32 találat a(z) nyitómérleg cimkére

Katás bt. egyszerűsített végelszámolás – könyvvizsgálat Kérdés

Kiva adóalap kiszámítása 2019. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivabevallás pénztár értékének tárgyévi csökkenése sor kitöltésének számításában szeretnék segítséget kérni. 2013. óta kiva adót választó cégről van szó. 2019. évi összes bevétel: 29 070 ezer forint, pénztár kimutatott értéke 2017. évi nyitómérleg adat: 9 364 ezer forint. 2018. évi zárómérleg pénztár összege: 2 713 ezer forint, 2019. évi zárómérleg pénztár összege: 1 632 ezer forint. Ezen adatok szerint milyen adat kerülhet a a nyomtatvány 9. sorába? Tisztelettel: Nagy Józsefné Glove Bt.

Evás bt. végelszámolása Kérdés

Ügyfelem evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2019-ben. 2020. 01. 01-jével tao szerint adózik, szeretne mielőbb egyszerűsített végelszámolással megszűnni. Helyes-e az az elgondolás, hogy 2019-re vonatkozóan nem készít mérleget, 2020.01.01-jével elkészíti a nyitómérleget, és ugyanezzel a nappal meg is szűnik? Jól gondolom, hogy ez megoldás lehet, vagy van valami jobb javaslatuk (mert esetleg késésben vagyunk a megszűnés tekintetében)? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Eva utáni nyitómérleg könyvvizsgálata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kötelező-e könyvvizsgáltatni a számviteli törvény hatálya alá visszatérő gazdasági társaság 2020.01.01-i nyitómérlegét, ha korábban csak a bevételeit tartotta nyilván a cég? Változtat-e ezen a kötelezettségen, ha a társaság végelszámol 2020.01.01-től? Köszönettel: Várnainé Mizsei Gabriella

Kft. átalakulása zrt.-vé, tervezett fordulónap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-be egy zrt. beolvad (a tulajdonosok azonosak, nem lesz se be-, se kilépő tag) és a cégbíróságon kért átalakulási fordulónap 2019.12.31. Azért kérik, mert amúgy is beszámolókészítési fordulónap lenne, és így többletmunkát nem okozna. De a kft. utána cégformaváltást, zrt.-vé alakulást tervez rögtön. Mivel a gazdasági év fordulónapja 2019.12.31., így, amelyre amúgy is beszámolási kötelezettsége van. Ezt a beküldendő beszámolót a kft. használhatja-e a vagyonmérleg-tervezet alapjaként, vagy amiatt, hogy a beolvadással létrejövő, vagyis továbbműködő kft. nyitómérlege a beolvadás tényleges elfogadott és cégbíróságon bejegyzett fordulónap utáni nap, így csak egy akár 2020.01.01-re összeállított közbenső mérleg lehet felhasználható? Legyenek kedvesek jogszabályi részekre való hivatkozásos részletesebb választ adni, amit előre is köszönök.

Katás bt. megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő Katás bt. elhatározza megszűnését. Eddig a beltag volt bejelentve katásként, a kültag nem működött közre a tevékenységben. A megszűnés elhatározását megelőző nappal lezárul a katás időszak. A bt. bankszámláján a februárban kiállított számlák ellenértéke szerepel. Záró-, illetve nyitómérleget kell készíteni, amiben más eszköz nem lévén, ezt tudja szerepeltetni a bt. mint eszközt. Egyszerűsített végelszámolással, amikor a bt. megszűnik, ebből a pénzből várhatóan még jelentős összeg megmarad. Kérdéseim: 1.) Ebből az összegből a katás tagra jutó összeg kivehető-e minden adó és más járulék nélkül, mint a kata megfizetésével “rendezett” jövedelemkivét a végelszámolási időszakban, tehát már a számviteli törvény és a társaságiadó-törvény hatálya alatt? Ez milyen kifizetésnek minősül, kell-e szerepeltetni valamilyen bevallásban (08-as)? Milyen dokumentum alapján történhet meg a kifizetés (nincs a katás időszak alatt eredménykimutatás, osztalékelőírás), illetve a kifizetendő összeget hol kell a nyitómérlegben szerepeltetni? 2.) Kötelező-e a másik tagra eső rész kifizetése “osztalékként” ezzel egy időben? Ennek mik az adóvonzatai? 3.) Amennyiben a bentmaradt pénzt csak a vagyonfelosztásnál kapják meg a tagok, akkor a katásként bejelentett beltagnak fizetett összeg után milyen adó- és ehofizetési kötelezettség van, illetve van-e egyáltalán, vagy mint katás időszak alatt elért bevétel már leadózottnak minősül?

Bizonylatok nélkül nyitás készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. megkeresett, hogy készítsem el a tavalyi évben elmaradt bevallásait. Kiderült, hogy nemcsak a bevallásai, de a 2016. évi beszámolója sem készült el, és az előző évek bizonylatai is hiányoznak (!). Csak a számlatömbjei vannak meg. A vállalkozás egyébként tevékenységet nem végez. Kértem, hogy keresse fel az előző könyvelőjét, és kérje el a bizonylatokat. Ő közölte vele, hogy nála nincs már semmi, mindent kidobott (!!!). Nem találkoztam még ilyen üggyel, és nem tudom, hogy főkönyvi kivonat, kartonok és egyéb bizonylatok stb. nélkül hogyan is indulhatnék el, hogy legalább a valósággal megegyező nyitást készítsek. A beszámolókból túl sok adatot nem tudtam meg (például, hogy a követelések, kötelezettségek miből állnak). A 2016-2017. évi banki kivonatokat le lehet kérni, és legalább a számlatömbjei megvannak. Kérem segítségét, mit lehetne ezzel kezdeni, hogy megfeleljen a jogszabályoknak, ha lehet egyáltalán? Köszönöm.

Számviteli teendők evás társaság végelszámolásakor Cikk

Végelszámolással megszűnő evás bt. nyitómérlegének összeállításáról kérdezett olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Bevételi nyilvántartásos evás társaság végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2003. 01.01. óta evás adóalany bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, 2018. 01.01-i nappal kezdődően jogutód nélkül, végelszámolás útján az általános szabályok szerinti megszüntetését jelentette be a cégbíróságnak. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel a végelszámolás kezdő időpontjával nyitómérleget kell összeállítani, ebben az esetben a nyitómérleg adatainak összeállításához hány évre kell visszamennie a cégnek? A mérleg forrásadatainak összeállítását milyen bizonylatokból tudom elkészíteni, a saját tőkét –eredménytartalékot – hogyan tudom megállapítani? Tisztelettel: Fodor Gyuláné

Evából katára áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. át szeretne térni katára. Hogyan kell áttérni az egyszeres nyilvántartásból? Kell hozzá nyitómérleg, és ezt könyvvizsgálóval ellen kell jegyeztetni? Az evatörvényben azt olvastuk, hogy csak végelszámoláskor nem kell könyvvizsgáltatni. Mi az áttérés menete? Válaszát előre is köszönjük!

Katából kilépő társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kilép a katatörvény hatálya alól, és visszakerül a társaságiadó-törvény hatálya alá. A katából való kilépést követően elkészítendő nyitómérleget könyvvizsgálóval ellenőriztetni szükséges? Kapcsolódik hozzá közzétételi kötelezettség? A nyitómérlegben szereplő eredménytartalékot hogyan kell kezelni a későbbiekben? (Értelmezésem szerint ez már egy adózott eredménytartalék lenne, amit osztalékfizetésre sem lehetne felhasználni.) Köszönöm válaszukat!

Evás vagy katás bt. végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás vagy katás bt. végelszámolással történő megszűnésekor, a számviteli törvény alá való visszatéréskor a nyitómérleget kell-e könyvvizsgálóval ellenőriztetni? Van-e különbség, hogy megszűnés miatt tér vissza a számviteli törvény hatálya alá vagy saját elhatározásból? Van-e különbség, hogy evás vagy katás volt a bt.? Köszönettel: Szakács Zsuzsa

Mérleg tételeinek a meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely 2015-ben még az Eva. tv. hatálya alá tartozott, bevételi nyilvántartást vezetett. 2016-ban - mivel megszüntette a bankszámlaszámát - a NAV megszüntette a bt. eva-adóalanyiságát. 2012 óta a bt. könyvelőt nem alkalmazott. 2005. 01. 01-jével tért át a bt. az eva hatálya alá. Rendelkezésemre áll a 2004. évi főkönyvi kivonat. Az 1-es számlaosztályban 555042, a 3-as számlaosztályban -148706, a 4-es számlaosztályban 406208 az egyenleg. Az 1-es számlaosztályon belül a befektetett eszközök 555042, egyéb berendezések 305349, beruházások 260791 egyenleggel szerepelnek. Kérdésem az, hogy mi alapján készítsem el a nyitómérleget? Köszönöm a válaszát.

Mérleg tételeinek meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely 2015-ben még az Eva. tv. hatálya alá tartozott, bevételi nyilvántartást vezetett. 2016-ban - mivel megszüntette a bankszámlaszámát - már a Tao. hatálya alá tartozott. Mivel 2004 óta az eva hatálya szerint fizette a kötelezettségét, 2012 óta könyvelője sem volt, beszámolót nem adott be, főkönyvi kivonata nincs. Kérdésem az, hogy mi alapján készítsem el a nyitómérleget? Kérdezem továbbá, hogy a 2015. és az azt megelőző évekre a 08-as bevallást be kellett-e adnia. Köszönöm a válaszát.

Evás időszak alatt szerzett ingatlan Kérdés

Evás bevételi nyilvántartást vezető bt. evás időszak alatt vett egy ingatlant, 7 millió forintért. Az ingatlanra 40 százalék támogatást kapott, ami után megfizette az evát. 2017 januártól visszatért a társasági adó alá. Az ingatlant 10,5 millió forintra értékelték.Tervezi az ingatlan eladását. Evás nyitómérlegben az eszközöket piaci értéken kell szerepeltetni. A nyitómérlegben a 10,5 millió forintot kell szerepeltetni? Ha eladja az ingatlant 10,5 millió forintért, nem keletkezik társasági adó fizetési kötelezettsége, pedig a tényleges bekerülési érték 7 millió forint volt? Előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close