5 találat a(z) saját jogú cimkére

Az Adózóna válaszol: saját jogú nyugdíjas Cikk

Videósorozatunk egyes adásaiban szakértőink az olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdéseket, témákat járják körül.

Családi pótlék – családi kedvezmény saját jogon Kérdés

Tisztelt Szakértő! 20 éves fogyatékkal élő fiatal az idei évtől már nem jár iskolába (fejlesztő iskolába járt), jelenleg nem is dolgozik még, nem kap semmilyen ellátást, viszont családi pótlékra, úgy tudjuk, maga után jogosult. Eddig édesanyja kapta utána a családi pótlékot, most szeretnék megigényelni a fiú nevében. Édesanyja igénybe vette a családi kedvezményt is az iskolai évek alatt. A kérdés az, hogy ha a fiatalember megkapja maga után a családi pótlékot saját jogon, viszont nem kap munkát, tehát "lógni" fog a levegőben, az édesanya továbbra is igényelheti a családi kedvezményt utána? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Nők 40 évi jogosultsági idővel szerzett nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője nők 40 évi jogosultsági nyugdíját igényelte meg. Kérdésként merült fel, mivel nyugdíjigazgatóság tájékoztatás szerint, a tovább fizetett járulékok már nem fogják emelni az öregségi nyugdíj összegét, munkaviszonyból át kellene módosítani társas vállalkozóvá társasági szerződés módosításával. Dr. Futó Gábor Társadalombiztosítás 2018. c. könyvében az olvasható, hogy ezen ellátás nem nyugdíj, tehát akik így végeznek munkát, biztosítottnak minősülnek. A Tb törvény, nyugdíjas foglalkoztatott, nyugdíjas vállalkozó meghatározásnál sincs felsorolva ezen jogcím. Viszont Dr. Farkas András nyugdíjguru című online oldalán vállalkozási jogviszonynál írja: "A nők kedvezményes nyugdíj viszont saját jogú teljes öregségi nyugdíj, így a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő vállalkozó hölgyek is kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek". Most akkor mi a helyes válasz, öregségi, saját jogú nyugdíjasnak minősül-e egy ilyen női vállalkozó vagy sem. Egyáltalán nem mindegy, hogy kiegészítő tevékenységűnek minősülhet vagy biztosítottnak, eléggé eltérő mértékű a fizetendő járulékok mértéke. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Gubányiné Szalai Katalin

Lehet, hogy decemberben vissza kell fizetnie nyugdíját? Szünetelő ellátás Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására van mód. Saját jogú nyugdíjat az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az úgynevezett „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek kaphatnak. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyeknek korhatár előtti ellátást folyósíthatnak.

Nyugdíj és nyugdíj: tudja meg, mire jogosítanak a különböző ellátások! Cikk

A társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazása során éles különbséget kell tennünk a sajátjogú nyugdíjasok és a különböző „nyugdíjszerű” ellátásokban (például korhatár előtti ellátásban) részesülők, illetve a nyugdíjjogosultság bizonyos feltételeivel rendelkezők között.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31