65 találat a(z) nyugdíjas munkavállaló cimkére

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 23 éve az adott cégnél van ahol 2018.12. 30-a óta nyugdíjas munkaviszonyban van foglalkoztatva. A kérdésem az, hogy elbocsátásnál jár-e neki végkielégítés. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Somogyi Zoltán

Nyugdíjas munkavállaló Mt. szerint a közszférában Kérdés

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött munkavállaló nyugdíj folyósítása mellett, költségvetési szervnél a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban, főállásban hogyan foglalkoztatható? A munkáltató, munkavállaló terhei hogyan alakulnak? A nyugdíj folyósítását miként befolyásolja e munkaviszony?

Betegszabadság kiadása áthúzódó táppénznél nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy nyugdíjas, munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló, aki decemberben lebetegedett. 2019-ben megkapta a 15 nap betegszabadságot, majd ezután táppénz járna neki, de természetesen nem kapja meg, mivel nyugdíjas. A táppénze áthúzódott 2020-ra is. A kérdésem az, hogy ebben az esetben 2020 januárjában betegszabadság jár-e neki, vagy mivel folyamatos keresőképtelenségről van szó, továbbra is igazolt fizetés nélküli távolléten van, és a betegszabadságot csak a következő keresőképtelenségnél kell fizetnie a munkáltatónak.

Nyugdíjas társas vállalkozó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy konkrét ügyben szeretném segítségét kérni. Adott egy egyszemélyes kft., egy öregségi nyugdíjas taggal, aki 2019-ben megbízási jogviszonyban látta el az ügyvezetői feladatokat 0 forintért. A tavalyi év fellendülése miatt úgy döntött idén jövedelmet venne ki, havonta munkabér formájában. Amennyiben jól értelmeztem a jogszabályokat, mivel a Gt.-t hatályon kívül helyezték, egyszemélyes kft. tulajdonosa is köthet saját magával munkaszerződést. Nyugdíjas munkavállalóként pedig nincs más járulék mint a levont szja? Ez esetben az ügyvezetés ellátásáért van egy jogviszonya, ami után megfizeti az egészségügyi szolgáltatási díjat, a munkaviszony után pedig a levont szja-előleget. És nincs más járulék? Ez így megfelel jogszabályoknak? Válaszát előre is köszönöm! S. Móni

Szociális hozzájárulási adó -–nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas munkavállaló figyelembe veheti-e munkaviszonyból származó jövedelmét, amikor az osztaléka után fizetendő szocho felső határát számítja? Várom válaszát, üdvözlettel, Kaltenecker Annamária

Nyugdíjas tag munkavállaló eho fizetése Kérdés

2019. évtől nyugdíjasként alkalmazott (tulajdonos, tag, ügyvezető), akinek a társasági szerződésben megbízási munkaviszonyban kell ellátnia az ügyvezetést, az ügyvezetői feladatokért nem vesz fel jövedelmet, csak a nyugdíjas munkaviszonyban meghatározott más feladatokat lát el. Kell-e a 0 ft-ért ellátott (más ügyvezető is van) ügyvezetés után is 7500 forint ehot fizetnie? Köszönöm válaszát! H. Zs.

Baleseti járadékban részesülő foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban szeretnénk alkalmazni egy személyt, aki baleseti járadékban részesül. Kérdésem, hogy milyen járulékokat kell vonni a munkaviszonyában? Nyugdíjas munkavállalónak minősül-e? Ha az egészségkárosodás mértéke befolyásolja a járulékok levonását, kérem részletezni szíveskedjen! Válaszát előre is köszönöm!

