2003 találat a(z) nyugdíj cimkére

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Gyakori, hogy ilyenkor, tavasszal derül ki, hogy okoznak-e értelmezési gondot, illetve milyen hatással vannak az adózási és a gazdasági tevékenységekre az előző év végén elfogadott jogszabályok.

Ukrajnából Magyarországra menekültek nyugdíja Cikk

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta több tízezren menekültek el az országból, köztük számos idős, nyugdíjaskorú személy érkezett Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy ezen idős, nyugdíjas, vagy nyugdíjas korú menekültek Magyarországon hogyan juthatnak nyugdíjhoz, jogosultak lehetnek-e Magyarországon nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

Az Országgyűlés elfogadta a 2023-as rezsivédelmi költségvetés módosítását Cikk

Az Országgyűlés elfogadta a rezsivédelmi költségvetés módosítását, amely négyszeresére emeli a Rezsivédelmi Alap összegét, ezzel biztosítva, hogy minden magyar család továbbra is a rezsicsökkentett árat kapja az átlagfogyasztás mértékéig. Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika energiaár-robbanást és soha nem látott szankciós inflációt szabadított Európára. Ennek negatív hatásai Magyarországot is kihívások elé állítják, a kormánynak pedig cselekednie kellett annak érdekében, hogy Magyarország ebből a válságból is győztesen kerüljön ki. A kormány számára a veszélyek korában is a családok, a nyugdíjasok, a gazdaság és a munkahelyek védelme a legfőbb prioritás. Ennek szellemében a kormány módosította a 2023. évi költségvetést, melyet az Országgyűlés is elfogadott – közölte a Pénzügyminisztérium sajtóközleményében.

Tévedések a nyugdíjról: mi lesz azzal az időszakkal, amelyre nem fizeti meg a munkaadó a járulékot? Cikk

A foglalkoztató társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségeit a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) részletesen taglalja, rendelkezik a bejelentési, nyilvántartási, adatszolgáltatási, járulékmegállapítási, -levonási és -bevallási szabályokról. Adódik a kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a foglalkoztatott, tehát a biztosított ellátásra való jogosultságát, ha a munkaadó egyáltalán nem vagy csak részben teljesíti ezen kötelezettségeit? E problémát írásunkban a nyugellátás szempontjából vizsgáljuk meg.

Nyugdíj Kérdés

Több mint 400 tüntetőt vettek őrizetbe Franciaországban, több száz rendőr megsérült Cikk

A francia kormány nyugdíjreformja elleni csütörtök esti utcai tüntetéseken 441 rendőr és csendőr megsérült a demonstrálókkal kialakult összetűzések során, és országszerte 457 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok – közölte péntek reggel Gérald Darmanin francia belügyminiszter, tájékoztatott az MTI.

Átalányadózó egyéni vállalkozó nyugdíjszámításának alapja Kérdés

Ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést a csehek 55 százaléka Cikk

A csehek 55 százaléka ellenzi a nyugdíjak lassúbb növekedéséről hozott kormányzati döntést, 37 százalék egyetért a lépéssel, míg 7 százalék nem nyilvánított véleményt – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában, közölte az MTI.

Több mint 200 embert vett őrizetbe a francia rendőrség a nyugdíjreform elleni párizsi tüntetésen Cikk

A francia hatóságok csütörtök este 217 embert vettek őrizetbe Párizsban a nyugdíjreform elleni tüntetésen – közölte a France Info műsorszolgáltató rendőrségi forrásokra hivatkozva, tájékoztatott az MTI.

Nyugdíjkorhatár emelése Franciaországban: Macron parlamenti szavazás nélkül hirdetné ki Cikk

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, miután a nemzetgyűlésben nincs biztosítva a többség a törvényjavaslat elfogadásához – közölték kormányzati források.

A nap kérdése: igazolható-e a nyugdíjbiztosítás nyilvántartásaiból hiányzó jövedelemadat szja-bevallással? Cikk

Lehet-e szja-bevallással igazolni a hiányzó jövedelmet, ha az a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban nincs meg? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Így számolják az öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét 2023-ban Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2023. évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Szolgálati idő vásárlása: hogyan lehetséges? Cikk

Mit tehet az, aki szeretne visszamenőlegesen nyugdíjalapot képező jövedelmet és szolgálati időt vásárolni, de jelenleg biztosítási jogviszonyban áll? Hogyan alakul a nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő számítása abban az esetben, ha a biztosított többes munkaviszonyban áll, például 8 + 4 órás munkaviszonyban? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj – szolgálati idő és nyugdíjalap vásárlása Kérdés

Nyugellátásnak nem minősülő ellátások: mutatjuk, mire figyeljenek a munkáltatók Cikk

A munkaadók többsége többé-kevésbé tisztában van azzal, kit tekinthet saját jogú nyugdíjasnak, és ennek megfelelően helyesen állapítja meg, hogy ki minősül (és ki nem!) kiegészítő tevékenységet folytatónak, sőt adott esetben még az esetleges kereseti korlát vonatkozásában is tud tanácsot adni. Ugyanakkor vannak olyan, ritkábban előforduló, kevésbé közismert ellátások, amelyek esetében problémát okoz a fent említett kérdések eldöntése.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogdíj továbbhárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Üdülő áfalevonási jog

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink