191 találat a(z) nők 40 cimkére

Nyugdíj és a szolgálati idő Kérdés

Nők 40: kedvezményes nyugdíjjogosultság 2020-ban Cikk

Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően sajátjogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

Nyugdíjigénylés visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk a tegnapi folyamán jár a Nyugdíjfolyósítónál, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy visszamenőleges hatállyal, 2019 novemberétől igényelheti a nők kedvezményes 40 éves nyugdíját, mivel a jogosultsága megnyílt rá. Amennyiben ezt igényli és igényét elfogadják, akkor ha jól értem visszamenőleges dátummal megállapítják neki a nyugdíjat. Munkavállalónk jelenleg munkaviszonyban áll. Amennyiben visszamenőleges hatállyal megállapítják a nyugdíját, akkor 2019. novemberétől minden érintett hónapra a havi járulékbevallásokat önrevíziózni kell, mivel nyugdíjas munkavállalóktól nem kell járulékot vonni, valamint szakképzési és szociális hozzájárulási adót sem kell a cégnek fizetni? A munkavállalónak ki kell fizetni az így önrevíziózott és korábban tőle levont járulékokat? Valamint a T1041-es nyomtatványon a novemberi dátummal kell kijelenteni a munkavállalót? A 2020. január 31-éig kiadott 2019. évi adó- és járulékigazolásokat is módosítani kell? Segítségüket előre is köszönöm.

Munkaidő-csökkentés hatása a nők 40 éves nyugdíjazásához Kérdés

Olvastam egy cikkben, hogy ha egy nőnek csökkentik a heti munkaidejét például heti 10 órára, akkor is teljes munkaidőként kerül elismerésre a nyugdíjazás 40. évének megállapításakor. Hogyan kell ezt pontosan érteni? A járványveszély idejére vonatkozik? Valahol ez megjelent hivatalosan is?

Kereseti korlát 2019 Nők 40 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kolléganőmmel nem tudunk megegyezni abban, hogy a kereseti korlátoz a biztosítotti jogviszony idejére arányosítani kell, vagy akár egy hónapra is lehet a jövedelme 2 682 000 forint. A hölgy megbízási jogviszonyban tagként látott el üzletvezetést április10-étől december 20-áig (a társasági szerződés szerint). Előre is köszönöm szíves válaszát.

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adategyeztetési eljárásra 2019 decemberében kaptam egy értesítést, mely szerint 2018.12.31éig 39 év 79 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 38 év 48 nap a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 38 év 48 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezek. Januárban megkaptam a határozatot, mely szerint 2018.12.31-éig 39 év 79 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 39 év 49 nap a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 39 év 49 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezek. Kérdésem: 1. A fentiek alapján elmehetek-e 2020. évben nyugdíjba a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel abban az esetben, ha 2019. évben 300 napot dolgoztam alkalmazottként, és munkanélküli járadékon voltam 65 napot. 2. Mikor célszerű beadnom a nyugdíj iránti kérelmemet ahhoz, hogy számomra kedvező legyen a nyugdíj összegének a megállapítása? 2020. évben, vagy 2021. évben? 3. Ha 2021. évben adom be a nyugdíj iránti kérelmemet, akkor kérhetem-e azt, hogy a 2020. évi szorzókkal állapítsák meg a nyugdíjamat? 4. Kérhetem-e 2021. évben azt, hogy a nyugdíjamat 2020. évre visszamenőlegesen állapítsák meg abban az esetben, ha közalkalmazottként dolgozom, és 2021-ben megyek nyugdíjba? Köszönöm.

Nők 40 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elemista szintű a kérdésem, de legalább nem szégyellem feltenni: a közbeszédben a "nők 40 éves nyugdíja" nevű javadalmazást kapó személy nyugdíjasnak számít-e a leendő kedvezményes jogviszonyok szempontjából, vagy csak korhatár előtti ellátásban részesülőnek? Tisztelettel: Kisházi Sándor

Keresetkorlát a nők 40 éves nyugdíja mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Március 8-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Teljes munkaidőben dolgozom tovább egyházi iskolában. A keresetkorlát vonatkozik rám?

Nők 40 Kérdés

A nők 40 éves lehetőségével mentem nyugdíjba, már betöltöttem a rám hatályos öregségi nyugdíjkorhatárt 2019-ben. A kérdésem: rám vonatkozik a keresetkorlát, igen vagy nem? Köszönöm válaszát.

