1697 találat a(z) nyugdíj cimkére

Új tb-alap létrehozását javasolja az MNB Cikk

Új ösztönzőkre van szükség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a lakosság kezében lévő állampapír-állomány érdemi növeléséhez és azon keresztül a stabil belföldi finanszírozási bázis megerősítéséhez. Ennek érdekében egyebek mellett a tartós befektetési számla (tbsz) rendszer újragondolását, a természetes személyek tőzsdei osztalékadójának eltörlését, valamint a nyugdíj- és az egészségmegtakarítások fúziójával egy új alap létrehozását javasolja a jegybank a ma közzétett versenyképességi programjában.

Nyugellátás, kereseti korlát: a minimálbér vagy a garantált bérminimum számít? Cikk

Az utóbbi időben több kérdés is arra irányult, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a nyugellátás, korhatár előtti ellátás, a rehabilitációs, rokkantsági ellátás folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.) említett kötelező legkisebb munkabér, vagy a garantált bérminimum összegét kell-e figyelembe venni.

A román kormány is szorongatja a magánnyugdíj-pénztárakat Cikk

A visszavonulást fontolgatják a román piacról a nyugdíjrendszer második pillérének nevezett kötelező magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapok a bukaresti kormány "kapzsisági" rendelete miatt – közölte Valentin Lazea, a román jegybank vezető közgazdásza.

NYENYI adat – NAV-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017 szeptemberében nyugdíjba ment egyik dolgozónk. A munkáltató által kiadott 2017M30-as igazoláson és a havi bérjegyzékeken 1 178 043 forint szerepelt. A dolgozó nyugdíja – a többi év adata mellett – ezen, 2017. évi adatokkal lett megállapítva. 2018. decemberben a kormányhivatal tb-főosztálya ellenőrzést folytatott le, és megállapította, hogy a NAV adatszolgáltatása ugyanerre az időszakra a dolgozóhoz kapcsolódva 1 144 318 forintról szól, tehát 33 725 forinttal kevesebbről. A 2017. január havi 08-as bevallást önellenőrzéssel módosítottam, így az egyezőség fennáll. A dolgozó megkeresett, hogy a nyugdíja havi 14 ezer forinttal csökkent, és a nyugdíjfolyósító a munkáltató módosított adatszolgáltatásával indokolta a csökkenést. A munkavállaló perrel fenyeget. Mit tanácsol? Valóban ez a körülmény okot adhat a nyugdíj havi 14 ezer forinttal történő csökkentésére? Nem értem! A nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemnél 2009 óta a NAV adatszolgáltatását kell figyelembe venni. A NAV-hoz küldött bevallásban volt kevesebb a jövedelem 33 725 forinttal. Az önellenőrzéssel magasabb lett. Ez okozhat nyugdíjcsökkenést? Köszönettel: Kungl Mária

Szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megnöveli-e a nyugdíjszolgálati időt – a nők 40 nyugdíjra vonatkozóan – ha a napi 8 órás (heti 40 órás) munkaviszony mellett elhelyezkedek egy vállalkozáshoz napi 4 órás (heti 20 órás) munkaviszonyban? Válaszukat köszönöm.

A nyugdíjemelési szabályok átalakítását kéri az Országos Nyugdíjas Parlament Cikk

A településeken élő idősekkel foglalkozó helyi szervezetek, tagozatok, klubok, körök, műhelyek és csoportok által megválasztott 373 küldött és számos hazai és külföldi közszereplő részvételével a múlt héten megtartotta a harmadik ülését az Országos Nyugdíjas Parlament.

Megduplázzák a karácsonyi nyugdíjat a szomszédban Cikk

A pozsonyi ujszo.com szerint az idei év végén a szlovákiai nyugdíjasok kétszer akkora karácsonyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatnak, mint tavaly.

Nők 40 - munkajogilag nyugdíjas leszek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jövőre - ha jól számolom - meglesz a 40 év jogosultsági időm, 16 éves korom óta dolgozom, tehát jóval 65 és valamivel 60 alatt vagyok. Engem is ugyanúgy elküldhet majd jövőre a munkáltatóm, mint a 65 éves munkavállalókat, végkielégítés és indoklás nélkül? Vagy ahhoz meg kell állapíttatnom, hogy jogosult vagyok erre a kedvezményes nyugdíjra? Vagy ez eleve megállapításra kerül? Jelenleg védett korú munkavállalónak számítok? Segítségét köszönöm.