Munkavállaló nyugdíjas lesz: teendők, továbbfoglakoztatása Kérdés

Adott cégnél a munkavállaló két éve FA jogviszonyban dolgozik. 2019. 11. 01-étől nyugdíjas lesz (elmondása szerint). Tehát innen indul majd egy NA jogviszony. Az teljesen egyértelmű, hogy az előző jogviszonyt a NAV-nál a T1041 nyomtatványon ki kell jelenteni. A programunk nem tud jogviszonyt átírni, így újként NA jogviszonnyal fog szerepelni a munkavállaló. Mikor felvisszük az új jogviszonykódot, ott a munkavégzés kezdete az eredeti dátum, a két évvel ezelőtti, vagy onnan indul, mikortól nyugdíjas? Kérdések, mi a helyes eljárás: 1. T1041 kijelentem, programban lezárom, szabadságot megváltom, kiadom a kilépőpapírokat és új szerződést indítok neki mint nyugdíjas munkavállaló. 2. T1041 kijelentem, de nem adok ki kilépőpapírokat (ami azért fura, mert az M30-ra év végén csak a nyitott jogviszony béradatait fogja átvinni, amit lezártam, azt nem), nem számolok el szabadságot, marad a régi szerződése és folytatja a munkát mint nyugdíjas. Melyik a helyes? Illetve hallottunk olyat is, hogy csak akkor lehet kiléptetni, ha hozza a határozatot, de ez szinte biztos önellenőrzéssel fog járni (egy tanfolyamon azt az infót kaptuk, nyugodtan jelentsük ki). Megtehetjük-e, hogy a munkavállaló bemondása alapján átállítjuk, lezárjuk és ha a határozat mégsem arra a napra szól, akkor utólag önellenőrzünk? Hatósági ellenőrzéskor mit fognak kérni? Szankcionálják-e bármelyik módszert? Illetve mi a helyes eljárás, mert több fórumon, mindenki másképp tudja. Válaszukat előre is köszönjük!

Önellenőrzés: amikor bevalláskor biztos, hogy szükség lesz rá Cikk

Több alkalommal foglalkoztunk már a jogviszonyuk fennállása alatt nyugdíjassá vált munkavállalókat érintő bejelentési és járuléklevonási kötelezettséggel, akik esetében már a bevallás elkészítésekor borítékolható a későbbi korrekció szükségessége. Tekintve, hogy nemrégiben több erre irányuló kérdést is kaptunk, úgy gondoljuk, érdemes ismét áttekinteni a témát.

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2019. 01. 01-jétől nyugdíjas, viszont mint munkáltatót most szeptemberben értesített minket erről. A járulékok levonásra kerültek, hiszen a munkavállaló nem tájékoztatott minket. A kérdésem az, hogy kötelesek vagyunk januárra visszamenőleg visszafizetni a levont járulékokat és önellenőrizni? A munkavállalónak mennyi időn belül kellett volna tájékoztatni a munkáltatót? Előre is köszönöm a segítségét!

Nyugdíjas munkavállaló jövedelemkorlátja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 éves szolgálati idejével ment nyugdíjba egy éve egy munkavállaló. Munkaviszony keretében nyugdíjasként foglalkoztatják jelenleg. Meghaladhatja a keresete A minimálbér 18-szorosát, vagy figyelemmel kell lenni a jövedelemkorlátra? Köszönettel: Abelovszky Andrea

Nyugdíjas munkavállaló szabadsága Kérdés

Nyugdíjas-szövetkezet által kiközvetített munkavállaló (a nyugdíjas 78 éves) napi 6 órában foglalkoztatott, heti 5 munkanapon. Az órabéres fizetésből adóelőleget vonnak tőle. Kérdés: a nyugdíjas munkavállaló részére jár-e szabadság jár-e, ha igen, mennyi, és azt hogyan lehet kiadni? A fizetésből ugyan levonják tőle az adóelőleget, de az jövőre kell-e adóbevallást készítenie?

Megjelent a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben kiadvány Cikk

2019-től a foglalkoztatás feltételei jelentősen megváltoztak, az eddig népszerű cafeteriaelemek adózása kevésbé kedvező, és megszűntek egyes adómentes juttatások. Az Adózóna "Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben" című új kiadványa abban segít olvasóinak, hogy a megváltozott körülmények között is megtalálják minden feladatkörhöz azt a foglalkoztatási formát, amely a legmegfelelőbb és legkifizetődőbb a munkaadó és az alkalmazottak számára egyaránt.

Munkáltatói dilemmákban is támaszkodjon az Adózónára Cikk

2019-től a cafeteriarendszer jelentősen átalakult, és megszűntek egyes adómentes juttatások. Az Adózóna "Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben" című új kiadványa segítségére lesz, hogy a megváltozott körülmények között is megtalálja minden feladatkörhöz azt a foglalkoztatási formát, amely a legmegfelelőbb cége számára.

Kivaalany nyugdíjas munkavállalója Kérdés

Kivaalany kft. nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat. Ebben az esetben a kiva alapjába beletartozik-e a nyugdíjas munkabére, tekintve hogy 2019-től az nem képez tb-alapot? Ha a nyugdíjas munkavállaló az ügyvezető egyenes ági rokona (aki egyben 50 százalékban tulajdonos is), felmerülhet-e kérdés a munkabér nagyságát illetően (például milliós fizetés esetén)? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépjárműadó a számlatükörben

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close