93 találat a(z) oktatás cimkére

A leggazdagabb orosz megtervezné az emberek egész életútját Cikk

Az ember életét az óvodától egészen a nyugdíjas évekig nyomon követő és megtervező rendszer kidolgozását tűzte ki célul a leggazdagabb orosznak tartott Alexey Mordashov – írja a Portfolio.hu a Bloomberg híre alapján.

Ügyvezetői továbbképzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki a cég ügyvezetője (vezető tisztségviselő, nem munkavállaló) iskolarendszerű oktatás keretében részt vesz 3 féléves mérnöki továbbképzésben, ami a tevékenységi köréhez kapcsolódik. Szeretném megkérdezni, hogy ez esetben vannak--e járulékai az oktatási költségnek? Illetve szükséges-e csatolni a számlához a hallgatói jogviszony igazolását? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi adóalanynak nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Magyar kft. nem európai uniós országban bejegyzett kft.-nek nyújt online oktatási szolgáltatást. Az áfa besorolását szeretném tudni.

Közfoglalkoztatás, oktatás Kérdés

Több éve dolgozom közfoglalkoztatotként, 59 éves vagyok. A munkaügyi központtól kaptam egy értesitést, mely szerint: ,, Nyilvántartásunk szerint, Ön több éve közfoglalkoztatottként dolgozik. A nyílt munkaerő piacra visszajuttatásának érdekében a következő képzéseket inditjuk...." Kérdésem az, a jelenlegi közfoglalkoztatónak van-e beleszólása abba, hogy elvállalhatom-e a képzést? Ha bekerültem a felvételi eljárásban az oktatásra, nem jár-e számomra hátránnyal, ugyanis az oktatás idejére fel kell mondanom a munkaviszonyt. Sok hátrány és retorzió ért már közmunkásként, nem szerrtném örökre elvesziteni a munkalehetőségem. Köszönöm.

Nonprofit szervezetek pályázhatnak közfoglalkoztatottak pénzügyi oktatására Cikk

A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló program részeként az MNB idén – a felelős hitelfelvétel témakörében – országos szinten közfoglalkoztatottak oktatási programjaira, illetve a borsodi hátrányos helyzetű régiók pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében kommunikációs kampányok lebonyolítására hirdet pályázatot civil szervezeteknek. A 60 millió forint pályázati keretösszegre a nonprofit intézmények október 5-éig nyújthatják be elképzeléseiket.

Oktatás adómentes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag áfaköteles tevékenységet végző gazdasági társaság beltagja mérnök. Lehetősége nyílt arra, hogy oktatóként részt vegyen OKJ-s képzésben. A mérnököt azonban csak úgy hajlandók foglalkoztatni, ha számlát ad. Az OKJ-s képzést szervező iskola akkreditált intézmény, amely államilag elismert szakmai nyelvvizsgát, illetve arra felkészítő tanfolyamokat is szervez. A mérnöknek a nem szakmai, de államilag elismert nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon is kínáltak oktatási lehetőséget. A mérnök nyelvtudása kiváló, de nyelvtanári diplomával nem rendelkezik. Kérdésem az, hogy számlázhatja-e tárgyi adómentesen a bt. 1.) a szakmai OKJ-s képzésen, 2.) a szakmai nyelvtanfolyamon, 3.) a nem szakmai nyelvtanfolyamon végzett oktatás ellenértékét? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Alapítvány tevékenységének adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk közhasznú besorolással rendelkezik, családi bölcsődei és óvodai ellátást végez, normatív állami támogatásban részesülünk. Az óvodát elhagyó (iskolás korú) gyermekek közül többen magántanulóvá váltak/válnak. Felmerült az igény ezeknek a gyerekeknek a napközbeni ellátására és fejlesztő, korrepetáló képzésére, alsó tagozatos tanárok segítségével. Szeretném kérdezni, hogy ezt a tevékenységet melyik teáorba lehetne besorolni? Párat találtam: 52.20. Alapfokú oktatás 85.59 M.n.s egyéb oktatás 88.91 Gyermekek napközbeni ellátása Az alapítvány vállalkozási tevékenységet nem végez, taobevallást csak az ingatlan miatt adott be. A bölcsőde és az óvoda az áfatörvény 85. paragrafusa alapján mentes, áfát az étkezés miatt kell bevallania. Második kérdésem az lenne, hogy bármelyik fenti kiválasztott tevékenység szintén adómentes lesz, ha benne van (lesz) az alapítvány alaptevékenységei (alapcélok) között? Válaszukat előre is köszönöm.

Adómentes vagy áfás nyári táborok? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit gazdasági társaságunk sportvállalkozásként működik. Az általunk szervezett nyári táborok részvételi díjának áfatartalmára irányul a kérdésünk: hogyan járunk el helyesen: 1) a teljes "csomagot" (részvételi díjat) adómentesen értékesítjük (ebben az esetben nem vonnánk le az általunk vásárolt szolgáltatások áfáját) vagy 2) szét kellene bontatunk és pl. az oktatás részt (edzők díjazása) adómentesen számlázzuk, a többi közvetített szolgáltatást (pl. étkezés, állatkerti belépő) áfásan értékesítjük. Az Áfa tv. 85. § 1) ma) és 4) alapján közszolgáltatóként nyújtunk sportolással kapcsolatos szolgáltatást (alapító okiratunk szerint közhasznú feladatunk a 93.19 és a 85.51). A nyári táborok célja, hogy az igazolt sportolóink részére a nyári időszakban is tartsunk edzéseket, illetve a nem igazolt résztvevők közül a legtehetségesebbeket az utánpótlásnevelési programunkba vonjuk be. A kiegészítő szolgáltatások a 70. § (1) b) szerinti járulékos költségnek tekintendők? Segítségüket előre is köszönöm!

Oktatást kiegészítő tevékenység áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnénk segítségét. Egy társas vállalkozás felnőttképzés keretében OKJ-s képzésekben közreműködik. E tevékenysége során a tanfolyam szervezése, lebonyolítása, a jelentkezők tájékoztatása, tanácsadás a főbb feladatai. Kiszámlázhatja-e áfamentesen ezt az akkreditációval rendelkező oktatást végző intézmény felé?

Általános iskolások: tankönyv helyett tablet? Cikk

Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel – mondta az oktatási államtitkár egy szombathelyi tanácskozáson.

CEU: Donald Trump kell az egyetem működéséhez, megszavazta a törvényt az Országgyűlés Cikk

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 ellenzéki nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére, a Jobbik nem szavazott.

Adószakértők, adótanácsadók oktatják ingyen a jövő adózóit Cikk

„A jövő tudatos adózói” címmel társadalmi felelősségvállalási programot indított a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete.

Oktatás – áfa Kérdés

Egy felnőttképző intézmény OKJ-s oktatást, vizsgáztatást bonyolít le. Ez az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 82. § (1) bekezdés j) pontja a (2) a ponttal kiegészítve áfamentes. A képzésen oktatók az áfamentes számlát állíthatnak ki az oktatásról, vizsgáztatásról. A felnőttképző intézménnyel szerződéses jogviszonyban álló, az OKJ-s képzés, az OKJ-s vizsga szervezője, áfamentes számlát állíthat ki? Erre az esetre alkalmazható az áfatörvény 87. § a) pontja? Oktatásszervezés megnevezéssel áfamentes vagy 27% áfás számlát kell kiállítani? Köszönöm a segítséget!

Online tevékenység áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Magyarországon online oktatást, korrepetálást végez egy amerikai és egy német online oktató cégnek. Egyéni vállalkozásában az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg. Kérdésünk, hogy az amerikai és a német vállalkozás felé kiállított számlában fel kell-e számítani áfát, ha igen, akkor mely ország áfakulcsát kell alkalmazni. Ha nem, akkor mit kell ráírnia számlára? Előre is köszönöm.

Kis létszámú munkahely – így is kell munkavédelmi oktatás Cikk

Kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kft.-nek, ahol az alkalmazotti létszám 5 fő, vajon kell-e munkavédelmi oktatást tartania, azt dokumentálnia? Vagy ez a törvény csak a veszélyes munkahelyekre vonatkozik? Hol van meghatározva, mi számít veszélyesnek? – tette fel kérdésként az Adózóna egyik olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close