23 találat a(z) negyedév cimkére

KSH: az eső mentette meg a magyar gazdaságot a brutális visszaeséstől Cikk

Bemutatták a részleteket, hogyan jött ki a vártnál gyengébb, de az előző negyedévinél már jobb magyar GDP-adat. A mezőgazdaság rendkívül jól teljesített, azon kívül majdnem minden más még gödörben van – írja a hvg.hu.

800 ezer forinttal gazdagodtak az „átlagmagyarok” 3 hónap alatt. Tényleg? Cikk

Az MNB friss elemzése szerint az elmúlt negyedévben a magyar háztartások pénzügyi megtakarítása összesen 3200 milliárd forinttal gyarapodott. Miben tartjuk a pénzünket? És honnan a hozam? – keresi a választ a kérdésre elemzésében a forbes.hu.

A nap kérdése: átalányadózó egyéni vállalkozó 36 órás munkát vállal – hogyan adózik egy korábban kiállított, ki nem fizetett számla után? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés, ha átalányadózó, főállású vállalkozóként szeptember 20-át követően heti 36 órás munkát vállal, hogyan adózik a harmadik negyedévben a még ki nem fizetett számla után, és milyen teendője lesz az utolsó negyedévben. Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

2,9 százalékkal csökkent a használt lakások átlagos ára a második negyedévben Cikk

Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.

Igazi gyomros a KSH-tól: két és fél éves mélypontjára került a magyar gazdaság Cikk

2020 vége óta nem érkezett annyira gyenge GDP-adat, mint most, 2,3 százalékkal esett vissza a gazdaságunk teljesítménye április-júniusban. Az pedig, hogy zsinórban négy negyedévben is romlást mérjenek, még soha nem fordult elő, amióta 1995-ben a mostani módszertannal kezdték mérni a GDP-t – írja a hvg.hu.

Külföldről kap jövedelmet? Ezekre figyeljen a 2022. évi szja-bevallásban Cikk

A Magyarországon adózók széles köre számára már 2017. óta megkönnyíti az év végi szja-bevallás elkészítését a NAV azon gyakorlata, hogy az adóhatóság elkészíti az éves adóbevallásuk tervezetét. Ez kényelmet és jelentős adminisztrációs könnyítést jelent, azonban számos esetben – így különösen akkor, ha a jövedelem külföldről származik – előfordulhat, hogy a NAV egyáltalán nem, vagy nem teljeskörűen rendelkezik a jövedelemadatokkal, így könnyen előfordulhat, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításával, befizetésével és bevallásával kapcsolatos teendőket a magánszemélynek önállóan kell megtennie. Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni, tekintettel a közelgő 2022. évi szja-bevallási határidőre.

A negyedik negyedévben 0,2 százalékkal bővült a spanyol GDP Cikk

Spanyolország bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal bővült negyedéves összevetésben 2022 utolsó három hónapjában, összhangban az előzetes becslésekkel – derült ki a spanyol statisztikai hivatal, az INE pénteken közölt végleges adataiból, tájékoztatott az MTI.

MNB: a vállalati és a lakossági hitelezés is lassult az utolsó negyedévben Cikk

A negyedik negyedévben a vállalatok hitelállománya 311 milliárd forinttal bővült, ami 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest; a lakossági hitelállomány 101 milliárd forintos bővülése pedig éves összevetésben 34 százalékos lassulás – derül ki a Magyar Nemzeti Bank hitelezési folyamatokat bemutató legújabb jelentéséből, amely az MNB honlapjára pénteken került fel.

A Samsung Electronics negyedéves működési nyeresége 69 százalékkal esett Cikk

A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt – közölte a cég pénteken, tájékoztatott az MTI.

Csökkent a GDP-hez mért államháztartási hiány és államadósság a második negyedévben az EU-ban Cikk

Az euróövezetben szezonálisan kiigazítva az államháztartási hiány az idei második negyedév végén a GDP 2,1 százalékára csökkent az első negyedév végi 2,5 százalékról, az EU-ban pedig a hiány 1,8 százalékra süllyedt a negyedévvel korábbi 2,3 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken nem végleges adatként – közölte az MTI.

2116 millió euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a második negyedévben Cikk

2022 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 30, importja 28 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2116 millió euró volt, 537 millió euróval több a 2021. II. negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten az export 19, az import 9,7 százalékkal, a többlet pedig 697 millió euróval növekedett – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Erőteljesen emelkedő lakásárak Budapesten és a városokban, mérséklődő lakásárak a községekben Cikk

Közzétette honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2022 első negyedéves MNB-lakásárindexet.

OSS áfa egyéni vállkozó Kérdés

Így alakult a kormányzati szektor egyenlege az első negyedévben Cikk

Az előzetes adatok szerint 180 milliárd forint, a GDP 1,5 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. I. negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 309 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,6 százalékponttal romlott. Az egyenleg változása a kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedéséből adódott, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában (KSH).

Magánszemélyek: itt a negyedik negyedévi adóelőleg-fizetés Cikk

Az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatott önálló tevékenységek (például óraadás, bérbeadás, tervezés) esetén az adóelőleg-fizetési kötelezettség jellemzően azokat a magánszemélyeket érinti, akiknek nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelme, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja vagy nem köteles levonni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink