, ami magában foglal egy reggelit is a második napra. Kérdésem az lenne, hogy mi az, amit lehet és mi az, amit kell fizetnünk, illetve biztosítanunk a kint tartózkodás idejére a munkavállalóknak a szálláson kívül? Válaszát előre is köszönöm.

EU-s adóalany felé értékesített szállás, étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik), német áfaalany részére (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik) értékesít szállást, étkezést, rendezvényre, kiállításra belépőjegyet. Ezen szolgáltatásokat a német adóalany Magyarországon veszi igénybe. A magyar adóalany fenti szolgáltatásokat belföldi adóalanyoktól vásárolja, és adja tovább, mint közvetített szolgáltatást a német adóalany felé. Kérdés: a fent jelzett szolgáltatásokat az áfatörvény különös szabályai szerint, vagyis a 38-45. § szerint magyar áfakulcs alkalmazásával kell-e továbbszámlázni? (Véleményem szerint igen.) Ügyfelem szerint az általános szabályok alapján, vagyis a 37. § vonatkozik rá. Válaszát előre is köszönöm.

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk munkaerő-kölcsönzéssel, munkaerő-közvetítésével foglalkozik. MiIyen adóterhet jelent, vagy jelent-e egyáltalán, ha cégünk a leendő munkaerő, illetve a meglévő alkalmazottak számára buszt biztosít felvételiztetés, vagy munkába járás céljából egy távoli városban, illetve ha fizeti a leendő vagy meglévő munkaerőnek a szállást egy munkásszálláson?

Amit a kiküldetési költségek adózásáról és elszámolásáról tudni kell Cikk

Kell-e adózni a dolgozók szállásköltsége és étkeztetése után belföldi kiküldetés esetén? Olvasónk kérdésére Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Nem munkaválló albérletének adózása Kérdés

Tiszelt Szakértő! Társaságunkhoz külföldi - német - kapcsolt vállalkozásunk dolgozói érkeznek változó időtartamra, de jellemzően egy-másfél éves időtartamra kiküldetés keretében. A cégünkhöz érkező személyek bérét társaságunk a külföldi társaság részére megtéríti, de jogi értelemben a külföldi cég marad a munkáltatójuk, mi lényegében az úgynevezett gazdasági munkáltatójuk vagyunk a kiküldtetés időtartamára. A társaságunk minden külföldi személy számára lakást is bérel, mely bérleti díjat a társaság költségei között számoljuk el. A kérdésem arra irányul, hogy ezen lakások bérleti díja kapcsán jelentkezik-e valamiféle adókötelezettség cégünknél, vagy a mostani gyakorlatnak megfelelően a bérleti díjak számlájában foglalt összeg szállásköltség címén elszámolható - annak áfája levonahtó -, és egyéb adófizetési kötelezettség cégünknél nem keletkezik? Ritkábban egy-egy rövidebb projektünk kapcsán csak pár hónapra érkeznek hozzánk "dolgozók", akiknek szállás gyanánt ugyancsak bérlünk lakást. Mennyiben más az ő esetük a cégünknél tartósabban - jellemzően egy-másfél éven át - kiküldetésben lévők esetével szemben? Köszönettel

Szállás, étkezés a csapatépítő tréningen: így kell elszámolni Cikk

Vendéglátással foglalkozó cég szeretne csapatépítő tréninget szervezni alkalmazottainak. Hogyan tudja szállás- és egyéb költségeit elszámolni? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Áfa-visszigénylés: lejár a határidő Cikk

Szeptember 30-áig kérhetik vissza külföldről az áfát azok a vállalkozások, amlyek nem telepedtek le az adott országban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs