109 találat a(z) pótbefizetés cimkére

Adhat-e cég tagja nem tagi kölcsönt a saját vállalkozásának? Cikk

Egy társaság tagja nyújthat-e másféle kölcsönt saját vállalkozásának, mint tagit? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Pótbefizetés Kérdés

Egy betéti társaság teljesíthet-e pótbefizetést, ha 10 éve működik és mindig volt egy kis nyeresége? Most üzlethelyiséget vásárolna, tevékenységét bővítené, de nincs elég pénze. A tagi kölcsönt szeretnénk ezzel elkerülni. A társasági szerződésbe a pótbefizetés lehetőségét beleíratnánk. Válaszukat köszönöm

A veszteséget, tőkehiányt pótbefizetéssel is orvosolhatja Cikk

A vállalkozások finanszírozását sokszor a tulajdonos saját zsebből kénytelen megoldani. Bármelyik vállalkozás működése során, de már az alapításánál is előfordulhat, hogy a további működéshez tőkepótlásra van szükség. De hogyan oldható meg a finanszírozás?

Pótbefizetés szakciójának elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. taggyűlése 2009-ben pótbefizetést írt elő a tagok részére. Az egyik tulajdonos a befizetési kötelezettségét nem teljesítette. A Gt. és az új Ptk. szerint is a tag kizárással szankcionálható. Kérdésünk, hogy a kizárásnak vagy más szankciónak ebben az esetben van-e elévülési ideje?

Végelszámolás és pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-t a tagok végelszámolással szeretnének megszüntetni. Semmilyen tartozása, sem tagi kölcsöne nincs. Korábban árbevétel hiánya miatt veszteséges volt. Azért, hogy a saját tőke ne menjen a jegyzett tőke alá, a tagok pótbefizetést teljesítettek. Sajnos készpénzhiány miatt a pótbefizetés egy részét a tagok nem kapták vissza. A társaságnak vagyona nincs. A mérleg eszközoldalán csak követelés van, ami adótúlfizetésből adódik, és a forrásoldalon ugyanilyen összegű saját tőke áll. Kérdésünk a következő: megszűnhet-e végelszámolással a cég, ha a pótbefizetést nem tudja visszafizetni, vagy ilyen esetben a tagok elvesztik a befizetett összeget? Szerintünk a pótbefizetés nem egyenlő a tagi kölcsönnel adójogi szempontból. Sajnos a pótbefizetést taggyűlési határozat alapján fizették be, de a társasági szerződésben nem vezették át. Ennek milyen következménye lehet? Válaszukat előre is köszönöm.

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk megvásárolt cégben az eredménytartalék terhére pótbefizetés történt, amit a tőkeelemek között, a lekötött tartalékok alatt tart nyílván. Azt tudjuk, hogy visszafizetése esetén az aktuális tagoknak jár vissza a pénz. Az üzletrészvásárlás következtében, a jelenlegi tagok könyveiben viszont ezen pótbefizetés nem szerepel. Kérdés, hogy a pótbefizetés visszafizetése esetén milyen könyvelési tételek vannak, és hogyan adóznak a jelenlegi tagok (csökkenti-e az adóalapot)?

Tagi hitelből emelt jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Egyszemélyes kft. tagi hitelből emelte a jegyzett tőkéjét 6 millió forint fölé. A bíróság felszólította, hogy negatív a saját tőke, vagy fizessen be pótbefizetéssel, vagy alakuljon bt.-vé. Kérdésem, hogy ha 3 millióra visszacsökkentjük a jegyzett tőkét és ahhoz lesz pótbefizetés, nem fog-e tagi hitel elengedésnek minősülni? Van-e más adójogi vagy jogi kockázata egy ilyen lépésnek? Köszönöm

Pótbefizetés visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi letelepedettségű magánszemély megvásárolta egy magyar székhelyű kft. 3 millió forint értékű üzletrészét, névértéken. Az üzletrész előző tulajdonosa az értékesítést megelőzően, közvetlenül teljesített 100 millió forint értékű pótbefizetést. Jelen helyzetben a kft. már nyereséges, és lehetőség van a pótbefizetés visszatérítésére is. Kérdésünk, hogy mivel a pótbefizetés összegét nem a jelenlegi tag fizette, ezért annak visszatérítése bevételnek minősül-e az szja-törvény értelmében? Amennyiben igen, akkor melyik jövedelemtípusba tartozik a visszafizetés, és milyen adókötelezettség terheli? Köszönettel!

Pótbefizetés tulajdonosi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. saját tőkéje tartósan a jegyzett tőke fele alá csökkent. Lehetségese-e a társaságban lévő tagi kölcsönöket átminősíteni pótbefizetéssé (természetesen taggyűlési határozattal)? Ha lehet, a taggyűlés hány százalékos többséggel szavazhatja meg azt? Köszönettel: Kurunczi Imre

Tagi kölcsön, pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy pótbefizetés történt a lekötött tartalékba. Ezáltal a pénzeszközöm megnőtt, ebből fizethető-e vissza tagi kölcsön? Válaszát előre is köszönöm.

