15 találat a(z) növénytermesztés cimkére

Ők a magyar állattenyésztés, növénytermesztés 2024. évi nagydíjasai Cikk

A Zilda tejüzem nyerte a 2024-es Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíjat, az idei Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíjat pedig az Agrova Kft. kapta.

A munkáltató tevékenysége Kérdés

A kukorica megsínylette a tavalyi évet, árpából rekordtermés született Cikk

Árpából történelmi rekordtermést, búzából minden korábbinál nagyobb hozamot takarítottak be 2021-ben. A nyári hőség azonban az elmúlt három évtized legalacsonyabb kukoricaterméséhez vezetett – összegezte a tavalyi gabonatermés adatait hétfőn kiadott előzetes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egyéni vállalkozás vagy őstermelés? Kérdés

Alapot hoznának létre agrárgazdasági jövedelemkiesések részbeni ellensúlyozására Cikk

Az állattenyésztés és a növénytermesztés nem időjárási kockázataiból adódó jövedelemcsökkenés részbeni kompenzálásra alkalmas alap létrehozását tervezi az Agrárminisztérium – közölte a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_4_Csaladi_gazdasag_vezetoje_munkavi_eux#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Tisztelt Lepsényi Márta! Egyéni vállalkozóként: mezőgazdasági gépi szolgáltatást végez (gépi földmunka elvégzése saját eszközökkel /traktor, eke stb.) Őstermelőként: növénytermesztést folytat, állattenyésztéssel nem foglalkozik. Feleség: napi 8 órás munkaviszonya van, nem kívánja munkaviszonyát megszüntetni. Gyermek: 6 éves. Családi gazdálkodásban továbbra is növénytermesztéssel kívánnak foglalkozni. Éves összbevételük több mint 50 százaléka növénytermesztésből, őstermelői tevékenységből származik. Kérdésem: munkaviszony megtartása mellett a férj lehet-e a családi gazdálkodás vezetője úgy, hogy az őstermelői 50 százalékos bevételi határ teljesül. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni? Családi gazdaságot alapíthatnak úgy hogy munkaviszonyuk mind a kettőjüknek megmarad? Válaszát ismételten nagyon köszönöm!

Mezőgazdasági egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, hogy az alábbi kérdés megválaszolásában szíveskedjenek segítséget nyújtani! Egyéni vállalkozó, aki főtevékenységeként növénytermesztéssel foglalkozik, vállalkozói tevékenységéhez 2019. évben tárgyi eszközt vásárolt (kombájn). A tárgyi eszköz alaptevékenységet szolgál és korábban még használatba nem vett, új tárgyi eszköz, ezért az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap megállapításakor az úgynevezett kisvállalkozói kedvezményre lenne jogosult [szja-törvény 46/B. § 6. bekezdés d) pontja]. Az igénybe vett kisvállalkozói kedvezmény adótartalma csekély összegű „de minimis” támogatásnak minősül. „A de minimis támogatás összege bármely 3 adóévben legfeljebb - 200.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet általános csekély összegű támogatás esetén, - 25.000 eurónak megfelelő Ft összeg lehet mezőgazdasági csekély összegű támogatás esetén.” Nem tudjuk meghatározni, hogy mely tevékenység minősül elsődleges mezőgazdasági termelésnek. Esetünkben az egyéni vállalkozó nem termeléssel foglalkozik, hanem növénytermesztéssel. Ebben az esetben vonatkozik rá a 25.000 euró határösszeg, vagy a 200 000 euró keretösszeget lehet figyelembe venni? A kombájn beszerzési ára 90 000 ezer forint, a vállalkozó nyeresége pedig 100 000 ezer forint felett van, ezért lenne fontos annak megítélése, hogy meddig veheti figyelembe a csekély összegű támogatást. Segítségüket köszönöm!

Növénytermesztési szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teáor 0161 alá tartozó növénytermesztési szolgáltatást szeretne végezni egy vállalkozó. Tehát gyümölcsszedési, zöldségszedési stb. munkákat, melyeket a megbízó telephelyén végez, a megbízó technológiáját betartva, azonban a saját embereivel látja el a munkát. A kijelölt területtel, ha végeznek, akkor kiszámlázza a szerződésben meghatározott munkadíjat. Kérdésem, hogy ez legális-e, vagy munkaerő-kölcsönzésnek minősítheti-e egy hatóság? Köszönettel: Kiss Anita

Méregdrága lett a krumpli és a zöldség Cikk

A januári 8,3 százalék után februárban 7,7 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt, így az első két hónap átlagában 8,0 százalékkal emelkedett az agrártermékek termelői ára. Hat éve, 2013 elején volt legutóbb ennél nagyobb az áremelkedés üteme, míg tavaly az egész évben és az első két hónapban is egyformán 2,7 százalékos volt a mezőgazdasági termékek termelői árának emelkedése – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.

Megtalálták Magyarország legszebb birtokait Cikk

Az első alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat. A díj mellett kihirdették az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztői, a kertészeti, a kistermelői családi birtok, a szántóföldi növénytermesztői kategóriák győzteseit is, valamint a közönségdíj nyertesét – írja az agrotrend.hu.

Pénztárgép használatának kérdése Kérdés

Egyéni vállalkozó részben növénytermesztéssel, részben alkatrészkészítéssel foglalkozik megrendelésre, valamint fémtárgyakat készít a műhelyében. Szinte kizárólag céges ügyfelei vannak. Kell-e pénztárgép a működéséhez? Köszönettel: K.

Adókedvezmény Kérdés

Csak mezőgazdasági növénytermesztéssel és szolgáltatással foglalkozó kft. vehet-e igénybe társaságiadóalap-kedvezményt új mezőgazdasági erőgép beszerzése után? Ha igen, milyen feltételekkel?

Szolgáltatás anyaggal Kérdés

Növénytermesztési szolgáltatásat végzünk. Felhasznált permetezőszert, vetőmagot, műtrágyát használunk ennek keretében. Külön számlázzuk az anyagot, vagy egyben a megállapított árban? A vetőmag a szolgáltatásban fordított áfás lenne? Vagy a szolgáltatáséval azonosan egyenes?

Társasági adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adó törvény 7. § zs) pontja alapján járó kedvezményt igénybe veheti-e a kizárólag mezőgazdasági növénytermelést végző (0111-es TEÁOR-számú) társaság? Valamint igénybe veheti-e, ha a mezőgazdasági termelés mellett kereskedelmi tevékenységgel is foglalkozik?

Mezőgazdaság tao-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adó törvény 7. § zs) pontja alapján járó kedvezményt igénybe veheti-e a kizárólag mezőgazdasági növénytermelést végző (0111-es TEÁOR számú) társaság?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink