9 találat a(z) munkabér csökkentése cimkére

Munkabércsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a 47/2020-as kormányrendeletre hivatkozva "közös megegyezéssel" módosítaná a munkaszerződést úgy, hogy a munkaidő változatlanul napi 8 órás, de a munkabér a garantált bérminimum negyede. Megteheti ez? A kormányrendelet vonatkozó része felülírja a minimálbérre vonatkozó szabályokat?

Így tartsuk meg munkavállalóinkat a járvány utáni időre! Cikk

A járványügyi helyzet következtében a munkáltatók többsége a túlélésért küzd. Ennek keretében első körben lazítanak a foglalkoztatás feltételein, majd pedig annak eredménytelensége esetén a munkaviszony megszüntetésének eszközéhez nyúlnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, milyen módozatok léteznek a munkaerő átmentésére a veszélyhelyzet elmúltát követő időre.

Munkabér csökkentése – minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi helyzetben a munkáltató a munkabért is csökkentheti, ami a minimálbér alá megy? Tehát a munkaszerződés módosítása történhet munkabér csökkentésével, a napi ledolgozandó munkaóra meghagyása mellett? A telepőr fizetése 146 ezer forint havonta. Jó lenne a 8 órás munkavégzés, de a cég könnyebben átvészelné a helyzetet, ha a munkabért közös megegyezéssel, de csökkenteni tudná. Van erre valamilyen szabály? Vagy a minimálbér alá nem lehet menni. Köszönöm.

Munkabér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A ma megjelent cikkük kapcsán merült fel a kérdés, hogy csökkenthető-e a munkavállaló munkabére a garantált bérminimum alá, ha ezzel a 8 órás jogviszony megtartható lenne? A munkáltató a 4 órás munkarend bevezetésén gondolkodik a gazdasági helyzet miatt, ez azonban a nyugdíjat megalapozó jogviszony megváltozását is eredményezné. Köszönjük megtisztelő válaszát.

Készenlét Kérdés

Lehet-e valaki egész hónapban készenlétben? Munkát nem végez. Nem akarjuk elküldeni, és fizetés nélküli szabadságra sem akarjuk küldeni, de pillanatnyilag nem tudunk részére munkát biztosítani. A bére 20 százalékát számfejtenénk csak részére, hogy biztosítása legyen. Ez megoldható lenne így?

Munkabércsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 4 fő tulajdonos van. 2 fő munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői feladatokat, munkabérük a munkaszerződés szerint 1200 ezer és 900 ezer Ft. Módosítani szeretnék, illetve csökkenteni (az ügyvezetői feladatuk ugyanaz maradna) a bért 600 ezer, illetve 161 ezer Ft-ra. Van-e erre lehetőségük, illetve szabályos-e a munkaszerződés módosításával? Tudomásom szerint korábban az volt, hogy a munkabért nem lehet csökkenteni, csak ha a munkaidő is csökken. A munka törvénykönyve szabályozza-e, és melyik paragrafus? Válaszát előre is köszönöm.

Teljesítménybér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkoznék a munka törvénykönyve 138. § 6) bekezdésére. Jól értelmezzem, hogy ha a munkavállaló nem hozza a megfelelő teljesítményt, jogszerű a havi bér csökkentése akár az alapbér felére? Természetesen objektív mérésekre és számításokra alapozva. Köszönöm.

Munkabér csökkentése szerződésmódosítás Kérdés

Amennyiben a munkáltató úgy dönt, hogy csökkenti a bruttó bérét a munkavállalónak, de nem megy a csökkenés után sem a garantált bérminimum alá, elegendő egy munkaszerződést módosításokkal egységes szerkezetben készíteni a munkáltatónak, vagy van még egyéb olyan dokumentum, amit el kellene készítenie?

Munkabér csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazottunknak 2012-ben született gyermeke. A magasabb anyasági ellátás érdekében 2011-ben felemeltük a bejelentett bérét. A hölgy 2014-ben visszajönne dolgozni a gyed lejártát követően. Kérdésem, hogy lehet-e, és milyen módon az alkalmazott bérét visszacsökkenteni a valós szintnek megfelelően?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close