4 találat a(z) osztalékkifizetés cimkére

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés Kérdés

Osztalékkifizetés 2020-ban Kérdés

Kiva alatti osztalékkifizetés hatása – válasz kifejtése Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! "Kiva alatti osztalékkifizetés hatása" kérdésemre köszönöm szépen gyors válaszát, de vissza kell kérdeznem, mert sajnos számomra nem egyértelmű. A kérdésben szereplő I. Kft. 2020-ban a 2019-es eredmény elfogadásakor a teljes 2019-es év eredményét (ami a tao időszaka alatt keletkezett) osztalékként jóváhagyja, amit eredménytartalék csökkentéseként és kötelezettségként történő előírásként kell könyvelni a jóváhagyás időpontjában, így a 2020-as év beszámolójában már véleményem szerint nem lesz ez eredménytartalék. Ha jól értettem az ön válaszát, abban viszont az szerepelt, hogy mivel ez eredménytartalék, így a kilépés után lekötött tartalékként kell figyelembe venni, kvázi mintha nem lenne különbség a két cég között (aki jóváhagy és a másik, aki nem hagy jóvá osztalékot és nála tényleg ott marad az eredménytartalék). A törvényből az egyértelmű, hogy a kiva számításakor a kiva előtti adóévek adózott eredménye terhére jóváhagyott osztalék nem kivaalap-növelő [20. § 3) b)]. Az én kérdésem a kilépést követő lekötötttartalék-képzés: van-e különbség, ha osztalékként jóváhagyjuk a kiva előtti eredményt és ha nem, illetve befolyásolhat-e valamit, ha "csak" jóváhagyjuk, de nem fizetjük ki. Kérném további válaszát a témában! Köszönettel: Mezeiné

Osztalékkifizetés nem pénzeszközből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. osztalékát szeretnénk kifizetni úgy, hogy a cégben lévő ingatlant értékesítjük a tulajdonos részére. Az osztalék utáni adót a kft.-nek kellene levonni és a NAV-nak megfizetni, de így, hogy nem pénzeszközben fizetünk osztalékot nem tudjuk levonni. Ez esetben hogyan kellene eljárni? A magánszemély rendezi az adót? Ha igen mikor kell megfizetnie? Vagy esetleg az adó összegét a tulajdonosoknak be kell fizetnie a cég kasszájába, hogy az adót továbbítani tudja? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close