Korhatár előtti nyugellátás Kérdés

Az adott munkavállaló 1957.06.04-én született. Villamos berendezések és ipari gépek gyártásával foglalkozó cég, ipari ágazati vezetője. 1987.12.08. óta áll fenn a jogviszonya (32 év) az adott cégben. Ellentmondó rendelkezéseket olvastam a korhatár előtti ellátásról. Egyik rendelkezés kimondja, hogy 2012. január 1-jétől kezdődően korhatár előtti nyugellátás megállapítására nincs lehetőség. Ugyanakkor az is fellelhető, hogy a korhatár előtti ellátás annyi évvel az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vehető igénybe, ahány év korkedvezményt a korhatár előtti ellátás megállapításáig, de legkésőbb 2014. december 31-éig szerzett, legalább 20 év korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott. A 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-a azt írja, hogy az alábbi két szempontnak kell megfelelni a nyugdíjra jogosultsághoz: 1. 1957-ben vagy azt követően született személynek betöltött 65. életévvel és 2. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik. Az említett munkavállalónál van a korhatár előtti nyugellátásra lehetőség 2019.06.04-től? Amennyiben jogosult a korhatár előtti nyugellátásra, jól gondolom, hogy az új jogszabály értelmében nem kell a biztosítási jogviszonyát megszüntetni az igényléshez?

Szolgálati idő híján is nyugdíjat kapnának a legalább négy gyermeket felnevelő lengyel anyák Cikk

Lengyelországban a jövőben azok az anyák is kapjanak minimálnyugdíjat, akik legalább négy gyermeket felneveltek, és emiatt egyáltalán nem tudtak munkát vállalni, vagy nem szerezték meg a nyugdíjfizetéshez szükséges szolgálati időt – így döntött a szejm a csütörtökre virradóra elfogadott törvénytervezetben.

Kata – tb Kérdés

Kata alá tartozó ügyfelem nyugdíjba menne, de a NYUFIG-nál azt mondták neki, hogy nincs elég ideje, mert a katás időszakról nekik nincs adatuk. Hol és hogyan kellene ezt intéznie? Kérdezem azért is, mert több ilyen esetem is van. Köszönöm segítségüket! B.K.

Nyugdíjba készül? Számolja ki velünk ellátását! Cikk

Az Adózóna nyugdíjkalkulátora az öregségi nyugdíj várható összegének meghatározására szolgál. A kalkulátor input adatai a kereseti és a munkaidő adatok (munkában töltött napok, illetve kieső napok).

Soha nem látott összeget utalhat vissza idén az adóhatóság Cikk

Rekordösszegű adó-visszatérítést kaphatnak az idén azok, akik nyugdíjcélra takarékoskodtak. A pénztárakba és a biztosítókhoz is több befizetés folyt be tavaly, mint 2017-ben – írja a napi.hu.

Nyugdíjfizetési mizéria: Varga Mihály nem ment el a költségvetési bizottság ülésére Cikk

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalt mai ülésén az Országgyűlés költségvetési bizottsága arról, miért nem érkeztek meg idén januárban a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól a törvényben előírt határidőre. Az ülésen nem vettek részt a kormánypárti képviselők és a meghívón meghívottként szereplő Varga Mihály pénzügyminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke sem.

Prémium megszűnt munkaviszony után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégnél munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazott, beosztott dolgozó novemberben nyugdíjba ment (mindennemű jogviszonya megszűnt a céggel, és "sima" nyugdíjas). Ugyanakkor a munkaszerződése szerint prémium illeti meg a cég nyeresége alapján (eredményfüggő prémium). Ezt a prémiumot csak a beszámoló elfogadása után lehet megállapítani. Kérdeznénk, hogy ezen esetben, amikor nincs semmi jogviszonya a céggel, és saját jogú nyugdíjas, ezt a kifizetést milyen jogcímen, elszámolással, adó- és járulékkövetkezményekkel lehet majd elszámolni? (A kérdést erősíti az új 08-as bevallás adatszolgáltatási része is.) Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs