368 találat a(z) munkaidő cimkére

Milyen nyilvántartás kell vezetni a munkaidőről? Kérdés

Az alkalmazottak munkaszerződése napi 8 óra munkaidőről rendelkezik, valamint, hogy ezen munkaidő rugalmasan kezdhető/fejezhető be a munka jellegénél fogva. A szabadságok nyilvántartása megtörténik, de más – például jelenléti ív, egyéb nyilvántartás – vezetése kötelező-e? A cég fuvarozással foglalkozik. Köszönöm.

Fuvarozók, figyelem! Minden egy helyen a munka- és pihenőidőről Cikk

Kiterjedt hazai, illetve európai uniós normarendszer szabályozza a közlekedésben, ezen belül a közúti közlekedésben dolgozók munka- és pihenőidejét. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a fuvarozásban tevékenykedőkre vonatkozó előírásokat.

Munkaidő ajándékba, avagy lehet-e kivételezni a munkavállalók között? Cikk

Adhat-e különböző munkaidő-kedvezményt tetszőlegesen, alkalomszerűen egyes munkavállalóknak a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám jogi szakértő válaszolt.

Munkaidő, pihenőidő, végkielégítés, szabadság: változik a munka törvénykönyve Cikk

Változik az munka törvénykönyve: a módosítás tervezete a kormány honlapján olvasható.

Munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Takarítónőt alkalmazunk, heti 40 órás munkaviszonyban. A munkáltató szeretné, ha a munkavállaló 6-8 óráig és 12-18 óráig dolgozna. Lehetséges-e így a napi munkaidő? Ha igen, munkaközi szünetet nem kell a munkavállalónak ledolgozni, mivel azt 6 óra letöltött munkavégzés után kell kiadni? Milyen formában történjen a munkaidő-nyilvántartás? Válaszukat előre is köszönöm.

Személyszállítás sofőrök munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni utazási irodánál, buszvezetők munkaidő nyilvántartásával kapcsolatban. Rendelkezésre állási időnek minősül az az idő, amikor az utasok kiszállnak városnézésre, étkezésre, illetve többnapos kirándulás esetén szabadidős programok ideje alatt, illetve éjszaka, amikor a vezetőnek nem kell dolgoznia? Erre jár a 40 százalékos pótlék? Minden esetben a pihenőidőt az 561/2006 EK rendelet határozza meg. Nincs olyan eset, amikor a munka törvénykönyve lenne az irányadó? A törvényeket elolvastam, értelmezési problémáim lennének. Kérem, példán keresztül mutassa be a munkaidő, a vezetési szünet, a rendelkezésre állási idő és a pihenőidő eseteit, valamint az értük járó díjazásokat. Példa: 14 órás meghirdetett buszos városnézés, ahol az utasok kiszállnak sétálni, ebédelni stb., tehát nem végig a buszon ülnek. Másik példa: kétnapos, több helyszínes városnézések, ahol éjszakai szállás is van. Ezekben az esetekben a sofőrnek mi számít munkaidőnek, vezetési szünetnek, pihenő időnek, rendelkezésre állási időnek? Válaszát előre is köszönöm. Páll Miklós

Négyórás munkavégzés Kérdés

Munkáltatómnál 4 órában folyik munkavégzés 6-10-ig, de 8 órakor fél óra reggeli szünetet tartanak a dolgozók, ezért 10.30-ig van a munkaidő. Kérdesem, hogy ez így rendben van-e, hogy négyórás munkavégzésnél ledolgozzák a fél óra reggeli időt, vagy ezt írjam bele a szabályzatba?

Meddig nyújtható a munkaidő? Ezt kell tudni a munkarendről Cikk

Más szabályok vonatkoznak a teljes és mások a részmunkaidőre. Összefoglaltuk, mit kell tudni a munkaidő-beosztásról, a kötetlen és a rugalmas munkarendről.

Agyonhajszolt munkavállalók: a munkaidőkeret rémségei Cikk

Jelentősen átalakította a munka- és a pihenőidő szabályait a 2012. július 1. napjától hatályba lépett új munka törvénykönyve (Mt.). A hatályos rendelkezések nem csupán a 40 órás munkahetet nem vésik kőbe, adott esetben a munkavállaló akár heti 72 óránál többet is dolgozhat. A munkáltató ráadásul a munkaidő-beosztást, melyet egy héttel előre legalább egy hétre köteles (elvben) elkészíteni, négy nappal korábban akár módosíthatja is.

Több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésre kérjük válaszukat: Egy cégcsoport egy személyt az egyik kft.-ben 6 órás munkaviszonyba szeretné bejelenteni, míg egy másik cégbe 4 órás munkaviszonyba. Lehetséges-e hogy összesen 10 óra napi munkaideje legyen? Üdvözlettel, Keresztesné Fix Kft. Adószám: 10669707-2-41

Kutyakiképzők munkaidő-nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2015.08.27-ei cikküket olvasva a munkaidő-nyilvántartás szabályairól az alábbi kérdésünk merült fel. Alapítványunknál heti 40 órás foglalkoztatás mellett kutyakiképzők dolgoznak. A munkát idegen városban végzik, a képzés alatt álló kutyákat hazaviszik otthonukba. A munkarendjüket saját maguk határozzák meg, azonban ez naponta és napon belül is eltérő lehet, tekintettel a kiképzői munka sajátosságára. Kérdés, hogy a kiképzők esetében hogyan dokumentálható a munkaidő, milyen nyilvántartást kell vezetni, kinek és azt ki igazolja? Úgy gondoljuk, hogy az előbbiekkel a hivatásos nevelőszülők témaköre analóg lehet, tehát segítség lehet az ő helyes munkaidő-nyilvántartásuk megismerése is. Köszönjük válaszukat'

Munkaidő-nyilvántartás: ezekre kell ügyelni! Cikk

A munkáltató köteles szabályszerű, azaz tényszerű, teljes körű és valós adatokat tartalmazó munkaidő-nyilvántartást vezetni. Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés során kiderül e rendelkezések megsértése, súlyos bírságra számíthat.

Vállalkozásindítás: erre figyelmeztet az NGM Cikk

Egy vállalkozás elindítása izgalmas, de egyben bonyolult és felelősségteljes munka. Érdemes már a tevékenység megkezdése előtt végiggondolni, mit kell ahhoz cégvezetőként tenni, hogy a munkavállalók foglalkoztatása és a munkavégzés a szabályoknak megfelelő, biztonságos legyen – figyelmeztet az NGM.

Hőség miatti munkarend változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a hőségre való tekintettel egy munkanapon megrövidítette a munkaidőt, 6-10-ig tartott, és a délutáni műszak sem indult el. A munkavállalókat erről előtte való napon értesítette. A le nem dolgozott órákra megilleti-e a munkavállalót díjazás, ha igen milyen? Köszönettel.

Alkalmi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szkértő! Alkalmi munkavállalót szeretnénk alkalmazni egy kétnapos rendezvényen. Feladata fotózás a rendezvény teljes ideje alatt. A kérdés, hogy milyen feltételekkel tudjuk foglalkoztatni, ha a két teljes nap alatt a munka időtartama nem határozható meg pontosan. A fentiek alapján a bérmegállapítás hogyan történik? A teljes időtartamra kell bért számolni, vagy csak a tényleges munkavégzésre? Ha ez utóbbira, hogyan kell igazolni a ténylegesen ledolgozott időt? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs