24 találat a(z) részteljesítés cimkére

Folyamatos teljesítésű ügylet-e az építőipari tevékenység? Ezekre kell figyelni! Cikk

Mitől minősül egy ügylet folyamatos teljesítésűnek? Milyen passzusokra kell figyelni a – folyamatosan zajló, de az áfatörvény szempontjából más megítélésű – építőipari tevékenységeknél? Ismertetjük.

Bevétel elhatárolása Kérdés

Közösségen belüli termékértékesítés részteljesítés esetén Kérdés

Fordított adózású ügylet előlege Kérdés

Építési munka számlázása Kérdés

Projektelszámolás alkalmazása Kérdés

Társasági adó Kérdés

Ingatlanra adott előlegek... Kérdés

Előleg, részteljesítés Kérdés

Szerződés elszámolási egysége, részteljesítés Kérdés

Részteljesítésből nem lesz végtermék Kérdés

Előleg vagy árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. vagyunk. Osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy szerszámot, amelynek a legyártását mi egy kínai partnercéggel végeztettünk el. Az osztrák partnerrel megkötött szerződésben a fizetési ütemezés úgy szól, hogy amikor a szerszám 65 százalékos készültségi fokon áll, kiszámlázhatjuk nekik a szerződéses összeg 65 százalékát, a maradék 35 százalékot pedig egy későbbi időpontban. A szerszám már teljesen készen van, sőt, próbadarabokat is gyártottak vele. Mivel az osztrák partner a szerződésben a 65 százalékot „Advance payment”-nek nevezi, azaz előlegnek, a cégvezetés ragaszkodik hozzá, hogy a számla előlegről szóljon. Szerintem viszont – kiindulva a "Tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelvből – itt részteljesítésről van szó, amelyet árbevételként kellene számláznunk, nem pedig előlegként. A másik kérdésem: a számlát a 65 számláról (akár előleg, akár árbevétel) hogyan kell kiállítanunk az osztrák partner felé, ha a szerszám még jelenleg is Kínában van és jövő év áprilisában kerül Magyarországra az üzemünkbe? A számla EU adómentes lesz vagy belföldi 27 százalékos áfás? Az osztrák partner belföldön áfa-regisztrált és a magyar adószámára kéri kiállítani a számlát. Kérem szíves állásfoglalását a két fenti kérdésben. Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett legyen kedves a két kérdésre egyértelmű, konkrét választ adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Részteljesítés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk közösségen belüli beszállítótól megrendel egy nagy értékű beruházást. A megrendelés aláírásakor 40 százalék előleget fizet, ennek könyvelése EU-s áfa nélkül történik. A következő összeget már akkor fizeti, amikor a szállító EU-s telephelyén megtörténik a gép úgynevezett "előátvétele" (az elkészült gép az igényeknek megfelel), ekkor fizet 50 százalékot, majd a végátvételkor, amikor leszállítják a telephelyünkre és véglegesen átvesszük, akkor a maradék 10 százalékot. A kérdésem az lenne, hogy amikor a részteljesítés megtörténik, be kell állítanom az EU-s áfát a 40, illetve 50 százalékos részre, vagy csak a végszámlánál kell az áfát megfizetnem, illetve visszaigényelnem? Köszönöm segítségüket előre is. Üdv: Zsuzsa

Pénzforgalmi áfás számla részteljesítése Kérdés

Pénzforgalmi áfás kft. a szállítói számlát, aminek áfája meghaladja a 100 ezer forintot, részletekben egyenlíti ki. Kiegyenlitésenként bevallási időszakonként nem éri el a 100 ezer forint áfát. Áfa bevallás M oldalán mikor kell, illetve kell-e jelenteni?

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: 2019. december 31-ével megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás vásárlása vagy saját részre történő építése esetén. Kérdésem az, hogy ha december 31-éig nem készül el a lakás, a készültség arányos részére megilleti-e építtetőt a kedvezményes áfakulcs alkalmazása? Tehát ha vállalkozó adja majd el a lakást, és igazolja, hogy dec. 31-éig például szerkezetkész állapotban elkészült az ingatlan, kedvezményesen számlázhatja-e tovább az elkészült részt, illetve ha magánépíttető saját részre építi, visszaigényelheti-e az elkészült rész arányos részét (eddigi gyakorlat alapján ő 27 százalékon vásárol mindent, például anyagokat, és kérelem alapján igényelte vissza a 27 és az 5 százalék közötti különbözetet 5 millió forint erejéig). Azt tudom, hogy a 2018. november 1. előtt beadott építési engedélyek (egyszerű bejelentés megnyitott e-naplóval) esetén még 5 évig élhetnek a vállalkozók a kedvezménnyel, de nekünk már csak idei engedélyeink lesznek, így ez a része nem érdekes. Köszönettel várom segítő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink