12 találat a(z) német cég cimkére

Külföldi általi magyarországi értékesítés áfája Kérdés

300 euró alatti EU-s termékértékesítés Kérdés

Német cég, magyar alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Adott egy német Gmbh, amely tervezési szolgáltatást nyújt Németországban. Szeretne magyar tervezőket munkavállalóként foglalkoztatni. Budapesten bérelne irodát és ebben az irodában dolgoznának alkalmazotti jogviszonyban. Magyarországon szeretnék fizetni a járulékokat. Ez hogyan tud megvalósulni? Elegendő a német cégnek adószámot kiváltatnia Magyarországon? Telephelyet keletkeztet az iroda? Ezt hogyan, milyen nyomtatványon kell bejelenteni? Milyen számviteli és adózási teendői vannak ennek a német cégnek Magyarországon? Ugyanúgy könyvelni kell, mint egy magyarországi céget, és év végén beszámolót, taót, ipát kell fizetnie? Köszönettel.

Munkaügyi kérdés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Magyarországon bejegyzett kft. foglalkoztat 2 főt, akik azonban a Németországi anyavállalatnak végeznek munkát. Fizetésüket a magyar kft.-től kapják, a magyarok fizetik a járulékokat, és a 2 fő munkavállalása (például szabadság, táppénz) a magyar jogszabály alapján kerül elszámolásra. A munkaszerződésükben is a magyar kft. a munkáltató. A 2018. évre a magyar kft. nem hárít át semmilyen költséget a német anyacégnek, azonban megállapodásuk szerint következő év januárjától a magyar kft. kiszámlázza a 2 dolgozó után fizetett összes költséget (bér és járulékok). A 2 dolgozó munkaköréből kifolyólag sokszor utazik külföldre, az utazási költségeket a német anyacég fizeti, azonban a szállásköltséget a mai napig nem vállalta fel senki, a munkavállaló hitelezte. A német cég nem fizeti, mert a 2 magyar nem munkavállalója, a magyarok meg azt mondják, ez nem az ő dolguk. A magyar cégnek elkészült egy külföldi kiküldetésre vonatkozó szabályzata, miszerint minden dolgozót 50 euro/nap napidíj illet meg. A fent említett 2 dolgozó kérését, hogy a napidíjat fizessék ki, azzal hárította el a kft., hogy ők a magyar céggel állnak munkaviszonyban, de rájuk ez a napidíjszabályzat nem vonatkozik (a megfogalmazott napidíj-ellátmányban nincs olyan kitétel, hogy ez a 2 főre nem vonatkozik). Szeretném tudni, hogy a magyar cég jogszerűen jár-e el, hogy nem fizeti ki a szállás- és napidíjat? Hogyan számlázhatja majd ki jövő évben a munkavállalók bérét és járulékait? Ez nem burkolt munkaerő-kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzés feltételei Cikk

Azáltal, hogy tulajdonrésze van egy magyar kft.-nek egy német munkaerő-kölcsönzésre jogosult cégben, szerzett-e bármilyen jogosultságot arra, hogy ő is kölcsönözhesse a magyar cégben bejelentett dolgozókat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Német cég magyar adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német cég Magyarországon bérel raktárt, rendelkezik magyar adószámmal, az adószám vége -2-51. Számomra ez azt jelenti, hogy áfaalany. Szállítmányozással foglalkozunk, belföldi szállítást rendeltek tőlünk. Véleményük szerint áfamentesen kell kiállítanunk a számlát. Segítségüket kérem abban, hogy milyen számlát kell kiállítanunk? Köszönettel várom válaszukat. Mekler Lászlóné

Német cég alkalmaz magyar magánszemélyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német cég (Magyarországon illetékességgel nem rendelkezik) megbíz egy magyar magánszemélyt, hogy előadásokat tartson Magyarországon. A magánszemély kizárólag belföldön tartózkodik. A német cég az általa küldött szerződés alapján, bruttó módon díjazza a magánszemélyt, és az adókat, járulékokat a magánszemélynek kell megfizetnie. Kérdésem, hogy helyesen jár-e el a német cég? Amennyiben igen, a magánszemély ezen díjazása alapján, ami euroban van meghatározva, milyen adókat és járulékokat fizet és ezeket milyen nyomtatványon vallja be? Válaszát előre is köszönöm.

EU-s szállító magyar adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1/. Egyik német partnerünktől árut vásárolunk, és közösségi beszerzésként kezeltük eddig. Az áru beérkezett Németországból. Most jutott tudomásunkra, hogy időközben a német partner kért magyar adószámot. Helyesen számláz-e továbbra is a német adószámmal? 2/. Ugyanennek a partnernek mi is számlázunk exportot, eddig EU-s vevőként kezeltük, annak ellenére, hogy volt magyar adószáma, mivel nem volt tudomásunk az időközben kért magyar adószámról. Az áru elhagyja az országot. Hogyan számlázunk helyesen?

Javítás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy magyar rendszámú tehergépkocsi egy magyar cég (X cég) tulajdonában van, amely átalánydíjas szerződést köt egy német céggel a tehergépkocsi javítására. A német cég ennek egy részét részjavításra (például légkondi) kiadja egy másik magyar cégnek (Y cég), ők is kötnek egy átalánydíjas szerződést. Kérdés, hogy mivel az autó tényleges javítása Magyarország területén történik, és magyar rendszámú az autó (ami nem hagyja el az ország területét), a számlázás az átalánydíjas javításról Y magyar cég és a német cég között történhet-e áfa nélkül, mint területi hatályon kivüli szolgáltatás, vagy a 27 százalékos áfa felszámításával lehetséges-e? Köszönettel: Horváth Andrea

Kereskedelmi képviselet és a munka törvénykönyve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném az állásfoglalását! Adott egy német vállalat magyarországi kereskedelmi képviselete, amelyre az 1997. évi CXXXII. törvény (a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről) vonatkozik. Ez a törvény tartlmazza a munkaviszonnyal kapcsolatos rendelkezéseket is: 29. § (2) A kereskedelmi képviseletnél foglalkoztatottak a külföldi vállalkozással állnak jogviszonyban, a munkáltatói jogokat a külföldi vállalkozás a kereskedelmi képviseletén keresztül gyakorolja. A német cégnél dolgozók a képviselet adószámán keresztül vannak vannak bejelentve, a 08-as bevallás is ugyanúgy ezen keresztül megy, viszont a munkaszerződést már a német GMBH-val kötik meg, a kinti szabályokat figyelembe véve. Tehát a bérezés euróalapon van megállapítva (a saját banknak a hónap utolsó napi árfolyamával forintosítják), továbbá 6 havi próbaidőt kötnek ki. Mely ország törvényeit kell figyelembe vennie a cégnek? Eltérhet a munka törvénykönyvében leírtaktól? Köszönöm válaszát!

Német cég számlázása, amíg nincs magyar adószáma Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A kérdésem a következő lenne: van egy német cég, amelynek még nincs magyar adószáma, de folyamatban van az igénylés. Magyarországi raktárból, magyar cégnek értékesít. Amíg nincs meg a magyar adószáma, hogyan kell ezt az ügyletet leszámláznia? Köszönöm válaszát előre is.

Számlakibocsátás: így kerülhető el a NAV-bírság Cikk

Német cég adószámot váltott ki Magyarországon áfafizetés miatt. A német cégnek nem csak Magyarországon van áfa miatt adószáma, hanem több EU-s tagállamban is. Mivel a kimenő számlákat a német cég állítja ki minden ország számára, így a magyarországi kimenő számlák sorszáma - amit az áfabevallásban szerepeltetünk - nem folyamatos. A NAV ellenőrzése során vizsgálja a számla sorszám folyamatosságát. Hogyan kerülhető el a büntetés?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close