37 találat a(z) prémium cimkére

Így alakultak a keresetek májusig Cikk

2020. májusban a bruttó átlagkereset 398 800 forint volt, 9,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020. január–májusban a bruttó átlagkereset 390 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 259 300 forint volt, mindkettő 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2019. évre járó prémium adóterhei kedvezményes ágazatban Kérdés

Eljárás a munkaviszony megszűnése (megszüntetése) esetén a koronavírus idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszony 2020. március 31-én megszűnt. A munkáltató a munkavállalónak előző évre járó ösztönzőjét leszámolás után a törvényben előírt határidőn belül nem utalja át, pedig a Kollektív Szerződés szerint jogosult rá. (Türelmet kérnek a volt munkavállalótól.) Jelen veszélyhelyzetben megteheti a munkáltató, hogy később utalja át a munkavállalót megillető összeget? Válaszukat köszönöm!

Így alakult a bruttó átlagkereset Cikk

2019. decemberben a bruttó átlagkereset 406 400 forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkeresetek alakulását jelentősen meghatározta a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium) növekedése. 2019. január–decemberben a bruttó átlagkereset 367 800, a nettó átlagkereset 244 600 forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A prémiumok és jutalmak miatt nőttek a keresetek Cikk

Tavaly novemberben a nem rendszeres kereseti elemek – jutalom, prémium – kifizetésének köszönhetően a bruttó átlagkereset 403 500 forint volt, 13,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Milliók forogtak kockán – prémium kifizetéséről döntött a Kúria Cikk

Milliókat követelt munkaadójától ki nem fizetett prémium címén egy vezető beosztású munkavállaló, arra hivatkozva, hogy a prémium szabályzatot nem közölték vele. A Kúria honlapján tájékoztatott az Mfv.II.10.340/2018.-as számú ügyben hozott határozatáról.

Kettős állampolgárságú ügyvezető adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Magyarországon bejegyzett kft. magyarországi székhellyel és telephellyel, amelynek a tulajdonosa osztrák gazdasági társaság és nem bír illetőséggel másik országban. A kft. prémiumot szeretne kifizetni ügyvezetőjének (nem tulajdonos), aki kettős állampolgár: magyar és osztrák, valamint Ausztriában biztosított. Az ügyvezetői munkáját megbízással látja el Magyarországon nulla forintért, és Magyarországon 183 napnál kevesebbet tartózkodik munkavégzés céljából, ausztriai lakcíme van. A kérdésünk az lenne, hogy a kifizetendő prémium hogyan adózik Magyarországon személyi jövedelemadó és társadalombiztosítás szempontjából? Várom válaszát! Köszönettel Cs. Krisztina

Taóról kivára áttérés esetén prémium kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. január 1-jétől a társasági adóról áttért a kisvállalati adóra. 2018. évre a taggyűlés prémiumfeltételt írt elő, a prémium mértékét a társaság 2018. évi adózott eredményéhez kötötte. A prémium összege az éves beszámoló elkészítésekor válik véglegessé. Az elmúlt években a prémiumot és annak járulékait (szocho, szakképzési hozzájárulás) a költségek között elszámoltuk a passzív időbeli elhatárolással szemben. 2018 után az ügyvezetőt megillető prémium a beszámoló elfogadását követően, várhatóan 2019. április hónapban kerül kifizetésre. Helyesen járunk-e el a 2018. év zárása és a beszámoló elkészítése során, ha a prémium bérköltségként elszámolt összege után nem szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást számolunk el az 54-56-os számlacsoportban, hanem 13 százalékos kivát a 89-es számlán, mivel a prémium kifizetésekor már nem vagyunk a társasági adó alanya? Válaszukat előre is köszönöm.

