117 találat a(z) oktatás cimkére

Oktatást végző kft. számlázása adómentesen Kérdés

Kérdésem, hogy nyelvi oktatást végző kft. számlázhat-e 2020. 01. 01-jétől adómentesen? Ugyanis nem tudom értelmezni a 85. § -t. 2019-ben akkreditáltak voltunk bizonyos csomagokra, és volt amit áfásan tudtunk számlázni. Most, úgy tudom, hogy mindenféle nyelvi képzés adómentes, és a bejövő számlák áfája nem vonható le. Tevékenységünk egyéb oktatás, és nyelv tanárok oktatnak, nyelvvizsgáztatást nem végzünk. Válaszukat nagyon köszönöm, mert a számlázás miatt nagyon fontos.

Oktatás, szakképzés: változtak az áfamentességi szabályok Cikk

Január 1-jétől a szakképzési rendszer módosításával összhangban változnak az áfatörvény oktatásra vonatkozó adómentességi előírásai.

Külföldi oktatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk Olaszországban vett részt egy iskolarendszeren kívüli 3 napos képzésen. A tanfolyami díjról a beérkező számlát az oktató cég svájci vállalata küldte meg részünkre, amelyen áfa nem került feltüntetésre. Kérdésem hogy meg kell-e fizetni Magyarországon az áfát?

Oktatás adózása leendő munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünknél egy - a cég profiljához illeszkedő szakmai témájú - oktatáson vett részt novemberben egy jelenlegi igazgatósági tag, és egy jövőbeni igazgatósági tag is. Az új igazgatósági tag személyének decembertől történő megválasztásáról az oktatásig megszületett a közgyűlési döntés. Szeretnénk kérdezni, hogy ebben az esetben kell-e, és milyen mértékben adózni az után, aki az oktatás időpontjáig még nem tölti be a tisztséget? Válaszukat előre is megköszönjük!

Oktatás áfa- és egyéb adóvonzata Cikk

Olvasónk az általa szervezett háromnapos vezetői tréningek kapcsán felmerülő áfa- és egyéb adózási kérdésekkel fordult az Adózónához. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Oktatás áfa és egyéb adóvonzata Kérdés

T. Szakértő! Cégünk vezetői tréninget tart. Nem akkreditált a képzés. A tréning 3 napos, szállással, étkezéssel jár együtt, a résztvevők kapnak még ajándéktárgyakat (toll, jegyzetfüzet, hímzett póló logózva). Helyes-e az alábbi eljárásunk: 1.) a képzést, a szállást, az étkezést a résztvevő felé külön, tételesen – a számlán feltüntetve soronként – kiszámlázzuk. Így szerintünk a közvetített szolgáltatás (étkezés, szállás) áfa értéke levonható, a résztvevőt küldő cég fizeti meg az étkezés után az adókat. 2.) Ha az összes szolgáltatást csak egy összegben "vezetői tréning"-ként számlázzuk ki, nem részletezve külön a szállást, étkezést, akkor véleményem szerint nekünk, a szervezőknek kell megfizetni az étkezés és szállás utáni adókat a természetbeni juttatás szabályai szerint. 3.) Mivel az étkezés és szállás díja változó, elfogadható-e, ha egy kalkulált átalány étkezés és szállás költséget tüntetünk fel külön, külön a résztvevő felé. (Például: egyik étkezés 20 egység, a másik 35, de étkezés címén mi 30 egységet számlázunk mindenkinek egységesen. 4.) az ajándéktárgyak és a képzés ideje alatt 1 esti szórakoztató előadás áfa összege levonható-e, illetve a képzést szervezőnél keletkezik-e egyéb adókötelezettség. 5.) az oktatók és saját dolgozók szállás költsége véleményünk szerint elszámolható és áfa összege levonható. Az étkezési költségük adóköteles ez esetben? Munkavégzés miatt tartózkodnak a résztvevőkkel, a tréningek egésznaposak. Köszönöm előre is a segítséget. Orosz Ágnes

Képzés áfája Kérdés

Olyan vasúti képzést szervezünk, ami hatósági vizsgával zárul, és külön jogszabály vonatkozik rá. A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló 19/2011. NFM-rendelet. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mekkora áfatartalommal kell számolni a képzés díját? Azaz áfás vagy nem áfás a bevétel, ami keletkezik? Nagyon köszönöm.

Oktatás támogatásának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felnőttképzés keretein belül szeretnénk dolgozónkat továbbképzésre küldeni. Az oktatás díját a munkaadó átvállalná, milyen adókötelezettség keletkezik a munkaadó és munkavállaló számára? Tisztelettel: Rostásné

Oktatáshoz kapcsolódó szolgáltatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. leendő munkatársai részére oktatást tart, az oktatást ellenérték fejében végzi, tehát árbevétele keletkezik belőle. Az oktatás időtartama több nap, a résztvevők száma 10 fő, helyszíne pedig egy wellness szálló lenne, annak minden pihentető szolgáltatásának igénybevételével. Természetesen a szállást, étel-italt és mindent a kft. fizet. Abban szeretném a segítségetek kérni, hogy milyen adó- és járulékvonzata keletkezhet ebből a kft.-nek.

Online pókerből származó bevétel, mint katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó oktatással foglalkozik. Az online pókeren szerzett bevétel lehet-e katás bevétel? Tisztelettel: Jancsó Katalin

Bérbeadás + kapcsolódó szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, ami 0 százalékos és 27 százalékos áfás. Rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, amelyet időnként bérbe ad konferenciák, tanfolyamok céljára. Ezen ingatlan bérbeadására szintén az áfamentességet választotta. Szerződés szerint bérbe adja egyik termét egy konferencia céljára, meghatározott díjért. Ezen felül biztosít a konferencián részt vevők részére étkezési szolgáltatást, mely üdítőt, pogácsát és egy ebédet foglal magában a szomszédos vendéglátó egységben, mellyel külön szerződése van erre az eseményre. Ez az étkezési szolgáltatás a bérleti díjon felül /fő összegben került meghatározásra. Kérdésem a következő: A bérleti díjat 0 százalékos áfakulccsal számlázza ki, de a vendéglátás számlázása ebben az esetben milyen áfakulccsal történjen? 27 százalékos, mert az alvállalkozója is ezen áfakulccsal számlázza, vagy 0 százalékos lesz, mert felveszi a bérbeadás áfakulcsát? Előre is köszönöm válaszát.

Oktatói kiegészítő csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cégben 10-10 fő tanulószerződéses tanuló képzését végezzük. Az oktatásukat az egyik cégben egy munkaviszonyban lévő, a másik cégben pedig egy vállalkozási szerződéssel foglalkoztatott oktató végzi. Kérdésem az, hogy csak a munkaviszonyban lévő oktató után számolható el az oktatói kiegészítő csökkentő tétel, vagy a vállalkozói szerződéssel oktatást végző oktató után is? Nem találtam a vonatkozó jogszabályban erre vonatkozóan bármiféle korlátozást. Illetve, 09. hónaptól kezdődően érvényesítjük a tanulók után a jogszabályban meghatározott szakképzési hozzájárulási kedvezményt, viszont az oktatói kedvezményt eddig nem vettük figyelembe. Emiatt szükséges a 9-10-11. hónapokat önrevízióznunk, vagy az oktatói kedvezmény egy összegben is beállítható a 12. havi elszámoló bevallásba? Köszönettel: Kriszti

Egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású munkavállaló vagyok, napi 8 órában, érdeklődöm, hogy egyéni vállalkozás létesítése esetén milyen bejelentési és adó-, járulékfizetési kötelezettség keletkezik oktatási tevékenység esetén? Köszönettel: Bné

Több mint 1800 panasz érkezett tavaly az oktatási jogok biztosához Cikk

Több mint 1800 panasz érkezett Aáry Tamás Lajos, oktatási jogok biztosának hivatalához tavaly, az elmúlt évekhez hasonlóan az ügyek többsége a köznevelés területéről futott be.

Szorosabb kapcsolatokat javasol Afrikával az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság egy szoros „Afrika-Európa szövetség” létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségfejlesztésbe történő beruházások érdekében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Szemüveg

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs