103 találat a(z) mezőgazdaság-rss cimkére

Veszettség elleni immunizálás: ősz végén indul a rókák repülőgépes vakcinázása Cikk

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A nap kérdése: őstermelő, aki nem választott magasabb járulékalapot, kaphat-e táppénzt? Cikk

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy annak a mezőgazdasági őstermelőnek, aki nem a magasabb összegű járulékfizetést választja, azaz nem a minimálbér háromszorosa után fizet, hanem csak a bevétele után, akkor igényelhet-e táppénzt, azt tudjuk, hogy a táppénzes időszakra nem kell fizetni járulékot, de táppénzkifizetést kaphat-e – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

Blokáddal fenyegetnek a román gazdaszervezetek Cikk

Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró uniós behozatali korlátozások meghosszabbítását követelik a román gazdaszervezetek, kilátásba helyezve, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha követeléseiket nem teljesítik.

Könnyítés borászoknak az EPR rendszerében Cikk

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023 kormányrendelet (EPR-rendelet) újabb módosításon esett át augusztus végén. Ennek következtében a borászati termék is bekerült az EPR-rendelet fogalmi rendszerébe, illetve a borászati termék üvegcsomagolásának gyártója számára díjátalány-fizetési lehetőséget vezetnek be, írja honlapján megjelent elemzésében az Andersen Magyarország.

Állattartók és állatorvosok, figyelem! Támogatás igényelhető a rezisztenciavizsgálatok elvégzésére Cikk

2023. január 1-jétől lehetőség nyílt a rezisztenciavizsgálatok pénzügyi támogatással történő megvalósítására. A támogatás a kis létszámú állattartó telepek élelmiszertermelő állatai esetében elvégzett mintavételre, a laboratóriumi bakteriológiai vizsgálatra és az érzékenységi teszt elvégzésére vonatkozik, mértéke a vizsgálat típusától függ, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Jó eredménnyel zárult a Nébih dinnyemustrája Cikk

Július második felében ‒ a dinnyeszezon indulásával ‒ a görögdinnyéket, valamint a forgalmazásukra vonatkozó feltételek betartását is vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az idei nyári szezonális ellenőrzés-sorozat folyamán, olvasható a Nébih honlapján.

Összefoglaló készült az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről Cikk

Magyarország több mint egy évtizede szolgáltat önkéntesen adatot az antibiotikumtartalmú állatgyógyászati készítmények nagykereskedelméről, 2024-től azonban az eladás mellett már a felhasználási adatokat is kötelező lesz megküldeni az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). Az EU-s jelentésre is készülve hazánkban 2022 januárjától kell az állatorvosoknak havonta jelentést készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról, olvasható a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Az alföldi vármegyékben is visszavonták a tűzgyújtási tilalmat Cikk

Az elmúlt 24 óra csapadékos időjárásának köszönhetően megszűnt a fokozott tűzveszély, ezért a hatóság visszavonja a tűzgyújtási tilalmat 2023. augusztus 7-étől Bács-Kiskun, Csongrád–Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák Cikk

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák, az agrártárca a célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt, jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Még egy hétig jelentkezhetnek jártassági vizsgálatra az állategészségügyi vizsgáló laboratóriumok Cikk

Az állategészségügyi vizsgálatokat végző magánlaboratóriumok számára a Nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága jártassági vizsgálatokat szervez 2023 második félévében is. A jelentkezésre a laboratóriumoknak még egy hét áll rendelkezésére, olvasható a Nébih honlapján.

Afrikai sertéspestis Horvátországban: a Nébih segíti a magyar gazdálkodókat Cikk

Településlistával és az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével is segíti a magyar gazdálkodókat a Nébih, hogy könnyebben tájékozódhassanak a horvátországi afrikai sertéspestis (ASP) járvány legfontosabb információiról, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A NAV is összefoglalta: ezek az évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adózásában Cikk

2023. július 15-étől a mezőgazdasági őstermelő a tevékenységéhez használt eszközök értékesítéséből származó bevételt az igazolt költségeken és az értékcsökkenési leíráson túl – bizonyos feltételekkel – a vásárolt tárgyi eszközök beruházási költségeivel is csökkentheti. A kedvező szabályok a 2022. január 1. után eladott eszközökre is vonatkoznak, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán megjelent tájékoztatóban.

Jövőre várhatóan nem emelik az állami horgászjegyek árát Cikk

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) átadta a 2022. évi közfeladat-ellátási beszámolóját az agrárminiszternek – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel.

Újra mentes Magyarország a magas patogenitású madárinfluenzától Cikk

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte a magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Itt a nyár ezzel a görögdinnye is: ezekre érdemes figyelni vásárláskor Cikk

A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye fogyasztása, éppen ezért az idei nyári szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott. A remények szerint ízletes görögdinnye vásárlását jellemzően gondos válogatás előzi meg. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a fogyasztók számára szeretné megkönnyíteni a választást néhány fontos elvárás kiemelésével, olvasható a Nébih honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1