Prémium időarányos összegére való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló a munkáltató prémiumkitűzésében rögzített prémiumfeltételek teljesítése esetén éves prémiumra jogosult. A prémiumkitűzés alapján a prémiumszámítás alapjául szolgáló időszak: január 1-december 31. (tárgyév). A munkavállaló munkaviszonya a tárgyév május 31-én megszűnt. A munkavállaló a tárgyévi prémiumfeltételeket (a munkáltató által előírt, munkavállaló által teljesíthető számokat) időarányosan teljesítette (elérte) a tárgyév május 31-éig. Az időarányos prémiumösszeg megfizetésének lehetőségéről a prémiumkitűzés nem rendelkezik, a munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződés nincs hatályban. Jogosult-e a munkavállaló a prémium időarányos (tárgyév január 1-május 31. közötti időszakra eső) összegének megfizetésére? Tisztelettel.

Elhatárolt prémium kivás társaságnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva szerint adózó társaság prémiumot határolt el az előző évre, azaz a bevallást érintő évben a bérköltség között szerepel a prémium összege. Kérdésem, hogy az elhatárolásként év végén lekönyvelt prémium után az arról az évben beadott záróbevallásban, vagy a következő évben, a tényleges kifizetéskor kell bevallani és befizetni a kivát? Köszönöm a választ!

Prémium megszűnt munkaviszony után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégnél munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, beosztott dolgozó novemberben nyugdíjba ment (mindennemű jogviszonya megszűnt a céggel, és "sima" nyugdíjas). Ugyanakkor a munkaszerződése szerint prémium illeti meg a cég nyeresége alapján (eredményfüggő prémium). Ezt a prémiumot csak a beszámoló elfogadása után lehet megállapítani. Kérdeznénk, hogy ezen esetben, amikor nincs semmi jogviszonya a céggel, és saját jogú nyugdíjas, ezt a kifizetést milyen jogcímen, elszámolással, adó- és járulékkövetkezményekkel lehet majd elszámolni? (A kérdést erősíti az új 08-as bevallás adatszolgáltatási része is.) Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel.

Szja-bevallási határidő után kifizetett prémium elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Teljes munkaidős főállású foglalkoztatás mellett mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok. 2019. 01. 01. napjával vállalkozói tevékenységemet visszaadom. Úgy tudom, hogy az szja-bevallási kötelezettségem 2019. február. A munkáltató részemre főállásom alapján teljesítmény-prémiumot tűzött ki, melynek kifizetése 2019. május. Szeretném, ha tájékoztatnának arról, hogy a 2018. évre járó, az szja-bevallási határidőm lejártát követő prémiumom kifizetését hogyan kell bevallanom. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A munkaviszony megszűnése után kifizetett jövedelmek adózási szabályai Cikk

Gyakran előfordul, hogy különböző okok miatt a munkabért vagy más járandóságot csak a munkaviszony, biztosítási jogviszony megszűnését követően fizetik ki. Ilyen jövedelem lehet az utólagosan kifizetett prémium, jutalom vagy teljesítménybér, illetve a – jellemzően a munkaügyi bíróság által megítélt – jövedelempótló kártérítés is.

Prémiumelőleg Kérdés

Cégünk 2018. július 01-jétől Hűség prémiumot vezet be, melynek mértéke a cégnél eltöltött idő függvényében kerül megállapításra. A prémium összeg előre havi bontásban, előleg jogcímként kerül kifizetésre a munkavállalók részére. Havi kifizetett összeg mértéke: bruttó 23 500-55 000 forint között alakul. Ennek kifizetéséhez a munkavállaló munkaszerződés-kiegészítés aláírásával vállalja, hogy 365 napon belül munkaviszonyát nem szünteti meg. Amennyiben igen, úgy az addig kifizetett nettó összeget kamatmentesen vissza kell fizetnie. Kérdésem a következő: a munkavállaló aláírja a munkaszerződés-kiegészítést, vállalva a feltételeket, de 10 hónap múlva megszünteti a munkaviszonyát. Az aktuális bérből a prémium előlegnek csak egy részét tudjuk visszavonni, a fennmaradó összeget készpénzben befizeti a pénztárba. Van arra lehetőség, hogy a készpénzben visszafizetett összeg járulékait a cég visszaigényli? Ha igen, milyen formában?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close