16 találat a(z) részteljesítés cimkére

Előleg, részteljesítés Kérdés

Szerződés elszámolási egysége, részteljesítés Kérdés

Részteljesítésből nem lesz végtermék Kérdés

Előleg vagy árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. vagyunk. Osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy szerszámot, amelynek a legyártását mi egy kínai partnercéggel végeztettünk el. Az osztrák partnerrel megkötött szerződésben a fizetési ütemezés úgy szól, hogy amikor a szerszám 65 százalékos készültségi fokon áll, kiszámlázhatjuk nekik a szerződéses összeg 65 százalékát, a maradék 35 százalékot pedig egy későbbi időpontban. A szerszám már teljesen készen van, sőt, próbadarabokat is gyártottak vele. Mivel az osztrák partner a szerződésben a 65 százalékot „Advance payment”-nek nevezi, azaz előlegnek, a cégvezetés ragaszkodik hozzá, hogy a számla előlegről szóljon. Szerintem viszont – kiindulva a "Tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelvből – itt részteljesítésről van szó, amelyet árbevételként kellene számláznunk, nem pedig előlegként. A másik kérdésem: a számlát a 65 számláról (akár előleg, akár árbevétel) hogyan kell kiállítanunk az osztrák partner felé, ha a szerszám még jelenleg is Kínában van és jövő év áprilisában kerül Magyarországra az üzemünkbe? A számla EU adómentes lesz vagy belföldi 27 százalékos áfás? Az osztrák partner belföldön áfa-regisztrált és a magyar adószámára kéri kiállítani a számlát. Kérem szíves állásfoglalását a két fenti kérdésben. Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett legyen kedves a két kérdésre egyértelmű, konkrét választ adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Részteljesítés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalatunk közösségen belüli beszállítótól megrendel egy nagy értékű beruházást. A megrendelés aláírásakor 40 százalék előleget fizet, ennek könyvelése EU-s áfa nélkül történik. A következő összeget már akkor fizeti, amikor a szállító EU-s telephelyén megtörténik a gép úgynevezett "előátvétele" (az elkészült gép az igényeknek megfelel), ekkor fizet 50 százalékot, majd a végátvételkor, amikor leszállítják a telephelyünkre és véglegesen átvesszük, akkor a maradék 10 százalékot. A kérdésem az lenne, hogy amikor a részteljesítés megtörténik, be kell állítanom az EU-s áfát a 40, illetve 50 százalékos részre, vagy csak a végszámlánál kell az áfát megfizetnem, illetve visszaigényelnem? Köszönöm segítségüket előre is. Üdv: Zsuzsa

Pénzforgalmi áfás számla részteljesítése Kérdés

Pénzforgalmi áfás kft. a szállítói számlát, aminek áfája meghaladja a 100 ezer forintot, részletekben egyenlíti ki. Kiegyenlitésenként bevallási időszakonként nem éri el a 100 ezer forint áfát. Áfa bevallás M oldalán mikor kell, illetve kell-e jelenteni?

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: 2019. december 31-ével megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás vásárlása vagy saját részre történő építése esetén. Kérdésem az, hogy ha december 31-éig nem készül el a lakás, a készültség arányos részére megilleti-e építtetőt a kedvezményes áfakulcs alkalmazása? Tehát ha vállalkozó adja majd el a lakást, és igazolja, hogy dec. 31-éig például szerkezetkész állapotban elkészült az ingatlan, kedvezményesen számlázhatja-e tovább az elkészült részt, illetve ha magánépíttető saját részre építi, visszaigényelheti-e az elkészült rész arányos részét (eddigi gyakorlat alapján ő 27 százalékon vásárol mindent, például anyagokat, és kérelem alapján igényelte vissza a 27 és az 5 százalék közötti különbözetet 5 millió forint erejéig). Azt tudom, hogy a 2018. november 1. előtt beadott építési engedélyek (egyszerű bejelentés megnyitott e-naplóval) esetén még 5 évig élhetnek a vállalkozók a kedvezménnyel, de nekünk már csak idei engedélyeink lesznek, így ez a része nem érdekes. Köszönettel várom segítő válaszát!

Számlázási ütemezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerszámgyártás esetén – készültségi fok alapján –részteljesítéseket számláz ki a vevővel kötött megállapodás szerint. Megrendeléskor 30 százalék előleget fizet a vevő, melyet kapott előlegként könyvelünk. Konstrukciós jóváhagyást követően 20 százalékos, a termék átadásakor 40 százalékos részszámlát állítunk ki. A legyártott mintadarabok elfogadásakor a fennmaradó 10 százalékról végszámla kerül kibocsátásra. Helyesen járunk-e el, ha a részteljesítéseket árbevételként könyveljük, holott a termék még nem került átadásra? Az éven áthúzódó gyártás esetén el kell-e határolnunk az árbevételt a szerszám kiszállításáig? Válaszát előre is köszönöm.