Nők 40 éves nyugdíjazása egyházi általános iskolában Kérdés

Egyházi általános iskolában tanítok. 2020. szeptember 1-jén lesz meg a 40 éves munkaviszonyom. Mikor kezdeményezhetem a nyugdíjazásomat: az igénylésemet csak szeptember 1-je után vagy előtte is beadhatom? Mennyi szabadságra vagyok jogosult? Mikortól vagyok jogosult a felmentési idő megkezdésére? Igaz-e az alábbi állítás: "Az egyházi intézményekben dolgozók nyugdíjba vonulásával kapcsolatban először azt kell világosan látnunk, hogy az érintettek nem tartoznak a Kjt. hatálya alá, ezért munkáltatásukkal, így a nyugdíjba vonulásukkal kapcsolatos szabályokat az Mt. határozza meg. Ezért esetükben felmentésről, felmentési időről, jubileumi jutalomról nem lehet szó, ilyen kategóriák a Mt.-ben nem léteznek."(https://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/Nyugdijba_keszulok_munkaviszonyanak_meg) Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Izsovszki Zita

Szabadságmegváltás – nyugdíj Kérdés

Ügyfelem főállásban, 2014. 12. 01. napjától kezdődően 2019. 10. 13. napjáig állt választott tisztségviselőként jogviszonyban a munkáltatójával. A Kttv. 225/C § értelmében sajátos közszolgálati jogviszonya alapján évi 25 nap alap – és 14 nap pótszabadság illette meg. Az öt év alatt a ki nem adott szabadságnapok adott évente átemelésre kerültek, erre tekintettel a ki nem adott szabadságnapok száma összesen 89 nap volt. A Kttv. 107. § (2) bekezdése értelmében a közszolgálati jogviszony megszűnése esetén, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, az arányos szabadságot meg kell váltani a jogviszony megszűnését követő 40. napon.Az ügyfelemet megillető szabadságmegváltás összege 2019. 10. 13. napját követő 40. napon, 2019. 11. 22. napján, illetőleg az azt követő első munkanapon, 2019. 11. 25. napján volt esedékes.Ezzel szemben a munkáltató a szabadságmegváltás összegét jóval a törvényi határnap után, 2020. 01. 29. napján bérszámfejtette és fizette ki, bruttó illetményéből szja-előleget, nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségügyi hozzájárulást vont le. Kérem szíves állásfoglalását abban, hogy a 2019-ben esedékes, de csak 2020-ban kifizetett szabadságmegváltás érinti-e 2020-ban a nők 40 program szerinti szüneteltetési kötelezettséget, illetőleg a szabadságmegváltást mint kifizetési jogcímet egyáltalán figyelembe kell-e venni a nők 40 program szerinti jövedelemmaximum esetében! Várom megtisztelő válaszát.

Ami szolgálati időnek, illetve jogosultsági időnek számít, és ami nem Cikk

Gyakran érkezik olyan kérdés (nyilván, mert nem kevesen kerülnek ilyen élethelyzetbe), hogy miként hidalható át a 40 év jogosultsági időhöz szükséges néhány hónap vagy esetleges ennél valamivel hosszabb idő, különös tekintettel arra az esetre, ha az érintett a jogviszonya megszűnésekor több havi végkielégítést vagy jubileumi jutalmat is kap.

Közalkalmazotti jogviszonyból katás nyugdíjas kereseti korlátja Kérdés

G-né 2019. 10. 05-étől nők kedvezményes nyugdíjával, közalkalmazottként (Nők 40) ment nyugdíjba. Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó. Kérdésem, hogy ebben az esetben a katás egyéni vállalkozásából származó bevétele bele számít-e a keresetkorlátba.

Nyugdíj és korhatár előtti ellátás melletti kereseti korlát Cikk

Az év háromnegyedének végéhez érkezve számos esetben felvetődik a kérdés, hogy a nyugdíj, illetve a nyugdíjszerű ellátások mellett az év során szerzett keresőtevékenységből származó keresetek alapján szüneteltetni kell-e a nyugellátást vagy sem. A kérdésekből kiderül, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy nyugdíjban részesülnek-e vagy csupán nyugdíjszerű ellátásban.

Nyugdíjas pedagógus járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésre keresem a választ. Nők 40 éves szolgálati idejével 2 éve nyugdíjas volt pedagógust visszahívták az iskolába újra tanítani. A közalkalmazotti díjazásából nemcsak a 15% szja-t, hanem a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot is vonják azóta is folyamatosan. A bérszámfejtés részére jelezte, hogy nyugdíjas, de azt a felvilágosítást kapta, hogy rá nem vonatkozik, hogy január 1-jétől a nyugdíjastól csak személyijövedelemadó-előleget kell vonni. Valóban a Kjt.-re-re nem vonatkozik ez a jogszabály? Köszönettel: Abelovszky Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs