53 találat a(z) piaci ár cimkére

Elfogadható piaci ár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tagja van, apa és lánya. A lány egyben katás egyéni vállalkozó. A kft. még tavaly megvásárolt egy nagyértékű berendezést, amit főként szépségszalonokban használnak. Ezt bérbe adja a katás egyéni vállalkozó leánynak. A tagok aggodalmaskodnak, hogy kapcsolt vállalkozásként milyen bérleti díjat állapítsanak meg, amit a NAV is elfogad. Szeretnék másoknak is bérbe adni a gépet, egyelőre sikertelenül. A gép havi értékcsökkenése kb. 50 ezer forint. Azt javasoltam nekik, hogy legalább ennyi legyen a bérleti díj. Néhány hónapig ez így is volt, majd levitték 20 ezer forintra, mondván a katás vállalkozónak kevés a bevétele. Továbbra is aggodalmaskodnak, és kértek, hogy konzultáljak szakértővel, van-e kialakult gyakorlat arra nézve, mekkora bérleti díjat állapítsanak meg, amibe az adóhivatal „nem köt bele”. Sajnos a bérleti díj kapcsán összehasonlítható piaci árról nem tudok. Ilyen gépet csak kevesen használnak, ha mégis, azok többnyire saját tulajdonban vannak. (Tavaly egyébként a tagok megemelték a kft. saját tőkéjét, abból vásárolták a gépet, tehát ezért van az a kft., és nem közvetlenül az egyéni vállalkozó tulajdonában.) Köszönöm a segítséget: Vágner Emília

Tévhitek a piaci ár megállapításának kötelezettségéről Cikk

Közeleg az éves beszámolók és a társaságiadó-bevallások beadási határideje, és ezzel együtt – akinek kötelező – a piaciár-dokumentációk elkészítésének, aktualizálásának határideje is. A piaciár-megállapítási, -alkalmazási kötelezettség azonban nem csak azokra vonatkozik, akiknek a vonatkozó PM rendelet szerint valamilyen szintű dokumentációt kell készíteniük.

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Elnézést kérek egy korábbi kérdésemre adott válaszra szeretnék visszatérni, az url a következő volt: http://adozona.hu/kerdesek/2016_2_4_Kamatmentes_kolcson_okt Annál a kft.-nél, amelyik a kamatmentes kölcsönt kapta, és ezért az adóalapját megnöveli a szokásos piaci kamat összegével, nincs különösebb törvényi feltétel a növelést illetően, a kölcsönadó kft. az adóalapját azonban csak akkor csökkentheti. Ezt válaszolta korábban a szakértő. Nem lehet, hogy éppen fordítva van? A kölcsönt nyújtó, ha a piaci árnak megfelelő kamatot számítja fel, akkor magasabb lett volna az eredménye, ezért az alacsonyabb eredmény miatt növelnie kell az adóalapot. Lehetséges, hogy félre értettem valamit? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Üzletrész értékesítése piaci ár felett: a kft. és eladó terhei Cikk

Ha piaci ár felett sikerül eladni az üzletrészt, milyen terheket visel az eladó, és milyen kötelezettségei vannak a kft.-nek? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két vállalkozás – amelyek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek – szerződéses kapcsolatából származó teljesítések összege éves szinten nem haladja meg az 50 millió forintot. Piaci árat alkalmaznak, ennek bizonyítására kell-e valamilyen nyilvántartást vezetniük, vagy valamiféle számítást végezniük minden egyes teljesítésnél?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Egy kft. eladta tulajdonosainak a telephelye felét. A könyvekben a telek értéke 1 millió forint, az épület 2 millió 200 ezer forint. Az adásvétel 6 millió 200 ezer forintért történt. Az a kérdésem, hogy mi alapján bontsam meg a 6 millió 200 ezer forintot telekre és épületre? Kell-e a megmaradó részt értékhelyesbíteni? Most ez a piaci ár, illetve valós érték? Ebből adódóan kötelező lesz az értékhelyesbítés az ingatlan másik felére? Mire kell figyelni? Hogyan tudjuk megvédeni, hogy ez a piaci ár? Felvet-e problémát, hogy a kft. tulajdonosai vették meg a fél ingatlant? Üdvözlettel, és várom válaszát.

Üzletrész-átruházás Kérdés

Tisztel Szakértő! Ügyfelem egyszemélyes kft. tulajdonosa. A társaságot 500 ezer forint tözstőkével alapította évekkel ezelőtt. Most szeretné eladni üzletrészét. Az évek során a sajá tőke 20 millió forintra emelkedett, az eredménytartalék növekedés miatt. Úgy gondlom, hogy a törzstőke és az átruházáskor fenálló saját tőke közötti különbözetet az árfolyamnyereség szabályai szerint 16 százalékos szja-val és 14 százalékos ehóval kell leadóznia. A társaság követeléseit, kötelezettségeit figyelembe kell-e venni az adóalap meghatározása során? Amennyiben ellenérték nélkül ruházza át, vagy jelentősen a saját tőke értéke alatt, akkor az új tulajdonosnak kell-e ajándékozási illetéket fizetni? Van-e mentességre jogcím? A felek között semminemű rokoni kapcsolat nem áll fenn, kapcsolt vállalkozásnak nem minősülnek. Hogyan dokumentálják a piaci ár megatározását? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3