Pótbefizetés könyvelése a pótbefizetéssel érintentett társaság értékesítése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk pótbefizetést eszközölt egy gazdasági társaságban, amely társaság 100 százalékos üzletrészét időközben értékesítettük egy másik gazdasági társaságnak. Az üzletrész-értékesítési szerződés nem rendelkezett külön az értékesített társaságban lévő pótbefizetésről, a vételár meghatározásakor nem történt utalás a pótbefizetés miatti ellenérték hányadra. Kérdéseim: 1.) Az üzletrész volt tulajdonosánál a pótbefizetés kivezetése hogyan könyvelendő? 2.) Van-e adóhatása annak az üzletrész eladójánál, ha a pótbefizetés miatti követelést "ellenérték nélkül" engedtük át az üzletrész új tulajdonosának? 3.) A pótbefizetés visszafizetése az új tulajdonos részére megtörtént. Hogyan könyvelendő a befolyt pénz az új tulajdonosnál, van-e ennek Tao korrekciója? Köszönettel.

Sajáttőke-kritérium Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2014-ben 500 ezer forint jegyzett tőkével alakuló kft. 2014-ben és 2015-ben sem számolt el bevételt, ezért a 2015. év végi saját tőkéje -1565 ezer forint lett (jegyzett tőke: 500 ezer forint, eredménytartalék: -1263 ezer forint, mérleg szerinti eredmény: -802 ezer forint). A társaság 2500 ezer forint tagi kölcsönnel rendelkezik, a kötelező jegyzett-tőke-emelést ennek apportálásával kívánják végrehajtani. Mivel a tőkeemelés után sem érte el a saját tőke a jegyzett tőke felét, véleményem szerint pótbefizetésre is szükség lesz. Kérdésem az lenne, hogy megvalósítható-e egyidejűleg, egy társasági szerződés módosítása keretében a jegyzett tőke emelése tagikölcsön-apportálással, és a 600 ezer forintos pótbefizetéssel? Ekkor a saját tőke 1535 ezer forint lenne (jegyzett tőke: 3000 ezer forint, eredménytartalék: -2065 ezer forint, lekötött tartalék: 600 ezer forint). Megoldás lenne-e ez ebben a formában, és ekkor a kft. megfelelne minden törvényi előírásnak? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Pótbefizetés visszafizetése tulajdonosváltozás esetén II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönettel vettük kérdésünkre (Pótbefizetés visszafizetése tulajdonosváltozás esetén) részben adott válaszát, de a kérdésünk további részére nem kaptunk választ. Ismételten megerősítjük, hogy a pótbefizetést társaság adta, és magánszemély fogja visszakapni. Várjuk válaszát. Köszönettel.

Pótbefizetés visszafizetése tulajdonosváltozás esetén Kérdés

Egy kft.-ben a 2010-es évben (saját tőke pótlása miatt) pótbefizetésre került sor. Akkor a tulajdonos 100 százalékban egy társaság volt. 2011-ben a kft. tulajdonosi szerkezetében változás történt. A korábbi tulajdonos eladta a tulajdonrészét 50-25 százalékban magánszemélyeknek, a 25 százalékát megtartotta. Az üzletrész-adásvételi szerződések nem rendelkeznek korábban teljesített pótbefizetésről. A 2013-2014. évek gazdálkodási adatai alapján a korábban teljesített pótbefizetés visszafizetésre kerülhet. (Jelenlegi tulajdonosok részére?) A fenti ügylethez kapcsolódóan keletkezhet-e a tulajdonos magánszemélynek szja-, vagy bármilyen más adó-, járulékfizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor mely jogszabály alapján, és mikor? Továbbá a társaságnak mint "kifizető"-nek van-e bármilyen levonási, bevallási és befizetési kötelezettsége, és milyen bizonylat alapján? Egyáltalán kifizetőnek minősülhet-e a társaság? Ha az üzletrész-adásvételi szerződés mégis tartalmaz a pótbefizetésről valamilyen megállapodást (például az üzletrész vételárában megbontották a pótbefizetésre és a pótbefizetés nélküli üzletrészre jutó ellenértéket), akkor hogyan alakul a magánszemély adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel.

Végelszámolás Kérdés

Egy kft. végelszámolás alatt van. Egy hitelezője van, aki magánszemély, de nem tulajdonos. Az eszközök, anyagok értékesítésre kerültek. A befolyt összeg 3 millió forinttal kevesebb, mint a hitel összege. Lehetséges megoldás-e, ha a tulajdonosok befizetik a 3 millió forintot? Így nem maradna tartozása a társaságnak, befejezhető lenne a végelszámolás. Ha igen, akkor milyen adó-, illetve illetékvonzata van a tagok által befizetett összegnek? Kérném szíves szakmai válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet után

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close