53 találat a(z) prémium cimkére

Nyugdíjasnak fizetett jutalom: ekkor kérheti a nyugellátás összegének újbóli megállapítását Cikk

Olvasónk nyugdíjba vonulása után még a munkaviszonyra tekintettel kapott prémiumot. Az utalás a nyugdíjazás után történt, de a kifizetés még az aktív időszakra vonatkozik. Kérheti-e a nyugdíj összegének újbóli megállapítását, szja szempontjából melyik évhez tartozik a jövedelem? Olvasónk kérdéseit Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolta meg.

Így alakultak a keresetek májusig Cikk

2020. májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020. január–májusban a bruttó átlagkereset 390 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 259 300 forint volt, mindkettő 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2019. évre járó prémium adóterhei kedvezményes ágazatban Kérdés

Eljárás a munkaviszony megszűnése (megszüntetése) esetén a koronavírus idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszony 2020. március 31-én megszűnt. A munkáltató a munkavállalónak előző évre járó ösztönzőjét leszámolás után a törvényben előírt határidőn belül nem utalja át, pedig a Kollektív Szerződés szerint jogosult rá. (Türelmet kérnek a volt munkavállalótól.) Jelen veszélyhelyzetben megteheti a munkáltató, hogy később utalja át a munkavállalót megillető összeget? Válaszukat köszönöm!

Így alakult a bruttó átlagkereset Cikk

2019. decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367 800, a nettó átlagkereset 244 600 forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A prémiumok és jutalmak miatt nőttek a keresetek Cikk

Tavaly novemberben a nem rendszeres kereseti elemek – jutalom, prémium – kifizetésének köszönhetően a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt, 13,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Milliók forogtak kockán – prémium kifizetéséről döntött a Kúria Cikk

Milliókat követelt munkaadójától ki nem fizetett prémium címén egy vezető beosztású munkavállaló, arra hivatkozva, hogy a prémium szabályzatot nem közölték vele. A Kúria honlapján tájékoztatott az Mfv.II.10.340/2018.-as számú ügyben hozott határozatáról.

Kettős állampolgárságú ügyvezető adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Magyarországon bejegyzett kft. magyarországi székhellyel és telephellyel, amelynek a tulajdonosa osztrák gazdasági társaság és nem bír illetőséggel másik országban. A kft. prémiumot szeretne kifizetni ügyvezetőjének (nem tulajdonos), aki kettős állampolgár: magyar és osztrák, valamint Ausztriában biztosított. Az ügyvezetői munkáját megbízással látja el Magyarországon nulla forintért, és Magyarországon 183 napnál kevesebbet tartózkodik munkavégzés céljából, ausztriai lakcíme van. A kérdésünk az lenne, hogy a kifizetendő prémium hogyan adózik Magyarországon személyi jövedelemadó és társadalombiztosítás szempontjából? Várom válaszát! Köszönettel Cs. Krisztina

Taóról kivára áttérés esetén prémium kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. január 1-jétől a társasági adóról áttért a kisvállalati adóra. 2018. évre a taggyűlés prémiumfeltételt írt elő, a prémium mértékét a társaság 2018. évi adózott eredményéhez kötötte. A prémium összege az éves beszámoló elkészítésekor válik véglegessé. Az elmúlt években a prémiumot és annak járulékait (szocho, szakképzési hozzájárulás) a költségek között elszámoltuk a passzív időbeli elhatárolással szemben. 2018 után az ügyvezetőt megillető prémium a beszámoló elfogadását követően, várhatóan 2019. április hónapban kerül kifizetésre. Helyesen járunk-e el a 2018. év zárása és a beszámoló elkészítése során, ha a prémium bérköltségként elszámolt összege után nem szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást számolunk el az 54-56-os számlacsoportban, hanem 13 százalékos kivát a 89-es számlán, mivel a prémium kifizetésekor már nem vagyunk a társasági adó alanya? Válaszukat előre is köszönöm.

Prémium időarányos összegére való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló a munkáltató prémiumkitűzésében rögzített prémiumfeltételek teljesítése esetén éves prémiumra jogosult. A prémiumkitűzés alapján a prémiumszámítás alapjául szolgáló időszak: január 1-december 31. (tárgyév). A munkavállaló munkaviszonya a tárgyév május 31-én megszűnt. A munkavállaló a tárgyévi prémiumfeltételeket (a munkáltató által előírt, munkavállaló által teljesíthető számokat) időarányosan teljesítette (elérte) a tárgyév május 31-éig. Az időarányos prémiumösszeg megfizetésének lehetőségéről a prémiumkitűzés nem rendelkezik, a munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződés nincs hatályban. Jogosult-e a munkavállaló a prémium időarányos (tárgyév január 1-május 31. közötti időszakra eső) összegének megfizetésére? Tisztelettel.

Elhatárolt prémium kivás társaságnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva szerint adózó társaság prémiumot határolt el az előző évre, azaz a bevallást érintő évben a bérköltség között szerepel a prémium összege. Kérdésem, hogy az elhatárolásként év végén lekönyvelt prémium után az arról az évben beadott záróbevallásban, vagy a következő évben, a tényleges kifizetéskor kell bevallani és befizetni a kivát? Köszönöm a választ!

Prémium megszűnt munkaviszony után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégnél munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, beosztott dolgozó novemberben nyugdíjba ment (mindennemű jogviszonya megszűnt a céggel, és "sima" nyugdíjas). Ugyanakkor a munkaszerződése szerint prémium illeti meg a cég nyeresége alapján (eredményfüggő prémium). Ezt a prémiumot csak a beszámoló elfogadása után lehet megállapítani. Kérdeznénk, hogy ezen esetben, amikor nincs semmi jogviszonya a céggel, és saját jogú nyugdíjas, ezt a kifizetést milyen jogcímen, elszámolással, adó- és járulékkövetkezményekkel lehet majd elszámolni? (A kérdést erősíti az új 08-as bevallás adatszolgáltatási része is.) Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel.

Szja-bevallási határidő után kifizetett prémium elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Teljes munkaidős főállású foglalkoztatás mellett mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. 2019. 01. 01. napjával vállalkozói tevékenységemet visszaadom. Úgy tudom, hogy az szja-bevallási kötelezettségem 2019. február. A munkáltató részemre főállásom alapján teljesítmény-prémiumot tűzött ki, melynek kifizetése 2019. május. Szeretném, ha tájékoztatnának arról, hogy a 2018. évre járó, az szja-bevallási határidőm lejártát követő prémiumom kifizetését hogyan kell bevallanom. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A munkaviszony megszűnése után kifizetett jövedelmek adózási szabályai Cikk

Gyakran előfordul, hogy különböző okok miatt a munkabért vagy más járandóságot csak a munkaviszony, biztosítási jogviszony megszűnését követően fizetik ki. Ilyen jövedelem lehet az utólagosan kifizetett prémium, jutalom vagy teljesítménybér, illetve a – jellemzően a munkaügyi bíróság által megítélt – jövedelempótló kártérítés is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink