29 találat a(z) rokkantsági nyugdíj cimkére

Rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés: miért nem számít szolgálati időnek? Cikk

Rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés idejét nem ismeri el szolgálati időként a nyugdíjfolyósító, mi alapján teheti ezt meg? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Rokkantsági nyugdíj melletti jogviszonyok elismerése Kérdés

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj Cikk

Rokkantsági nyugdíj megállapítására már 2012. január 1-je óta nincs jogi lehetőség. Azóta megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg. A nyugdíjkorhatár betöltésekor hogyan kaphat öregségi nyugdíjat a korábbi rokkantsági ellátott? Összefoglaltuk.

71 százalékos rokkantsági fok mellett munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2016 óta 71 százalékos rokkant. Állapota végleges, rokkantsági nyugdijat kap. Szeretne elhelyezkedni, egészségügyi dolgozó. Milyen feltételekkel vállalhat munkát, hogy a rokkantsági ellátását ne veszitse el (napi munkaóra, fizetési korlát)? Köszönettel

Egyéni vállalkozó betegsége esetén a járulékok? Kérdés

Egy (rákos beteg) termelő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál a műtétek és kezelések ideje meghaladta az egy évet. Táppénzt tovább nem kaphat. A táppénzes állományt követően fizetnie kell-e a főfoglalkozású egyéni vállalkozóra érvényes megemelt adókat és járulékokat, függetlenül attól, hogy nem tud dolgozni? A vállalkozás müködik, mivel a termelést a vállalkozó munkaviszonyban levő dolgozói végzik. További kérdésem, hogy ha esetleg rokkantsági nyugdíjat fog kapni (leszázalékolják), a rokkantsági nyugdíj ideje majd az öregségi nyugdíjnál nyugdíjéveket fog keletkeztetni?

Kata rokkantsági nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezzük-e, hogy az az egyéni vállalkozó, aki 2010. 10. 01-jétől III. csoportos rokkantságinyugdíj-ellátásban részesül (közben már véglegesített), az mellékállású egyéni vállalkozónak minősül, mivel ez katás vállalkozás, így a havi 25 000 Ft megfizetésére kötelezett. Segítségét megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Összesen húsz év rokkantsági nyugdíj és később rehabilitációs ellátás után valaki eléri a rá vonatkozó öregségi nyugdíj korhatárt. Ilyenkor ha kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, és az kisebb összegre jön ki, akkor nyugdíjas státusz mellett megmarad e az eddig kapott összeg? Egyáltalán kell-e kérni az öregségi nyugdíj megállapítását, vagy ez automatikusan átmegy öregségi nyugdíjas státuszba? Segítségét köszönöm: Ildi

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria egyik ítéletét Cikk

A rokkantsági nyugdíjat követően alacsonyabb összegben továbbfolyósított rehabilitációs ellátás miatt indult ügyben az AB megállapította, hogy a Kúria ítélete alaptörvény-ellenes, ezért azt a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletére kiható hatállyal megsemmisítette – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Őstermelő: egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő, ledolgozott munkaviszonya ez idáig 10 év, a nyugdíjig hátralévő idővel együtt nem fogja elérni a 20 évet. Amerikából kap rokkantsági nyugdíjat, de magyar állampolgár, több éve már itthon, Magyarországon él. A magyar jogszabályok szerint főállású őstermelőnek minősül, mert nem érte el a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt. Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie? Válaszukat köszönöm!

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

Baleseti rokkantsági nyugdíj ideje alatti munkavégzés jogosultsági időnek számít? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2000-2005. között a magánszemély baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült. Ezen belül 3 évig munkaviszonyban állt. A Tny. szerint a jogosultság feltétele a keresettel járó munkavégzés, illetve az azzal egy tekintet alá eső biztosítás. Ezzel ellentétben a szolgálati idő esetében a Tbj. szerinti biztosítotti jogviszony számít. Az említett időszakban a hatályos törvényeknek megfelelően állt alkalmazásban. Mindent összevetve számomra nem egyértelmű a szabályozás. Várva válaszukat, tisztelettel.

Nyugdíjemelés: figyelem, itt a kormány terve 2017 januárjától! Cikk

Csupán 0,9 százalékkal emelkednek 2017. január 1-jétől a nyugdíjak, illetve a különféle rokkantsági, fogyatékossági, rehabilitációs ellátások – derül ki a kormany.hu oldalon közzétett rendelettervezetből. Ugyanilyen mértékben növekedne a rokkantsági járadék összege is.

Rosszul járhat, ha nem dönt. Rokkantsági vagy öregségi nyugdíj? Cikk

Kérhet a nyugdíjbiztosítótól próbaszámítást. Annak kiküszöbölésére, hogy alacsonyabb legyen az ellátás, a nyugdíjbiztosító egyértelműen tájékoztat, mennyi a jelenleg folyósított rokkantsági ellátás és mennyi lenne az öregségi nyugellátás. Segítünk választani.

Rokkantsági nyugdíj, lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha rokkantsági nyugdíjat kap valaki és mellette kiadja a lakásait, elvonható-e a nyugdíja, illetve hogy ez mitől függ?

Per rokkantsági nyugdíjról: öt év után vissza a startvonalra Cikk

Kissé előreszaladt a társadalombiztosítási szerv és a munkaügyi bíróság egy öt éve kezdődött rokkantsági nyugdíj megállapításánál: a még hatályban nem lévő jogszabály alapján határozott az átmeneti előírások helyett. Az ügy a Kúriánál kötött ki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close