Pályázati részteljesítés bevételkénti figyelembe vétele Kérdés

Cégünk 2018 évben 40 millió forint pályázati forrást nyert GINOP pályázat keretében. A pályázati forrás 50 százalékára az előleg lehívása december hónapban megtörtént. 2019. januárban a pályázat első mérföldkövének elszámolása is várhatóan megtörténik. Az ekkorra megérkező eszköz értéke a teljes pályázati forrás értékének több mint 50 százaléka, így a kiírás szerint további 40 százalék még lehívható. Erre a lehívásra akkor van lehetőség, ha a pályázat első mérföldkövével hiánytalanul és pontosan elszámolunk (részteljesítés történik). A mérlegkészítés időpontjáig várhatóan a pályázat ezen részének utalása is megérkezik. A pályázat támogat tárgyieszköz-beszerzést, valamint a beruházáshoz kapcsolódó munkabér költségét is. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó létszámnövelés már 2018. szeptember hónaptól teljesített. Tehát a 2019. januárban a teljes pályázott tárgyieszköz-beszerzés 90 százalékának, míg a már 2018. évben felmerült bérköltség 100 százalékának (mely a teljes vállalt létszámnövekménnyel érintett bérköltség 30 százaléka) elszámolása történik. Kérdésem, hogy a számviteli törvény változása kötelezővé teszi-e 2018. évre a pályázati részteljesítés elszámolásához kapcsolódó összeg bevételként való figyelembe vételét? Tekintettel arra, hogy a pályázat szerinti bérköltség 30 százaléka költségként elszámolásra került 2018. évben, nagyon fontos, hogy a 2019. januári részteljesítéskor elszámolt pályázati forrás a feltöltési kötelezettségnél figyelembe vehető-e, illetve kötelező-e figyelembe venni.

Részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kereskedelemmel foglalkozik. A vevőnk a megrendelt áru ellenértékére előleget fizetett. Az áruk szállítását több időpontban teljesítjük az aktuális készlettől függően. A kérdésünk az, hogy szállításonként kell-e részszámlát készíteni, vagy csak egy végszámlát kell kiállítanunk az összes termék elszállítása után?

Fejlesztési tartalék és beruházási adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság két év viszonylatában kivitelezővel végeztet egy nagy éttermi beruházást. A kivitelező részszámlát bocsájt ki 2017-ben, a projekt 2018-ban fog befejeződni. Amennyiben 2018-ban szeretnénk kisvállalkozói adókedvezményt erre igénybe venni, vagy fejlesztési keretből leírni, akkor lehetőség van-e erre 2018-ban, tekintve, hogy részszámla már benyújtásra került 2017-ben? A részteljesítés a beruházási számlán van. Esetleg a részteljesítésekre vegyünk igénybe kedvezményt 2017-ben? Köszönöm válaszukat.

Egyszeres könyvitel Kérdés

Áfás mezőgazdasági őstermelő 2017. 10. 15-én szőlőértékesítésről számlát állít ki (teljesítés: 10. 15., kelte:10. 15., határidő 2018. 03.15.). A számla ellenértékének 50 százalékát 2017. 11. 15-éig kifizeti. A számla másik felének az áfáját kifizeti a felvásárló 2017.1 2. 15-éig. Kérdésem, hogy az ideutalt áfát, részteljesítésnek, azaz bevételnek kell tekintenem, vagy tekinthetem eredménybe nem beszámítható bevételnek áfaként.

Építőipar számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységet folytató vállalkozó számlázásánál mikor beszélünk előlegről, és mikor részteljesítésről? Részteljesítés esetén a szerződésben milyen paramétereket szükséges meghatározni? Az előleg és részteljesítés egy szerződésen belül vegyesen is alkalmazható? Köszönöm válaszukat!

Harmadik országba történő exporthoz alvállalkozó igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság szobrot készít harmadik országba. A szobor mérete miatt a szállítása elemekben történik. A társaság a szobor elkészítéséhez alvállalkozót vesz igénybe. Az itthon elkészült szoborelemek Amerikában történő összeszerelésében is részt vesz ez az alvállalkozó. Kérdésem az, hogy az alvállalkozó a Magyarországon elvégzett részteljesítésekről szóló számláit áfával vagy áfa nélkül köteles kiállítani? Köszönöm a válaszát. Schmidtné Pálmai Ibolya

Áfateljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság műszaki ellenőri tevékenységre megkötött szerződése a teljesítést az alábbiak szerint határozta meg. A megbízás a beruházás ideje alatt folyamatos, 2015. május 5-étől a beruházás befejezéséig, várhatóan 2017. december 10-éig. A felek megállapodnak abban, hogy a havi elszámolás alapján – ahol a részteljesítés időpontja a hónap utolsó napja – számlát állít ki, a díj esedékessége a számla kiállítását követő 5. munkanap. Kérdésem, hogy részteljesítésként a hónap utolsó napi teljesítési időponttal számlázható-e a szolgáltatás? Üdv.: Bácsi Ferencné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close