21 találat a(z) nyugdíjmegállapítás cimkére

Nyugdíj Kérdés

Nyugdíjmegállapítás időpontja Kérdés

Öregségi nyugdíj Kérdés

Nyugellátás: a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kell figyelembe venni? Cikk

Sokszor felmerül a kérdés, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a nyugellátás, korhatár előtti ellátás, a rehabilitációs, rokkantsági ellátás folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a munka törvénykönyvében említett kötelező legkisebb munkabér vagy az úgynevezett garantált bérminimum összegét kell figyelembe venni.

Járulékfizetés, -visszaigénylés: ezzel is szembesülhet a nyugdíjmegállapítás során Cikk

A nyugellátás megállapítására vonatkozó eljárás vagy adategyeztetés során nem egyszer szembesül azzal az érintett személy, hogy adott jogviszonyában a biztosítási kötelezettségét a (volt) foglalkoztatója helytelenül bírálta el: tévesen állapította meg azt, és feleslegesen vont nyugdíjjárulékot, vagy helyesen levonta azt, ám bevallási kötelezettségének elmulasztott eleget tenni, és így ezek az adatok nem kerültek be a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásába.

Nyugdíjmegállapítás Kérdés

Az öregségi nyugdíjjogosultságot elismerték 2019. 09. 01-jétől, a kiküldött előlegszámításba hiba csúszott, mert a szolgálati időbe a katás időszakot egyáltalán nem vették figyelembe, csak az adategyeztetésen megállapított 2016. 12. 31-éig számolták a szolgálati időt. Így is 43 felett volt a szolgálati idő, az általuk kiszámolt átlag 268 000 Ft, mégis csak 200 ezer Ft előleget állapítottak meg, amit azóta sem számoltak ki rendesen és nem kaptam azóta sem tételes számítást (a 43 év az 86%-ot jelent, ami az általuk kiszámolt átlaggal is 230 ezer Ft/hó). Természetesen fellebbeztem mind a szolgálati idő, mind a összeg miatt. A kiszámolt előleget utalták most novemberben és semmi mást. – Mit lehet tenni a katás időszak szolgálati idejének elismeréséért? (A munkáltatóijövedelem- és szolgálatiidő-nyilatkozatot beadtuk.) – Novemberben az előlegre is járt volna a külön kifizetés (nyugdíjprémium stb., mert nem jött semmi, csak az ígért pénz), mert a nyugdíjguru ezt írja, hogy jár, de máshol azt olvastam, hogy nem jár. Mi az igazság?

Ukrajnából Magyarországra települt nyugdíjas ügyében döntött a Kúria Cikk

Egymásnak ellentmondó jogszabályi rendelkezések miatt nem tudott a saját hatáskörében dönteni a Kúria egy Ukrajnából Magyarországra települt, Magyarországon öregségi nyugdíjban részesülő személy nyugdíjmegállapításának jogszerűségéről, majd kiderült, hogy az ügyben releváns, 54 évvel ezelőtt kihirdetett és jelenleg is hatályos miniszteri rendelet vonatkozó passzusa az alaptörvénybe ütközik.

Jövedelem Kérdés

Van-e különbség az szja 1 százaléka szempontjából figyelembe veendő, illetve a nyugdíjemelés megállapítása szempontjából a munkaviszonyból szerzett és a megbízási szerződésből származó jövedelem között, vagy nincs? Várom szíves válaszukat. Üdv.: Nagy Zsófia

Nyugdíjmegállapítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemrég fedeztem fel, hogy a 168/1997. számú kormányrendeletben azt, hogy "az (1)-(5) bekezdés alapján meghatározott naptári évi kereseteket, valamint – ha az 1988. január 1-je előtti keresetet is figyelembe kell venni – a Tny. 22. § (8) bekezdése szerinti kereseteket a 2. számú melléklet szerinti valorizációs szorzószámok figyelembevételével kell növelni. A tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépéséig ˜– a tárgyévet megelőző évi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok figyelembevételével – előleget kell megállapítani" utolsó mondata kimaradt. Nem értem az okát. Ez jelentheti-e azt, hogy 2019. január 07-én öregségi nyugdíjmegállapításnál a 2018. évi valorizációs szorzókat használják, és így a 2019-es valorizációs emeléstől eleshet a munkavállaló?

Rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. 2008-tól 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjban részesültem. 2012-től rokkantsági ellátást kaptam. 2014-ben állapotrosszabbodás miatt komplex minősítést végző I. fokú szakértői bizottság előtt voltam, a határozatuk alapján az egészségi állapotom: 50%. Ezek után határozatukban 2014. augusztus 1-jétől rokkantsági ellátást állapítottak meg. 2016. 12. 22-én betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Kérhetem-e a nyugdíjfolyósító intézettől, hogy a jelenleg kapott rokkantsági ellátást öregségi nyugdíj címén folyósítsák tovább? Ha az öregségi nyugdíjam összege kevesebb, mint a rokkantsági ellátás összege, ebben az esetben, ha a magasabb összeget szeretném, csak rokkantsági ellátáson maradhatok? Válaszát előre is megköszönve: Kiss Ferencné

Nyugdíj megállapításához ekkor hívhat tanút, és ekkor nem Cikk

Elvesztette a munkakönyvét? Azt hitte, már mehet nyugdíjba, de a nyugdíjintézet nem találja ledolgozott éveit? Szinte mindenki belefut ezekbe a problémákba. Van, amikor igazolhatja tanúval a munkában töltött éveit, de van, amikor nem. Winkler Róbert nyugdíjszakértő megmondja.

Nyugdíjmegállapításnál ki nem tanúskodhat? Kérdés

Ki nem lehet tanú, ha a nyugdíjfolyósító nem találja a BHG-nál, és a PATEX-nál eltöltött éveimet, és elveszítettem a munkakönyvemet? Melyek azok a tényezők, amelyek kizárják, hogy valaki tanúsíthassa azt, hogy a kollégám volt az adott munkahelyeken?

Öregségi nyugdíj megállapítása Kérdés

Ügyfelem 40 év szolgálati idő után nyugdíjba ment. Ezt követően még dolgozott, és az a kérdése, hogy az öregségi korhatárt elérve kérheti-e ennek az időnek a beszámítását és új nyugdíjmegállapítást?

Több járulékot fizet a vállalkozó Kérdés

Amikor az is baj, hogy több járulékot fizet a vállalkozó, mint amennyit kellene című cikkükkel kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy ez ugye nem vonatkozik azokra a főállású egyéni vállalkozókra, akik nem evások nem átalányadózók? Sima főállású egyéni vállalkozó, aki magasabb összegű vállalkozói kivétje (250 ezer forint) után fizeti meg a járulékokat, neki ugye ezután az összeg után fogják megállapítani a nyugdíját, nem a garantált bérminimum alapján?

Evaalany nyugdíjalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj-megállapítás ügyben szeretném kérni a segítségüket. A nyugdíjba készülő evaalany egyéni vállalkozónak az adóhatóság önrevízióra felhívó felszólítást küldött a következő indoklással: A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság adatszolgáltatást kért az adóhatóságtól az ellátási alapokról. Az adóhatóság közölte, hogy a folyószámla felülvizsgálata során megállapította, hogy a 2011-ben és 2012-ben főfoglalkozású evaalany egyéni vállalkozó nem a hatályos jogszabályok alapján teljesítette járulékbevallásait: Az eva adóalany 2011. és 2012. adóévekre vonatkozóan nem nyilatkozott arról, hogy a minimálbérnél magasabb összeg után kíván járulékot fizetni. A bevallásaiban viszont a minimálbér kétszerese után vallotta be, és fizette meg a járulékokat. Az adóhatóság levelében külön kiemelte, hogy a nyilatkozat benyújtására utólagosan nincs lehetőség. Felszólította az adózót, hogy a 2011. és 2012. évekre nyújtson be járulékbevallás-önellenőrzést. Kérdéseim: 1) Jogosan járt el az adóhatóság? Az adóhatóság befogadta és feldolgozta a bevallásokat és a befizetéseket. Az adóhatóságnak 2011-ben és 2012-ben is rendelkezésére állt minden olyan információ, ami most is. Semmilyen értesítést sem küldött az adózónak arra vonatkozóan, hogy bevallásai nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak. 2) Ha azonos esetben a vállalkozó az adó elévülési időn túl kérné a nyugdíj megállapítását, akkor a minimálbér számítana nyugdíjalapnak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Fizetés nélküli szabadság veszélyhelyzet után

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close