59 találat a(z) nyugdíjbiztosítás cimkére

Nyugdíjbiztosítás: így kell rendelkezni a befizetésekről Cikk

Mi szükséges ahhoz, hogy a magánszemély nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összegei utáni előírt részt a NAV átutalja az egyéni számlára? Itt van a NAV tájékoztatója.

Nyugtató szavak nyugdíjasoknak Cikk

Az állami nyugdíjrendszer hosszú távon is stabil, az elmúlt évek változásai a társadalombiztosításban garantálják a jövő nyugdíjasainak teljes és kiszámítható állami nyugdíját – nyilatkozta Hornung Ágnes az MTI-nek azután, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének csütörtöki rendezvényéről napvilágot látott tudósítások egy része félreérthetésre adhatott okot – áll az NGM honlapján.

Nyugdíjbiztosítás, életbiztosítás: van-e adó kifizetéskor? Itt a válasz Cikk

Cikkünk a személybiztosítási – élet- (nyugdíj-) baleset-, betegségbiztosítás – szerződések alapján történő biztosítói kifizetésekre vonatkozó legfontosabb adózási tudnivalókat foglalja össze.

Törölték, mégis nélkülözhetetlen a nyugdíjhoz Cikk

Bár idestova hat éve törölték a nyenyi-adatszolgáltatásra vonatkozó előírásokat, ám ez nem azt jelenti, hogy nincs ezzel dolga a munkáltatónak. Annál is inkább jelentős ügyről van szó, mert az elévülési időn túli időszakra vonatkozó adatszolgáltatást továbbra is közvetlenül a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell teljesíteni.

Nyugdíjbiztosítás Kérdés

Egy magánszemély 7 éves időtartamú nyugdíjbiztosítást kötött. A biztosítás kezdete 2016. 04. 01. A biztosítás lejárata 2024. 03. 01. Nevezett 1959-ben született, a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év, amit 2024-ben ér el. A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító korhatárt már 62 éves korában, 2021-ben eléri. Kérdésem, hogy ezen feltételek mellett jár-e részére a befizetett adójóváírás, amely a befizetett biztosítási díjak 20 százaléka, maximum 130 ezer forint? Tisztelettel várom válaszát.

Távmunka és társadalombiztosítás külföldről Kérdés

Ügyfelem családja külföldre (Egyesült Arab Emírségek) költözik. Ügyfelem azonban korábbi, hazai munkahelyével teljes munkaidős távmunkára vonatkozó szerződést kötne, mert a tevékenységét teljes mértékben ellátja külföldi fizikai helyről. Kérdések: 1. Neki is le kell adnia az állandó lakcímét? 2. Hazai egészségügyi és nyugdíjbiztosítása megmarad-e? 3. A hazai munkáltató szempontjából ugyanúgy tb- és egyéb adó köteles, mint egy hazai munkavállaló? 4. Ha egyéb, külföldön szerzett jövedelmei is vannak, akkor a magyar adóbevallását el kell készítse? 5. Adóilletőség szempontjából hova tartozik?

Élet- és nyugdíjbiztosítás – muszáj mutatni a költségszámításokat Cikk

A nyugdíjbiztosítások és a befektetési életbiztosítások után a biztosítóknak ez évtől közzé kell tenniük a hagyományos megtakarítási életbiztosítások teljes költségmutatóját is egy friss jegybanki rendelet szerint. A rendeletet a tavaly meghirdetett etikus életbiztosítási koncepciója részeként publikálta az MNB.

Visszakaphat akár 130 ezer forint adót! Példákkal mutatjuk, hogyan Cikk

Aki munkabér, megbízási díj, személyes közreműködési díj, vállalkozói kivét, bérbeadásból származó jövedelem, vagy egyéb, az összevont adóalapba tartozó jövedelem után személyi jövedelemadót fizet, ha még december végéig nyugdíjbiztosítási szerződést köt saját maga, hozzátartozója, vagy akár a kebelbarátja javára, a biztosított személy majdani nyugdíját nem csak a biztosítónál elhelyezett megtakarítással, hanem már a 2015. évi megfizetett adójából érvényesíthető kiutalás összegével és mindezek hozamaival is kiegészítheti.

Nyugdíjbiztosítás Kérdés

Ügyfelem a nők 40 éves nyugdíjával 2016 augusztusában mehet nyugdíjba. Az idei évben egyszeri esetben fizetne be nyugdíjbiztosítási szerződésre 600 ezer forintot, mely összegre adókedvezményt kíván igénybe venni. Ezt az egyszeri befizetést nyugdíjba vonulásakor a biztosítótól fel kívánja venni járadékszolgáltatásként. Kérdésünk, hogy jár-e az adókedvezmény, mivel nem telik el 10 év a szerződés létrejöttétől? Köszönettel: Gergelics Aranka

Rendelkezés külföldi nyugdíjbiztosítási díjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal kapcsolatban kérném a válaszukat, hogy amennyiben egy magánszemély szlovák nyugdíjbiztosítóval (Szolvákiában bejegyzett) kötött szerződést, és csak Magyarországon szerzett jövedelemet (munkabér, osztalék), akkor a befizetett biztosítási díj 20 százalékról rendelkezhet-e a magyar éves személyi jövedelemadó bevallásában, hogy jóváírják a szlovák nyugdíjbiztosító számláján? A szlovák nyugdíjbiztosító kiállított egy igazolást, hogy a kötött biztosítási szerződés nyugdíjbiztosításnak minősül a magyar szja törvény alapján, és hogy az igazolást az szja törvény 44/C §-ában biztosított rendelkező nyilatkozat megtételéhez adta ki. Igénybe vehető ez a kedvezmény a külföldi nyugdíjbiztosítóhoz befizetett díj kapcsán? Előre is köszönöm a válaszukat!

Ezektől függ, hogy hozzájut-e az adókedvezményhez Cikk

A múlt év elejétől újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerződők ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza - hívja fel az érintettek figyelmét az Union Biztosító.

Így hatottak az adókedvezmények a nyugdíjbiztosításokra Cikk

A múlt év szeptemberének végéig a biztosítók több mint 45 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést kötöttek, ebben jelentős szerepe volt annak, hogy 2014-ben már adókedvezményt lehetett igénybe venni ezek után - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel.

Szja-változások 2015: új házasok, egyéni vállalkozók, katások Cikk

Szigorodik az egyéni vállalkozók és az őstermelők veszteségelhatárolására vonatkozó szabály. Osztalékjövedelem lesz a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozások kisadózóként be nem jelentett tagjainak kifizetett nyereség összege. Tágulnak a családi adókedvezmény igénybe vételi lehetőségei, ugyanakkor szigorítás, hogy a következő év során minden kedvezményezett eltartott részére adóazonosító jelet kell igényelni. Jövőre jön az új házasok adókedvezménye – egyebek mellett ezeket a változásokat hozza a 2015. évi adócsomag.

Kata és szja-visszaigénylés Kérdés

Katás egyéni vállakozó magánszemélyként igényelhet-e vissza szja-t, például nyugdíjbiztosításra, nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba teljesített befizetései után? Köthet-e egyáltalán ilyen magánszemély fenti típusú szerződéseket?

Nyugdíjbiztosítások: ezért nehéz hozamot produkálni Cikk

Az MNB nemrégiben ajánlást tett közzé, amelyben maximalizálta a nyugdíjbiztosítások költségét. A Bankmonitor.hu szerint azóta 0,1 százalékponttal csökkent a költségszint, ami még mindig magas, így lehetetlen többletet elérni vele.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close