56 találat a(z) mikrogazdálkodó cimkére

Mikrogazdálkodói beszámolói kötelezettség alóli kilépés Kérdés

Kedves Szakértő! Eltelt a három adóév, a cég könyvelését csak átvettem, szeretnénk kilépni a mikrogazdálkodóibeszámoló-beadási kötelezettség hatálya alól. Kérdés: be kell-e ezt valahol jelenteni? Vagy csak annyit kell tenni, hogy most már a normál egyszerűsített éves beszámolót adjuk be? A számviteli politikában való közlésen kívül van-e az áttéréssel kapcsolatban valamilyen számviteli vagy egyéb kötelezettség? Köszönettel.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Ügyfelem (mikrogazdálkodói beszámolót készítő kft.) személygépkocsiját összetörte, a felelősséget a másik fél (kft.) elismerte, a javítási költség megtérítését egy az egyben vállalta. A javítási számla teljesítési ideje 2016, a vétkes félnek továbbszámlázott tétel 2017. márciusi. Melyik megoldás a helyes? A továbbszámlázott összegről szóló számlát 2016-ban könyvelem vevőre vagy más egyéb követelésre (a bejövő javítási számlát teszem 2-es számlaosztályba), egyik sem? Köszönöm ha válaszolnak, CsK

Mikrogazdálkodói számlatükör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre kérem szíves válaszát: 2016-ban és 2017-ben mikrogazdálkodói beszámolót készítő gazdasági társaság továbbra is használhatja-a saját (a 3.sz melléklettől eltérő) számlatükrét abban az esetben, ha rendelkezik a számviteli törvény 161. § szerint elkészítendő számlarenddel? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Mikrogazdálkodói könyvelés esetén árfolyam Kérdés

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Mikrogazdálkodói beszámolót és könyvelést készítek több cégnek, és a 398/2012. számú kormányrendeletben van egy rész, amit nem tudok értelmezni. „A valutapénztárba bekerülő valutakészlet, a devizaszámlára kerülő deviza, a külföldi pénzértékre szóló követelés, befektetett pénzügyi eszköz, értékpapír, illetve kötelezettség könyv szerinti értékének csökkenéseit a könyv szerinti árfolyamon kell forintra átszámítani, egyedi értékeléssel, illetve ha ez nem lehetséges akkor átlagárfolyamon”. Itt azt nem tudom értelmezni, hogy ezek szerint nem könyvelhetek FIFO módszer alapján, tehát a vevő kiegyenlítést a bankból úgy kell könyvelnem, hogy a vevő könyv szerinti értékén, és akkor a bankon keletkezik árfolyam-differencia? Illetve a szállítót is így kell könyvelnem a banki kiegyenlítés során? És a bankköltséget is napi MNB árfolyamon kell könyvelnem? Én eddig a bankba befolyt vevőt a napi MNB árfolyamon könyveltem, és utána a vevőn volt árfolyam-differencia, illetve a szállítót pedig könyv szerinti értéken (FIFO) alapján könyveltem a bankból. Előre is köszönöm a segítségüket. Üdvözlettel: Jánosi Hajni

Áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő kft. áttérhet-e a társasági adó hatálya alól a kiva hatálya alá?

Mikrogazdálkodói beszámoló és a szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mikrogazdálkodói éves beszámolóról szóló 398/2012. (XII.20.) kormányrendelet 3.§ (3) pontja azt írja, hogy "A mikrogazdálkodó számviteli politikát nem készít". Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy kell-e bármilyen már szabályzatot készítenie a vállalkozásnak abban az esetben, ha megfelel a követelményeknek, és mikrogazdálkodói beszámolót készít? Ilyesmikre gondolok, mint a leltározási szabályzat, pénzkezelési szabályzat, bizonylati rend. Vagy az összes szabályzat elkészítése alól mentesül ezzel a ponttal a vállalkozó? Válaszát előre is köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámolót készít? Ezekről a változásokról tudnia kell! Cikk

A tavalyi év végén volt nap, amikor négyesével jelentek meg a közlönyök, számos rendeletet módosítva. Ezek közül most a mikrogazdálkodói beszámoló új szabályait ismertetjük.

Értékcsökkenés kulcsának megváltoztatása mikrogazdálkodónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikrogazdálkodó kft. bérbeadás miatt ingatlanra 5 százalékos, tárgyi eszközre 30 százalékos leírási kulcsot alkalmazott az első évben. A bérbevevő nem tudja a tervezett kihasználtságot biztosítani, ezért a jelenlegi helyzetnek megfelelőbb lenne a tao-törvény 2. számú mellékletében található amortizációs kulcsok alkalmazása. Milyen feltételek mellett van lehetőség a változtatásra? Előre is köszönöm válaszát!

Értékcsökkenés elszámolása pénzügyi lízingnél mikrogazdálkodóknak Cikk

Hogyan számolhatnak el értékcsökkenést személygépkocsi lízingje esetén a mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozások? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Mikrogazdálkodó 2013. évi beszámoló és tao-módosítás Kérdés

Mikrogazdálkodó cég 2014. januárban kiállított árbevétel és alvállalkozói számlát 2013. évre könyvelt és számolt el a mérlegben és a társasági adóban. A szolgáltatások végzése szerződés szerint 2013. november-december hónapban voltak. Áfa szempontjából elszámolási időszakosnak minősítette 2014-ben az adóhatóság, mivel a szerződés utólagos elszámolásról szól, a teljesítési igazolás 2014. januári keltezésű. Kérem szíves segítségüket a 2014. évi rendezésben. Köszönettel: Mohácsiné

Mikrogazdálkodó 2013. évi mérlegének helyesbítése Kérdés

A 468 főkönyvi szám záró egyenlege helytelen értéket mutat, melyet a 2014. évi nyitás után kellene helyesbíteni. Ennek könyvelése hogy történhet a számvitelben?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1