12 találat a(z) oktató cimkére

Nyugdíj előtti felmentés: közalkalmazotti státuszból a munka törvénykönyve hatálya alá Cikk

Olvasónk abban a speciális helyzetben van, hogy nyugdíjazása előtti felmentését még közalkalmazottként kezdeményezte, de időközben új munkaszerződést írt alá, így a felmentés vége már a munka törvénykönyve hatálya alatt történt meg. Érdekelte ilyenkor milyen szabályok vonatkoznak rá. A kérdést dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolta meg.

Megbízási díj Kérdés

Megbízási díj Kérdés

Új szakképzési törvény: béremelés, igazgatói értékelés, négyévente kötelező továbbképzés Cikk

Akár a százezer forintot is meghaladhatja a szakmai tárgyakat tanító pedagógusok keresetnövekedése a következő tanévtől – mondta a Magyar Nemzetnek Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az új szakképzési törvény kedden benyújtott tervezete kapcsán.

Munkavégzés behívás alapján II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fenti címszó alatt, 2019.01.11-én olvastam válaszát. Azt szeretném kérdezni, alkalmazható-e ez a jogviszony oktatói feladatok ellátására, nyugdíjas esetén, kihasználva az új kedvező szabályokat? Az induló-megszűnő csoportok változó óraszámigényének kielégítésére a munkaidőkeret alkalmazásán túl tud-e javasolni valamilyen megoldást a túlóra/állásidő fizetésének elkerülésére? Válaszát előre is köszönöm.

Megbízásos és alkalmi munkavállalói jogviszony – kiva alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó ügyfelem a kiva szerinti adózást választotta. Segítségét szeretném kérni abban, hogy a megbízásos jogviszonyban foglalkoztatott oktatónak mi a kivaalapja? A megbízási díj teljes összege (bevétel) vagy a jövedelem (bevétel mínusz a nyilatkozata alapján levont költség)? Az alkalmi munkavállalónak kifizetett jövedelem a kiva alapját képezi? Köszönettel: Kauker Zsoltné

OKJ-s oktatás áfamentes számlázás Kérdés

Tisztelt áfaszakértő! Egyik cégem felnőttképzési engedéllyel rendelkezik, OKJ-s oktatással foglalkozik, s mint ilyen, áfamentesen számlázza ki az OKJ-s képzést. Az OKJ-s képzésben résztvevő oktatók áfamentes számlát állítanak ki a cég részére. Ha nem alanyi mentes az oktató, akkor kiállíthat-e áfamentes számlát a cég részére, ha nem rendelkezik felnőttképzési engedéllyel? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Géczi Sándorné

Táppénz és oktatói bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném szíves segítségét. Egyéni vállalkozó a cukrászdája mellett tanulószerződéssel tanulók képzését is végzi, 2016. január 1-jétől a plusz oktatói kiegészítő tétel igénybevételére is jogosult, ezt az összeget az oktató bérére és járulékára lehet felhasználni. A vállalkozó a 1617-es átvezetési kérelem alapján a 2016. 01-04. hóra járó oktatói kiegészítő tételt 2016. 08. hónapban kérte vissza, számfejtették is. Az egyéni vállalkozónak oktatói bér jogcímen lett számfejtve/és át is utalta a saját magán bankszámlájára a nettó összeget. Ez egy szerencsétlen egybeesés azzal, hogy a vállalkozó 2016. 08. hónapban végig táppénzen volt. A vállalkozó augusztus hónapra jogosult oktatói kiegészítő tételre a táppénz miatt? (Van szakképzett cukrász munkavállalója, de nem mestercukrász.) A 1658-as bevallásban hogyan lehet ezt feltüntetni, hiszen bért kapott, járulékot fizetett, és közben táppénzen volt? Köszönöm a segítséget.

Alapítvány pályázata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy színiiskolát működtető alapítvány pályázatot írna ki az oktatóknak. A nyertes pályázónak milyen jogcímen fizethet ki jövedelmet az alapítvány, és milyen közterhek terhelik a kifizetett összeget? Válaszát előre is köszönöm.

Motorkerékpár-oktatók költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy a motorkerékpár-oktató, aki az oktatás során személygépkocsijával kíséri a tanulót, adómentesen számolhat-e el költséget a gépkocsira, s milyen módon teheti ezt? Válaszát köszönöm: Takácsné Anci

Oktató szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szerződést kötött külső céggel oktatás megtartására. Az oktató szállásköltségét, a szállodából a cégünkhöz történő utazását is mi fizetjük, a cég nevére szóló számla alapján. Ebben az esetben a szállodaszámlát és a taxiszolgáltatást is oktatási költségre kell könyvelni? Köszönöm szépen a válaszát!

Jogszabály-módosítás: erre készülhetnek a könyvelőket oktató cégek Cikk

Az NGM közleménye szerint a tárca jogszabály-módosítás készít elő annak érdekében, hogy kizárja a könyvviteli szolgáltatás végzésére engedéllyel rendelkező személyek kötelező továbbképzéséből az offshore-hátterű cégeket. Aligha vitatható, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem fontos nemzetgazdasági érdek. Mire készüljenek az érintettek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close