37 találat a(z) orvosi igazolás cimkére

Egészségügyi alkalmatlanság Kérdés

Tisztelt Szakértő úr, ezúton is köszönöm az egészségügyi alkalmatlanság tárgyú kérdéseimre adott szíves válaszait. Válaszai kapcsán az alábbi, egyértelműsítő kérdésem merült még fel: Jól értem, hogy a munkavállaló munkaviszonya egészségügyi alkalmatlanságra alapított munkáltatói felmondással megszüntethető az alábbi esetben: A munkavállaló tartós betegsége miatt huzamosabb ideig táppénzen volt. A munkavállaló táppénzre való jogosultsága lejárt, mert kimerítette az 1 évet. A munkavállaló azonban továbbra sem munkaképes, további műtét vár rá stb. Az üzemorvos az 1 éves táppénz lejártát követően, soron kívüli alkalmassági vizsgálat keretében megállapítja, hogy a munkavállaló a munkaköre ellátására egészségügyileg alkalmatlan. A munkavállaló rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban nem részesül. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Súlyos fogyatékosság adókedvezménye Kérdés

Adózóna cikkben olvastam: "Ha valaki a korábbi adóévekben már jogosult lett volna a kedvezményre, de azt nem érvényesítette, az igazolás beszerzését követően az elévülési időn belül benyújtott önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt." Kérdésem ezek alapján: ha a betegség kialakulása 2015., de 2015-ben csak munkanélküli segélyben részesült, nem dolgozott a súlyos fogyatékkal élő, akkor abból visszamenőleg érvényesíthető-e a súlyos fogyatékosság adókedvezménye? Ha igen, kell-e időarányosítani, akkor ha a betegség (orvosi igazolás) 2015.06.10-től áll fenn? Mennyi a cikkben említett elévülési idő, 5 év?

Táppénz a hónap végén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kevés létszámú munkahelyen vagyok könyvelő, bérszámfejtő. Telefonbemondás alapján tudtam, hogy a munkatársam betegállományban van 2016.08.29-től, sőt azt is, hogy ez már 15 nap utáni, tehát táppénz. Nálunk a bérszámfejtés a hónap utolsó napján történik, tehát most augusztus 31-én, a bérek átutalása pedig 1-2 nappal később, jelen esetben szeptember 2-án. Mivel az orvosi igazolást nem kaptam meg, ezért rendes munkabért számfejtettem augusztus 29-31-ig három munkanapra. Kérdésem: helyesen jártam-e el, vagy "feltételezve", a bejelentés alapján már nem lett volna szabad elszámolnom a munkabért? Előre is köszönöm válaszukat: Anderlik István Gyuláné.

Megváltozott munkaképességű munkavállalók egészségi állapota Kérdés

Tisztelt Szakértők! Rehabilitációs hozzájárulás kapcsán szeretném kérdezni, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók egészségi állapotáról milyen papírok, dokumentumok fogadhatók el igazolásként? Ugyanis mindenféle ezer évvel ezelőtti orvosi szakvéleményeket, rokkantnyugdíjas papírokat és minden egyebet behoznak a munkavállalók, ami alapján nehéz eldönteni, hogy ma megváltozott munkaképességű munkavállalóként a kötelező foglalkoztatási szintnél figyelembe lehet-e őket venni. Én pedig nem tudom elmondani nekik, hogy milyen elnevezésű nyomtatványt, igazolást vagy szakvéleményt kell bekérni, illetve egyáltalán mely szervtől kell kérni ezeket. Ezzel kapcsolatosan szeretnék iránymutatást kérni, hogy hol van ez esetleg leírva? Köszönöm szépen: Krcsik Eszter

Személyi adókedvezményre való jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A véleményét szertném kérni a következő esettel kapcsolatban: Dolgozónkat 2008 óta gondozzák M3490, M340 (Szisztémás sclerosis, Progresszív szisztémás sclerosis) diagnózissal. Ezt a diagnózist, a 335/2009. számú kormányrendelet tartalmazza, mint súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséget, viszont szakorvosától erről igazolást nem kap, mondván egészségkárosodása nem éri el az 50 százalékos mértéket. Mi nem találunk arra utaló momentumot, hogy ebben a betegségtípusban az egészségkárosodás százalékos meghatározása kritérium lenne a személyi kedvezmény jogosultsága szempontjából. A NAV is így fogalmaz: „Bizonyos betegségtípusok után személyi kedvezmény illeti meg a magánszemély adózót. Súlyos fogyatékos személynek azt a magánszemélyt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben (335/2009. XII.29.) említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.” Az orvos véleménye és a NAV, illetve a kormányrendelet megfogalmazása véleményünk szerint nincs összhangban. Mit gondol, esetleg valamit mi félre értelmezünk? Jól van ez így? Csak akkor azt nem értjük, hogy például az inzulin dependens szövődmények nélküli cukorbetegség vagy például övsömör után hogyan lehetséges a személyi kedvezmény érvényesítése? Ott miként értelmezhető a százalékos egészségkárosodás? Véleményét előre is köszönöm!

Ezt az szja-kedvezményt ne hagyja veszni! A munkáltatója is jól járhat Cikk

Egy rehabilitációs átvilágítás során a dolgozók 1,5-6 százalékáról szokott kiderülni – a munkavállalók demográfiai összetételétől függően –, hogy tartós betegséggel élő személyekként ők maguk szja-kedvezményre, míg az őket alkalmazó társaság esetleg a rehabilitációs hozzájárulás megtartására jogosult. Az érintett magánszemélyek éves szinten több mint 60 ezer forintnyi adót spórolhatnak meg, munkáltatójuk viszont majdnem egymillió forintot nyerhet.

Súlyos fogyatékossági kedvezmény szja-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményem szerint a 1995. évi CXVII. törvény a szja-ról 40. § (2) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy ki vehet igénybe személyi kedvezményt a szja-ban súlyos fogyatékosságára tekintettel. A hivatkozott bekezdés úgy rendelkezik, hogy aki a vonatkozó kormányrendeletben említett betegségekben szenved, az jogosult erre a kedvezményre. Kérdésem az lenne, hogy a háziorvos mikor tagadhatja meg az igazolás kiadását? Kérdésem azért merült fel, mert találkoztam olyan háziorvossal, aki a beteg egyértelműen megállapított betegsége ellenére nem adja ki a papírt, akár arra hivatkozva, hogy nem kell megműteni, akár arra, hogy nem igényel jelenleg kezelést, beavatkozást. Viszont a betegről a szakorvos a diagnózist megállapította. Válaszát előre is köszönve: Tekeli Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapfokú művészeti iskola beszámolási kötelezettsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tanulmányi támogatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs