131 találat a(z) mezőgazdaság-rss cimkére

Tartósan vízhiányos időszakot hirdetett a belügyminiszter Cikk

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) hétfőn közös közleményben az MTI-vel.

Változott a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke Cikk

A mezőgazdasági termelők támogatásának egyik formája a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója meghatározott részének visszaigénylési lehetősége, másik formája pedig a tiszta növényi olajat előállító mezőgazdasági termelők által a tiszta növényi olajra alkalmazott kedvezőbb adómérték biztosítása révén a jövedékiadó-fizetési kötelezettség csökkentése.

Bírsággal lesznek sújthatók a felvásárlók, ha nem fizetnek időben a termelőknek Cikk

Szankcionálhatóvá válnak a felvásárlók 30 napon túli késedelmes fizetései a gazdálkodók felé az Országgyűlés által elfogadott termelővédelmi törvénycsomagnak köszönhetően – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Agrárminisztérium (AM) mai közleményében.

Fél évet nyernek az EU-s gazdák: meghosszabbítja a bizottság az állami támogatásokra vonatkozó engedélyt Cikk

Hat hónappal meghosszabbítja az Európai Bizottság azokat az ideiglenes intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az uniós tagországok kormányai számára, hogy állami támogatást fizessenek a piaci zavarok által érintett mezőgazdasági és halászati termelőknek.

Ők a magyar állattenyésztés, növénytermesztés 2024. évi nagydíjasai Cikk

A Zilda tejüzem nyerte a 2024-es Magyar Állattenyésztésért Termék Nagydíjat, az idei Magyar Növénytermesztésért Termék Nagydíjat pedig az Agrova Kft. kapta.

Itt lehet bejelenteni a mezőgazdasági termékek behozatalát Cikk

Április 16-án hatályba lép az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalára vonatkozó kormányrendelet. A jogszabály szerint a bejelentésköteles termékek nem magáncélú behozatalát tervező természetes személynek, egyéni vállalkozónak, jogi személynek vagy egyéb szervezetnek e szándékát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) előzetesen jeleznie kell. Az elektronikus adatszolgáltató űrlap, valamint a tematikus ügyfélszolgálati csatornák keddtől lesznek elérhetőek az ügyfelek számára, olvasható a Nébih honlapján.

Termelőket védő törvénycsomag az Országgyűlés előtt Cikk

Húsz törvényt írna át az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat annak érdekében, hogy javítsa a gazdálkodók felvásárlókkal szembeni alkupozícióit. A termelővédelmi törvénycsomag másik kiemelt célja, hogy arányosabb jövedelemeloszlás alakuljon ki a növénytermelés és állattenyésztés területén – írja összefoglalójában dr. Komáromi András, az SZKT Andersen partnere.

Már négy megyében van tűzgyújtási tilalom Cikk

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9-étől tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Ezzel, Hajdú-Bihar vármegyével együtt, már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Hamarosan indul a tavaszi rókavakcinázás Cikk

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2024. március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség, olvasható a Nébih honlapján.

Madárinfluenza: az elmúlt 30 nap számokban Cikk

Az elmúlt 30 napban Európában összesen 30 baromfitartó gazdaságban, 6 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 82 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát., olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közölt összefoglalóban.

Változás a termésnövelő anyagok engedélyezésének szabályozásában Cikk

Megszűnt az újraengedélyezési eljárás, és automatikusan határozatlan idejűvé vált az engedély minden olyan termésnövelő anyag esetében, amely 2024. január 1-jén érvényes engedélyokirattal rendelkezett. Lényeges változás továbbá, hogy az idei évben gyártott tételeken már nem kötelező feltüntetni az engedély hatályát, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Módosulnak az afrikaisertéspestis-mentesítéshez kapcsolódó kártalanítási tételek Cikk

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervéhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

2900 milliárd forintos agrártámogatás: a biogazdák előnyt élveznek majd az elosztásnál Cikk

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés. Egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így jelentős előnyöket élveznek majd az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók – állítja dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke.

Kutyánál és aranysakálnál is kimutattak veszettséget az ukrán határ közelében Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettség fertőzöttséget. Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a Nébih felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás, és a megelőzést biztosító előírások betartásának fontosságára, olvasható a Nébih honlapján.

Nébih útmutató kockázatkezelési terv készítéséhez Cikk

A növényútlevél kiállítására felhatalmazott vállalkozóknak a károsítók jelentette kockázatok kezelésére hatékony tervekkel kell rendelkezniük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a követelmények teljesítéséhez, valamint a tervek elkészítéséhez kapcsolódóan útmutatót készítettek, amely segítséget nyújt a vállalkozóknak a megfelelő tartalom rögzítésében, olvasható a Nébih honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink